RONDUL ROMAN

Când v-ați plimbat ultima oară prin Cișmigiu? Când ați zăbovit ultima oară în Rotonda Scriitorilor (sau Rondul Roman)?

Situat în partea stângă a Grădinii Cișmigiu, spre Bd Schitu Măgureanu, în apropierea Buturugii, Rondul Roman a fost inaugurat pe 27 iunie 1943. Ansamblul de statui reprezintă busturile unor scriitori de seamă ai literaturii române și oameni de cultură și a fost inaugurat în timpul mandatului primarului Bucurestiului Ion Rășcanu, din inițiativa ministrului educației naționale, Ion Petrovici.

Rotonda Scriitorilor este o platformă circulară creată după model englezesc, alcătuită dintr-o alee circulară cu raza de aproximativ 30 m. În mijloc se află un rond de gazon al cărui centru este marcat de un vas ornamental de lut ce seamănă cu un chip antic. În jurul centrului sunt amplasate 12 busturi de marmură, la distanțe egale, pe postamente identice paralelipipedice, cu o înălțime de 2.40 m. Utilizarea bronzului fusese restricționată de armată, așa încât busturile au fost realizate din marmură de Rușchița, cu dimensiunile de 0,90 cm x 0,50 cm, iar soclurile au fost tăiate din piatră albă de Muscel. Fiecare statuie este însoțită de numele sculptorului, inscripționat în lateralul bustului.

  1. Vasile ALECSANDRI – sculptor Theodor Burcă;
  2. Nicolae BĂLCESCU – sculptor Constantin Baraschi;
  3.  Ion Luca CARAGIALE – sculptor Oscar Späthe;
  4. Ion CREANGĂ – sculptor Ion Jiga;
  5. George COȘBUC – sculptor Ion Grigore Popovici;
  6.  Mihai EMINESCU – sculptor Ion Jalea;
  7.  Bogdan Petriceicu HAȘDEU – sculptor Mihai Onofrei;
  8.  Ștefan Octavian IOSIF – sculptor Cornel Medrea;
  9.  Titu MAIORESCU – sculptor Ion Dimitriu-Bârlad;
  10.  Alexandru ODOBESCU – sculptor Miliță Petrașcu;
  11. Alexandru VLAHUȚĂ – sculptor Oscar Han;
  12. Duiliu ZAMFIRESCU – sculptor Alexandru Călinescu. 

La inaugurare, pe locul ocupat acum de Ion Creangă, se afla bustul lui Octavian GOGA, lucrat de Ion Jalea. După 1944, prezența în spațiul public a unui bust al poetului devenise inoportună, întrucât fusese prim-ministru în perioada decembrie 1937 – februarie 1938. În plus în cursul unei nopți fusese mutilat cu ciocanul, din mînie proletară, așa încât s-a luat decizia de înlăturare a bustului. Soclul a rămas însă mulți ani gol. A fost înlocuit cu bustul lui Ion Creangă abia în anii ’60.  

Pe socluri este înscris numele celui reprezentat și anii între care a trăit. Aproape toți scriitorii sunt prezentați frontal, cu privirea îndreptată înainte, spre centrul rondului și simetric. Bustul lui Eminescu a constituit o tentativă singulară de idealizare simbolică. În plus, bustul său este singurul care a fost mutilat, având o ciobitură vizibilă pe bărbie, remediată în prezent. Cel care iese însă cu adevărat în evidență este Caragiale, pe care Oscar Späthe l-a reprezentat purtând căciulă, cu capul întors spre stânga, din semi-profil și cu privirea îndreptată în sus.

Toate busturile din rotondă au fost declarate monumente istorice și sunt înscrise în Lista Monumentelor Istorice, din 2010.

În fiecare anotimp Rotonda își arată altă frumusețe. Vara și toamna nuanțele de verde, apoi de auriu, se revarsă și se împletesc, iar busturile albe se profilează cu alura lor clasică pe zbuciumul frunzelor. Iarna totul devine desen alb-negru de ramuri goale, numai arborii veșnic verzi îmblânzesc răceala pietrei, iar marmura statuilor luminează cercurile concentrice de regnuri înfrățite” (Victoria Dragu Dimitriu).

sursă foto: www.wikipedia.org

Verified by MonsterInsights