“MOARTEA FRATELUI MEU”

“Moartea fratelui meu” (G.M.Vladescu) este romanul prieteniei de-a lungul timpului, până la maturitate, dintre doi băieți, unul sărac (Lucu) și celălalt bogat (Nucu), al înfrățirii și al destinului care le decide roluri militare: băiatul sărac este paznicul amicului său bogat și cel care îi ia viața pentru a-i feri sufletul de suferință. Crescut de o mamă pe care o venerează și pe care încearcă permanent să o protejeze de răutatea lumii, băiatul își ucide prietenul și încă se mai întreabă: ‘Oi mai fi rămas dator, cu ceva, vieții?’“

“…adesea o auzeam (pe mama) repetându-mi finalul unui roman de Maupassant: ‘Vezi, Lucule, oamenii nu-s nici atât de buni, dar nici atât de răi…’”

“… O întrebam cum sunt strugurii ‘Napoleon’ și ce deosebire este între Otonel și Braghină? Ce este aceea ‘buchet’? La ce slujește stropitul cu piatră vânătă?

Ah, cu ce competință-mi răspundea mama! S-o fi auzit altcineva, ar fi fost convins că femeia aceasta, cu degetele ieșite din ciorapi, a negociat mii de butoaie și zeci de mii de coșuri de ‘Napoleon’ din ‘via ei’! Știa în ce păduri cresc cei mai buni stejari pentru doage și de unde se poate aduce rafia cea mai mătăsoasă și mai puternică. Cunoștea zeci de angrosisti și sute de precupeți. Știa pe de rost toate tarifele căilor ferate pentru transportul vinurilor și al strugurilor! Știa să scoată izul, să limpezească vinul și să mărească puterea de fermentare a drojdiei.

Doamne, și noi furam de pe la vecini câte-un strugure, de poftă!”

Dumitru Murărașu numea romanul lui George Mihail Vlădescu „maculatură pur comercială, digerată de lumea lipsită de educație estetică, doritoare totuși a-și petrece timpul cu «ficțiuni», într-o vreme când nu exista televizorul și cinematograful superproducție în culori”. Ficțiunea lui G.M.Vlădescu emoționează însă prin dialogul interior-meditație despre viață. Înregistrarea radiofonică este perfectă pentru o după amiază liberă.

Distribuţia: Mihai Dinvale, Alexandrina Halic, Răzvan Ionescu, Constantin Fugaşin, Cornel Vulpe, Ica Matache, Valeria Gagialov, Corado Negreanu, Ion Pavlescu, Rodica Sanda Ţuţuianu, Ruxandra Sireteanu, Atena Demetriad, Daniela Anencov, Elisabeta Mancaş, Ion Chelaru, Ion Punea, Nicole Pomoje

Ce părere aveți? „I-am răspuns că progresul e opera savanţilor, iar politica o fac proştii, care de multe ori sunt şi nebuni…”

Verified by MonsterInsights