SERIALE TV – “DALLAS – COMPANIA PETROLIERĂ EWING”

Dallas, 2 aprilie

“Once you get rid of integrity, the rest is a piece of cake” (JR Ewing, “Dallas”)

După călătoriile nostalgice în universul mărilor și corăbiilor din “Linia Maritimă Onedin”, sașiul leu Clarance și ghidușa Judy, de care ne-am reamintit până acum, căutăm printre amintiri și deschidem un alt capitol captivant al televiziunii din perioada comunistă. Părăsind tărâmul oceanic sau cel african ale serialelor precedente, intrăm într-o atmosferă plină de mister și intrigă, explorând un serial ce a lăsat amprenta asupra epocii comuniste: Dallas – Compania Petrolieră Ewing.

Primul episod a fost difuzat pe 25 august 1979, de la ora 20.05. Alb-negru, pentru că nu apăruse încă la noi televiziunea color. Serialul a fost vizionat în fiecare sâmbătă seara (apoi în reluare marțea dimineața), până pe 28 iunie 1980. Era urmărit de toată lumea, chiar dacă unii erau fani declarați, iar alții susțineau că nu îi interesează. Titlul serialului a fost menționat în programul TV tipărit abia de la episodul 2. Din păcate, s-au difuzat doar 66 episoade din cele 357. Dar România a fost prima țară est-europeană care l-a transmis.

Serialul produs de Lorimar Television beneficiase de premiera internațională pe 2 aprilie 1978. Era o dramă cu elemente de intrigă, dragoste, trădare, lupte pentru putere și pentru supremație în casă. Prezenta o incursiune în viața unei familii extrem de bine situată, din Texas. Jack Ewing și soția sa, Miss Ellie, puseseră bazele companiei petroliere Ewing Oil și a uriașei ferme Southfork, iar fiii J.R. (John Ross) și Bobby erau într-o permanentă competiție.

Antipaticul J.R. juca un diabolic capitalist, un soi de antierou, un magnat care controla politicienii locali, își înșela soția alcoolică și părea să nu își merite propria familie, exagerat de fidelă, motiv pentru care Ceaușescu a sperat că românii vor înțelege cât de toxică este atmosfera americană.

Deși au existat zvonuri că Ceaușescu l-ar fi plătit pe Larry Hagman pentru a-i folosi imaginea, acesta declara după ani că: “România a difuzat serialul «Dallas» pentru a le arăta românilor cât de corupt era sistemul american, însă totul s-a încheiat cu românii care l-au pus la zid pe Ceauşescu, care era un dictator, şi l-au împuşcat de 500 de ori – pentru că ei voiau toate acele lucruri pe care le-au văzut (în serial, n.r.) şi de care nici nu ştiau că există (înainte de difuzarea serialului, n.r.)”

Bobby era opusul lui J.R., fiul cel bun, un sex-simbol masculin al seriei, soțul fidel. Cumnatele Pamela și Sue Ellen erau și ele personaje foarte clar conturate și opuse. Pamela trebuia să facă față antipatiei declarate a lui JR, în timp ce Sue Ellen se refugiase în băutură (sau în brațele amantului) pentru a se răzbuna pe soțul său care o înșela cu orice ocazie.

Din distribuție au făcut parte: Jim Davis (Jock Ewing), Barbara Bel Geddes (Miss Ellie Ewing), Larry Hagman (J.R. Ewing), Patrick Duffy (Bobby Ewing), Linda Gray (Sue Ellen Ewing), Victoria Principal (Pamela Ewing), Charlene Tilton (Lucy Ewing), Sheree J Wilson (April Stevens), Ken Kercheval (Cliff Barnes), Omri Katz (John Ross Ewing). Brad Pitt a jucat în patru episoade.

Cred că Dallas a fost ca emisiunile de zi care erau foarte populare, iar serialul a intrat în joc și a fost gigantic și a umplut aceeași nevoie a oamenilor de a avea o poveste recurentă, cu suspans și ceva de urmărit în continuare. Deoarece spectacolul a durat atâția ani, publicul a ajuns să cunoască personajele atât de sincer și le-a păsat cu adevărat” (Linda Gray, 82 de ani, interviu pentru revista People)

După 1990, a fost reluată difuzarea, de două ori pe săptămână, joia și duminica, pe TVR, de la ora 21.00. Un timp, a difuzat serialul și Antena 1, zilnic, de luni până vineri, de pe 18 mai 1998. La Romantica, seria a fost difuzată din 17 septembrie 2007 până în 6 septembrie 2008, zilnic de la ora 19, cu reluare a doua zi dimineața.

În iunie 2023 s-au împlinit 45 ani de la lansarea serialului de succes. Actorii care au apărut în cele 14 sezoane ale seriei s-au reunit pentru a marca acest eveniment: Patrick Duffy, Linda Gray, Charlene Tilton, Audrey Landers, Steve Kanaly, Joan Van Ark, Sheree Wilson și Cathy Podewell.

„Așa cum a fost scris Dallas, este șablonul de scriere standard pentru serialele care se desfășoară în orice perioadă de timp, de la câteva episoade la câțiva ani. Dar da, totul a început cu noi. M-am gândit la asta urmărind Succession” (Patrick Duffy)

De la reuniune au lipsit Victoria Principal (Pamela Barnes) și Larry Hagman (J.R. Ewing). În 2018, la întâlnirea care marca 40 de ani de Dallas, Victoria Principal mărturisea că cei cinci ani petrecuți alături de distribuția serialului au fost „una dintre cele mai bune perioade din televiziune” din câte a trăit.

Larry Hagman se stinsese din viață în noiembrie 2012, în urma leucemiei mieloide de care suferea. Cu doar câteva luni în urmă reușise să scape de cancerul la gât cu care fusese diagnosticat cu un an înainte.

Dallas, 2 aprilie

Câteva replici din “înțelepciunea” lui J.R. au rămas memorabile:

Talking is the 2nd best thing that I do.” – Să vorbesc este al doilea cel mai bun lucru pe care îl fac

 “Are you trying to blackmail old JR?” – Încerci să îl șantajezi pe bătrânul JR?

Where there’s a way there’s a will.” – Acolo unde este o cale, este voință.

“Once you get rid of integrity, the rest is a piece of cake“. – Odată ce scapi de integritate, restul este floare la ureche.

Serialul a fost tradus în 67 limbi, iar reședința Southfork Ranch este astăzi vizitată de numeroși turiști.

Surse foto:

https://www.facebook.com/dallastvshow

www.gherlainfo.ro

2 thoughts on “SERIALE TV – “DALLAS – COMPANIA PETROLIERĂ EWING”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights