ROMÂNIA ÎN LUMEA FILMULUI

România în lumea filmului

De la peisaje spectaculoase din Carpați la castele medievale și orașe istorice, România a captivat regizori din întreaga lume, devenind un decor ideal pentru filme de succes. Producții internaționale, thrillere istorice sau blockbustere Hollywood, au ales să filmeze aici sau să integreze țara noastră în povestea lor.

Vă invit să explorăm locuri emblematice precum Castelul Bran sau satele din Transilvania în producții celebre cum ar fi “Cold Mountain” sau “Modigliani” și să analizăm modul în care peisajele naturale și arhitectura unică au transformat România într-o locație preferată de cineaști. Este momentul să descoperim motivele pentru care publicul internațional continuă să fie fascinat de aceste locații, dar și impactul pe care îl are promovarea României prin filme asupra turismului și imaginii internaționale a țării.

România în lumea filmului - Cold Mountain
filmări pentru Cold Mountain
  1. Cold Mountain (2003) – a fost filmat în zona Râșnov – Brașov și Potigrafu (lângă București).
  2. Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006) – Satele Glod și Moreni au fost folosite pentru a înfățișa satul fictiv natal al lui Borat, situat în Kazahstan.
  3. The Brothers Bloom (2008) – O parte din film a fost filmată în București și la Castelul Peleș din Sinaia, care se potrivește bine pentru povestea sofisticată a doi frați escroci. Filmările au fost realizate și la Cazinoul din Constanța și la Comarnic.
  4. The Necessary Death of Charlie Countryman (2013) – Filmul se desfășoară în București și include (Piața Universității, Calea Victoriei).
  5. Youth Without Youth (2007) – Un film regizat de Francis Ford Coppola, care a ales să filmeze în România pentru atmosfera sa deosebită și clădirile istorice. Printre locațiile folosite se numără București, Piatra Neamț și București.
  6. The Keeping Room (2014) – Scenele de război din acest film de epocă au fost filmate în România, într-o zonă rurală din județul Argeș.
  7. Ghost Rider: Spirit of Vengeance (2011) – Filmările s-au desfășurat în România, inclusiv la Castelul Corvinilor, Sibiu și București, pentru a aduce o atmosferă gotică. Filmările au avut loc și la Castel Film, în Snagov, pe Transfăgărășan și Târgu Jiu.
  8. Anaconda III: Offspring și Anaconda IV: Trail of Blood (2008) – Ambele filme au fost filmate în România și au inclus locații din București, pădurile și mlaștinile țării, Delta Dunării.
  9. The Cave (2005) – Inspirat de peșterile din România, filmul a inclus secvențe filmate în Munții Carpați și Peștera Scărișoara, dar și București și Zărnești.
  10. What Happened to Monday (2017) – Scenele futuriste au fost filmate în zone din București (Centrul Vechi, Biblioteca Națională, Muzeul de Istorie, Biserica Italiană, Casa Radio) și Constanța (Centrul Vechi și portul), care au adus un aer distopic poveștii din film.
  11. Highlander: Endgame (2000) – A fost filmat în diverse locații din România.
  12. The Whistleblower (2010) – Filmul este bazat pe fapte reale și a fost realizat în București (zona Lipscani – Covaci), abordând teme legate de trafic de persoane și corupție.
  13. Modigliani (2004) – Pelicula a fost filmată în România, cu scene de la Buftea, București și diverse locații istorice pentru a recrea atmosfera Parisului secolului XX.
  14. The Nun (2018) – Un spin-off din seria The Conjuring, în care România este o locație-cheie, filmările având loc la Castelul Corvinilor, Castelul Bethlen din Criș, Sighișoara, tunele de la Mogoșoaia, Copșa Mare și București (Casa Poporului).
  15. A Farewell to Fools (2013) – Un film româno-francez, filmat în România și cu o poveste plasată într-un sat transilvănean în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Filmările au fost realizate la Sighișoara, Saschiz și Mogoșoaia.
  16. Princess of Thieves (2001) – Producția americană a exploatat frumusețea Pădurii Băneasa.
  17. Hatfields & McCoys (2012) – Miniseria a fost parțial filmată în România, inclusiv la Castel Film Studios, pentru a recrea peisajele rurale din America secolului XIX. Au fost incluse si locații ca București, Brașov, Râșnov, Zărnești.
  18. Killing Eve (2018) – Serialul a fost filmat la București (Centrul Vechi), Snagov și Viscri.
  19. The Princess Switch (2018) – a fost filmat în Carei (Castelul Karolyi/ fosta primărie, zona pietonală, Târgul de Crăciun).
  20. A Christmas Prince (2017) – miniseria Netflix a beneficiat de filmări la Castelul Peleș (Sinaia), Palatul Bragadiru și în București (Muzeul National Cotroceni, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, Aeroportul Aurel Vlaicu).
România în lumea filmului - Killing Eve
Killing Eve

Filmele internaționale care au ales România ca platou de filmare sunt variate. Au găsit aici atât peisaje naturale remarcabile, cât și o arhitectură diversă și o atmosferă autentică. România este un loc preferat pentru filme istorice, de groază și chiar pentru filme science fiction.

România a devenit o destinație tot mai interesantă pentru producțiile de film datorită inițiativelor legislative cum ar fi schema de ajutor de stat pentru cinematografie, la care a contribuit Ana Birchall. Această lege oferă beneficii financiare semnificative producțiilor străine, sprijinind dezvoltarea industriei locale și punând în valoare peisajele, arhitectura și cultura noastră unică.

Inițiativa legislativă are rolul de a stimula producția de filme internaționale în România. De asemenea, oferă facilități financiare semnificative, cu scopul de a atrage cineaști internaționali și de a promova locațiile și resursele cinematografice locale. Programul vizează încurajarea filmărilor și a investițiilor străine în acest domeniu, punând accent pe frumusețea peisajelor românești și pe costurile competitive​. Din păcate, legea a cunoscut și blocaje.

https://hotnews.ro/de-ce-nu-se-mai-fac-filme-mari-n-romnia-precum-cold-mountain-sau-killing-eve-incursiune-ntr-o-industrie-care-ne-ar-putea-aduce-sute-de-milioane-de-euro-pe-an-249949

Aceste facilități legislative sunt doar un motiv în plus pentru ca regizorii internaționali să aleagă România în lumea filmului. Pentru cinefilii din întreaga lume este o ocazie de a descoperi o țară fascinantă, dincolo de platourile de filmare.

Surse foto:

www.rolandia.eu

www.afp-romania.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights