2023 PE (FOARTE) SCURT ÎN ROMÂNIA

2023 in Romania

FEBRUARIE

  • Timișoara – Capitala Europeană a Culturii

“… prin intermediul programului cultural inovator pregătit pentru anul 2023 vom avea parte de o călătorie transformatoare cartografiată în jurul a trei teritorii principale și un teritoriu complementar dedicat creșterii capacității:

Teritoriul Oamenilor – este esența comunității prin care ne propunem să descătușăm energia civică, să încurajăm atât gândirea critică, cât și exprimarea liberă și să punem în valoare lumina interioară având la bază cultura umană comună – acele obiceiuri zilnice, vise uitate, bucurii și frici colective.

Teritoriul Locurilor – pentru că orașul înseamnă o cultură a uniunii, a solidarității și a consensului intenționăm să revitalizăm spațiul public, având un proces decizional transparent în ceea ce privește dezvoltarea urbană echilibrată și justă, făcând apel la implicarea locuitorilor.

Teritoriul Conexiunilor – unește Oamenii – atât cetățenii din Timișoara, cât și cei din Europa și din întreaga lume – și Locurile, pregătind orașul să împărtășească experiențe din dimensiunea regională și transnațională, cu scopul de a redefini profilul internațional al Timișoarei în ceea ce privește tema interdependenței teritoriale.

Power Station – este punct central și transversal în arhitectura Programului cultural și este implementat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. Power Station stimulează cooperarea, dezvoltarea aptitudinilor și competențelor indivizilor, organizațiilor și instituțiilor, dar și ecosistemului cultural local ca întreg și este compus din programe de finanțare gestionate de Centrul de Proiecte al Municipiului și din evenimente și proiecte care contribuie strategic la creșterea capacităților sectorului cultural.” (https://www.timisoara2023.eu)

  • A patra ediție Classix Festival s-a desfășurat la Iași sub semnul “Metamorfozei”. Au participat peste 130 de artiști din 18 țări, în 8 concerte care au avut loc în cele mai prestigioase clădiri ieșene. S-au organizat 2 flashmob-uri, 5 panel-uri, 2 expoziții de artă, un maraton de scurtmetraje, un workshop, 68 de sesiuni de masterclass la care au participat 98 de tineri muzicieni și 7 burse de creație în cuantum de 7.000 Euro, prin programul “Classix in Art”. Au fost fost prezenți peste 5.500 participanți, în timp ce transmisiunile live ale evenimentelor au fost urmărite de peste 70.000 de urmăritori. (https://www.classixfestival.ro)

MARTIE

  • A apărut la Guvern robotul Ion, primul consilier cu inteligență artificială.

Acest Ion, acest sistem nu e neapărat oglinda pe care ați văzut-o, e mai mult o metaforă pentru faptul că tu te uiți în oglindă și spui ce înseamnă să fii român, cine sunt eu…dar software-ul care este în spate și care folosește Large Language Models, care reușesc să ia aceste opinii ale românilor și să le sintetizeze pentru Guvern. Cu această ocazie aș vrea, pe de o parte, să invit alți colegi, echipa este deschisă, aș vrea să fie cât mai mulți care să poată participa, să se unească cu noi în acest efort și aș vrea să invit și românii să participe la acest sistem care poate fi util pentru toată lumea. Ca să fac și un slogan pentru a justifica numele de «Ion», practic «noi» în oglindă este Ion.” (Nicu Sebe, coordonatorul echipei de cercetători)
https://ion.gov.ro/ 

MAI

Greva Profesorilor, mai 2023
  • Greva profesorilor a implicat circa 150 000 profesori și câteva zeci de mii de cadre didactice auxiliare. A fost a patra grevă generală din sistemul de educație, de după 1990.

IULIE

  • A fost inaugurat podul suspendat peste Dunăre de la Brăila – cel mai mare pod suspendat construit vreodată în România, al treilea ca dimensiune din Europa (după deschiderea dintre piloni) şi ultimul pod peste Dunăre înainte de vărsarea în Marea Neagră.

SEPTEMBRIE

  • Exercițiu colectiv urban neconvențional de dictare pentru celebrarea zilei limbii române, cu scriitoarea Doina Rusti

Conform Google Trends, în 2023, românii au căutat cel mai des următorii termeni:

  • Momentele anului: cutremur, Chat GPT, Rona Hartner, Israel Gaza conflict, Iphone 15
  • Inteligență artificială: ion inteligenta artificiala, inteligenta artificala chat, program inteligenta artificiala, inteligenta artificiala aplicatie, inteligent artificiala film
  • Idei: idei de afaceri, idei de costume din materiale reciclabile, idei mancare gatita, idei notite instagram, idei de desene simple
  • Filme: Oppenheimer, Barbie movie, Romina VTM, Culpa Mia, Avatar 2
  • Rețete: magiun de prune reteta, reteta parizer de casa, dulceata de capsuni reteta bunicii, sex on the beach reteta cocktail, galbiori retete

Surse foto:

www.G4media.ro

One thought on “2023 PE (FOARTE) SCURT ÎN ROMÂNIA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights