GABRIEL COTABIȚĂ, OMUL

Gabriel Cotabiță

Gabriel Cotabiță este un nume emblematic al muzicii românești, recunoscut pentru vocea sa unică, melodiile memorabile și impactul său profund asupra industriei muzicale. Cu o prezență scenică unică și o personalitate carismatică, artistul a cucerit inimile multor generații de fani.

Viața sa nu a fost lipsită de provocări. Unul dintre cele mai dramatice momente a avut loc în 2015, când artistul a trecut printr-o experiență ce avea să-i schimbe viața pentru totdeauna.

Pe 8 mai 2015, Gabriel Cotabiță a suferit un stop cardiac în timp ce se afla într-o sală de fitness din București. A fost găsit inconștient de personalul sălii, care a apelat de urgență la serviciile medicale. După 22 de minute de resuscitare, medicii au reușit să-i repornească inima, însă starea sa rămânea critică.

Artistul a fost internat la Spitalul Floreasca, unde a stat în comă timp de aproape o lună. Medicii erau rezervați în privința șanselor sale de supraviețuire, însă familia și fanii au continuat să spere. În mod miraculos, Gabriel și-a revenit treptat, surprinzând atât cadrele medicale, cât și publicul larg. A fost transferat la Spitalul Elias, pentru recuperare. A fost externat pe 16 iulie, în stare ameliorată.

Procesul de recuperare a fost dificil, incluzând terapie intensivă și fizioterapie, însă artistul a demonstrat o voință de fier. A revenit pe scenă, la doar câteva luni după incident. „Fiecare zi este un dar”, declara Gabriel Cotabiță, vizibil emoționat, la primul său concert după recuperare.

Nu m-am dus către lumina albă, de altfel nici nu mi s-a arătat. Şi o să spun sincer, este pentru prima dată când mărturisesc asta, eu consider că ceea ce mi s-a întâmplat e un semnal de „Vezi că mai ai ceva de făcut”, adică un fel de reset și „Hai, ia-o de la capăt!

Gabriel Cotabiță s-a născut pe 1 noiembrie 1955, la Craiova.

 ”După ce l-am bătut eu pe tata la cap, că eu vreau chitară și vreau chitară, mi-a luat chitară și îți dai seama că eu nu știam să cânt nimic la chitară, dar când eram la bloc eram OMUL! Era toată lumea în jurul meu. După care tata a zis știi ce? Totuși, n-ar trebui să faci și tu niște școli? Ba da. Și am făcut școala populară de artă.”

A urmat cursurile Școlii Populare de Artă din Craiova, în perioada 1967-1969, la clasa de chitară. Șase ani mai târziu avea să debuteze alături de grupul Redivivus, devenind o vedetă rock. În 1976 a primit premiul pentru cel mai bun solist vocal.

A absolvit Universitatea Politehnică din Craiova, unde a studiat Electrotehnica. Însă muzica era adevărata sa chemare, așa că Gabriel a decis să urmeze acest vis.

Între 1979-1980, Gabriel Cotabiță a colaborat cu formația Basorelief. După absolvirea facultății, trupa Redivivus s-a desființat, întrucât nu mai putea fi considerată o trupă studențească. Acesta a fost momentul în care Cotabiță a înființat propriul grup, Fapt Divers (ulterior a revenit la titulatura Redivivus).  

În 1983, Gabriel Cotabiță s-a alăturat formației Holograf, ca solist vocal. Cu această trupă, a început să cucerească publicul, interpretând piese care au devenit rapid populare. După plecarea din Holograf, a urmat o carieră solo strălucitoare, colaborând cu nume mari ale industriei muzicale din România. S-a despărțit de Holograf după ce viza pentru niște turnee în străinătate i-a fost refuzată de două ori.

Din 1986 s-a dedicat definitiv muzicii ușoare, renunțând la rock.

Piesa „Noapte albastră” rămâne una dintre cele mai iubite creații ale sale, devenind un veritabil simbol al muzicii anilor ’80 și ’90. Prin vocea sa caldă și interpretarea sensibilă, Gabriel a reușit să își creeze un loc special în inimile publicului.

Cotabiță este cunoscut pentru profesionalismul său și dedicarea față de muzică. De-a lungul carierei, a fost un artist care a inovat, experimentând diverse stiluri și adaptându-se noilor tendințe muzicale.

În 1995 a devenit director muzical și realizator de emisiuni la Tele 7abc. În 1998 a impus primul regulament al Festivalului de muzică de la Mamaia. Nerespectarea acestuia l-a îndemnat să nu mai participe la următoarele două ediții.

În 2002 a înființat grupul VH2, alături de Mihai Pocorschi.

Totul a început dintr-o joacă. N-a fost vorba de un proiect de durată, gândit pe parcursul a luni de zile, nu s-au făcut studii de marketing. A apărut ideea și ni s-a părut atât de seducătoare, încât ne-am aruncat pur și simplu orbește asupra ei.

http://arhiva.formula-as.ro/2002/536/lumea-romaneasca-24/lumea-romaneasca-3600

Din 1991, fan club-ul său a fost unul dintre cele mai puternice din țară.

Gabriel Cotabiță a inspirat generații întregi de artiști și fani. Cu o carieră de peste 40 de ani, artistul a adus pe scenă emoție, pasiune și autenticitate. A avut o carieră strălucitoare, fiind recunoscut pentru piesele sale de succes, precum „Domnișoară, nu pleca” și „Ave Maria”. A colaborat cu artiști de renume, iar vocea sa distinctivă i-a adus numeroase premii și recunoaștere națională.

– Premiul pentru întreaga activitate, acordat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

– Diploma de Onoare a Ministerului Culturii și Cultelor

– Premiul pentru cel mai bun artist masculin la diverse gale muzicale din anii ’80 și ’90.

– Distincții pentru contribuția sa la promovarea muzicii românești peste hotare.

Cotabiță a fost și un inovator al genurilor muzicale din România. A experimentat cu stiluri noi, combinând pop-ul cu elemente de rock, jazz și balade romantice. Pasiunea sa pentru calitatea sunetului și pentru mesajele transmise prin muzică l-au făcut unul dintre cei mai apreciați artiști ai generației sale.

Prin vocea sa inconfundabilă și piesele memorabile, Gabriel Cotabiță rămâne unul dintre cei mai iubiți muzicieni din România. Povestea sa este o lecție despre perseverență, talent și dedicare, care va rămâne în istoria muzicii autohtone.

Gabriel Cotabiță și fiicele sale

Gabriel Cotabiță s-a căsătorit în 1986 cu Ioana Nagy, profesoara de limba italiană. Au divorțat în 1997. Au avut împreună trei fiice: Aela și gemenele Eliza și Milena.

La un an după momentul critic din 2016, artistul s-a însurat cu Alina Munteanu, IT-ist, cu 27 ani mai tânără.

Ne-am cunoscut în 2010. După un spectacol al lui, la care am fost şi care mi-a plăcut mult. După concert, i-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obişnuit. Dar nu înrăit… Am rămas surprinsă că mi-a răspuns el, şi nu PR-ul, şi chiar repede, la vreo două ore după concert. 

Gabriel Cotabiță și Alina Gabriela Munteanu

Apoi, de Sfântul Mihail şi Gavril, i-am urat „La mulţi ani!. Mi-a urat şi el mie, dar mi-a scris şi ceva de genul „Să-ţi păstrezi zâmbetul fermecător. Am mai vorbit de câteva ori pe chat privat. Până la urmă, m-a invitat la o cafea, iar eu am acceptat. Şi uite aşa, de la o cafea şi-un film şi altă cafea, şi alt film… au trecut ani de zile” (povestea soția sa).

E extrem de deşteaptă şi capabilă de multe, iar eu sunt foarte comod. Ea a venit cu o vigoare care mi-a făcut mie bine. Am fost egoist” – asa o caracteriza Gabriel Cotabiță pe Alina.

În anii ‘90, Gabriel Cotabiță era extrem de mediatizat. Nu și-a dat seama de nivelul la care ajunsese, până a văzut un afiș, pe o cabină telefonică:  „Jos Ceauşescu! Jos Iliescu! Jos Cotabiţă!“

De-a lungul timpului, artistul a avut mai multe hobby-uri. A fost dependent de cuvinte încrucișate. Apoi a fost extrem de interesat de televiziune. Avea o colecție impresionantă, de peste 1700 filme.

În 1989 a refuzat sa cânte la Revelionul Tineretului. Consiliul Culturii i-a întocmit un dosar în care se propunea suspendarea sa pe termen nelimitat din viața muzicală.

În februarie 1990 a avut ocazia să iasă pentru prima oară din țară, în Italia, la Festivalul San Remo. A prins ultima zi a carnavalului, însă nu a participat. A preferat să se retragă în cameră și să se culce. S-a temut de impactul pe care l-ar fi putut avea atâta libertate asupra sa.

După anul 2015, nici 2021 nu a fost un an ușor. Începutul de an l-a găsit în spital, diagnosticat cu Covid.

Mi-am petrecut Revelionul în spital, apoi am avut o problemă cu tiroida luna trecută. Problemele vin, tu doar trebuie să fii pregătit și să nu te sperie. Și mai ales să nu se sperie cei din jurul tău.

Problemele de sănătate îi fuseseră prezise de o amică astrolog.

Gabriel Cotabiță a decedat pe 23 noiembrie 2024, în București, la Spitalul Universitar. Avea 69 ani și se afla internat de mai multe zile, în urma unui AVC.

Cei ce vor să îi aducă un ultim omagiu sunt așteptați luni – 25.11.2024 – la Capela Cimitirului Ortodox Bellu între orele 08:00-20:00.

Ultima slujbă religioasă se va ține în cadru restrâns.

Gabriel Cotabiță rămâne un simbol al muzicii românești, un artist complet care a demonstrat că pasiunea pentru artă poate depăși orice obstacol. Astăzi, Gabriel Cotabiță este amintit nu doar pentru melodiile sale, ci și pentru puterea sa extraordinară de a lupta și pentru modul în care a influențat industria muzicală din România.

 „Sunt un tip sincer. Ştiu să mint foarte bine, dar asta m-a determinat să aleg să fiu sincer. Pentru că este mult mai comod. Pentru a face o construcţie a minciunii îţi trebuie foarte multă răbdare“.

Surse foto

www.okmagazine.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights