Pe 2 decembrie 2024, lumea sportului românesc și internațional a pierdut o legendă: Helmuth Duckadam. Era internat la Spitalul Militar din București. Viața sa, marcată de succes, dar și de provocări dramatice, rămâne un exemplu de perseverență și devotament.
Recorduri și Momente Memorabile
Duckadam este cunoscut drept „Eroul de la Sevilla” pentru performanța unică de a apăra patru lovituri consecutive de la 11 m, în finala Cupei Campionilor Europeni dintre Steaua București și FC Barcelona, în 1986. În acel an, Steaua a câștigat trofeul, iar performanța lui Duckadam a fost înscrisă în Cartea Recordurilor.
Începuturile lui Duckadam
Născut pe 1 aprilie 1959, la Semlac, în județul Arad, Duckadam a început să joace fotbal acasă, la echipa Semlacana. În 1977 a debutat ca portar la Constructorul Arad, în divizia C. Un an mai târziu avea să ajungă la UTA, unde a debutat în divizia A. După patru sezoane a fost transferat la Steaua București. Aici avea să se impună ca titular.
Cariera lui Duckadam
În acelasi sezon, cariera sa a fost întreruptă brusc din cauza unui anevrism. Problema medicală a impus o intervenție chirurgicală la brațul drept. Acesta a fost motivul pentru care a fost nevoit să iasă definitiv din fotbalul de performanță. Avea 27 ani.
După trei ani, Duckadam avea să revină pe teren, la Vagonul Arad. Cariera sa a inclus 133 apariții în divizia A, 13 în Cupa României și 9 în Cupa Campionilor Europeni.
Duckadam a deschis un nou capitol de viață, ca maior în cadrul Poliției de Frontieră, în localitatea natală.
În 2003 a câștigat la Loteria Vizelor și a emigrat. S-a stabilit în Statele Unite împreună cu prima soție (Ildiko) și fiica lor (Brigitte), în Arizona. El a revenit însă în țară după numai un an.
Probleme medicale
Pe 12 iulie 1986, Duckadam se afla la un foc de tabără cu niște prieteni. A alunecat pe iarbă și, instinctual, s-a sprijinit pe mâna dreaptă. Brațul i-a fost cuprins de o durere surdă și s-a învinețit brusc, complet. De la spitalul din sat a fost trimis de urgență la Arad. Situația era gravă. O căzătură banală i-a provocat deplasarea unui cheag de sânge, blocând circulația în braț. A fost trimis mai departe, la București. Operația a fost realizată de chirurgul Vasile Cândea, șeful Secției de Chirurgie Cardio-Vasculară, de la Spitalul Militar.
S-a născut rapid o legendă populară. Se spunea că Duckadam ar fi fost împușcat de Nicu Ceaușescu, în timpul unei partide de vânătoare. Nicu ar fi fost invidios pe Mercedes-ul primit de Duckadam, cadou de la regele Spaniei, Juan Carlos, în urma finalei CCE.
În realitate, o echipă de nouă specialiști au operat timp de patru ore și patruzeci de minute anevrismul axilar din zona subrațului drept. Controversatul șef al Armatei, Vasile Milea, l-a sunat personal pe Cândea. I-a spus că portarul Stelei trece printr-un moment critic și trebuie operat de urgență.
Gânduri
“Trebuia tăiată şi înlăturată secţiunea afectată din artera care pleacă de la aortă, trece pe sub gît şi apoi coboară pe braţ. Dacă nu ajungea la timp, să oprim şi să scoatem cheagul, se punea problema amputării mîinii!”, povestea dr Cândea.
„Toată procedura a fost chiar de mare fineţe! Duckadam a rămas cu braţul întreg, ba a mai apucat să şi joace un pic după asta, chiar dacă a făcut-o pe proprie răspundere, pentru că pericolul unei recidive era foarte mare. Adevărul e însă că putea să ajungă exact cum arată Neşu azi!”
Medicul recunoştea că nu i-a spus niciodată direct, despre uriaşul pericol: „Simţea el, oricum, că e grav. N-aveai cum să-i spui, pentru că şi aşa era o tensiune extraordinară. A fost ca o situaţie de război! L-am îmbărbătat, fiindcă e vital să existe încredere totală între bolnav şi doctor“.
După operația din 1986, Duckadam a mai trecut de două ori prin această delicată procedură de refacere a arterei fragile.
„Sigur, cînd îmi văzusem mîna albită complet, m-am gîndit că s-ar putea ajunge la amputarea ei. Dar eram optimist că lucrurile se vor rezolva. Am avut parte de o echipă medicală formidabilă, dar şi de mult noroc. Resimt însă şi acum efectele operaţiei, fiindcă la orice schimbare de vreme am dureri destul de mari“.
Familia lui Duckadam
Se spune că pasiunea sa pentru fotbal era egalată doar de dragostea pentru familie. De-a lungul vieții, a fost o sursă de inspirație pentru tinerii sportivi. Avea doi copii cu prima soție, Ildiko (Brigitte și Robert) și o fiică cu Alexandra (Julianne). Cu Alexandra se însurase în 2007
Moștenirea
Helmuth Duckadam nu este doar un nume în fotbalul românesc, ci un simbol al sacrificiului și al ambiției. Prin recordurile și contribuțiile sale, el va rămâne în amintirea tuturor ca unul dintre cei mai mari sportivi ai României. Tragedia dispariției sale ne amintește de fragilitatea vieții, dar și de puterea exemplului său nemuritor.
„A luptat cât a putut pentru toate prin câte i-a fost dat să treacă, dar din păcate zbuciumul lui s-a oprit azi, 02.12.2024. Toți cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu sunt așteptați la Arena Națională, sector VIP, marți 3 decembrie, începând cu orele 14.00” – Alexandra și Julianne Duckadam
Surse foto
Baddiehub Nice post. I learn something totally new and challenging on websites