Două din sculpturile lui Brâncuși s-au vândut la casa de licitații Christie’s din New York la exact un an diferență: 2017 și 2018. Sculptura din bronz ‘Muza adormită’ a fost cumpărată cu 57.3 mil dolari – în doar 9 minute, iar ‘Tânără fată sofisticată’, cu 71 mil dolari. Ambele lucrări au fost influențate de femei frumoase, pe care sculptorul le-a întâlnit în diferite momente ale vieții.
Muza adormită” a fost inspirată de o misterioasă baroană, Renee Irana Franchon, iar “Tânăra sofisticată” este un model stilizat al poetei anglo-americane Nancy Cunard pe care sculptorul a cunoscut-o prin Tristan Tzara. Sofisticata și emancipata scriitoare nu i-a pozat de fapt niciodată lui Brâncuși și a aflat după foarte mulți ani de statueta realizată de acesta.
Femeia a fost eterna muză a operelor brâncușiene. A întânit-o pe pictoriţa de origine maghiară Margit Pogany în 1909 şi i-a cerut să-i pozeze pentru un bust. Astel, Brâncuși a realizat 19 lucrări intitulate „Domnişoara Pogany”, într-un interval de 20 de ani. Expusă in Statele Unite, în 1913, imaginea s-a bucurat de un interes uriaş.
1910 a fost anul în care Brâncuși a întâlnit-o la jurnalista Agnes Ernst Meyer, întâlnire materializată artistic în lucrarea ,,La Reine Pas Dédaigneuse”, sculptată în marmură neagră. Ea a fost cea care i-a asigurat sculptorului, în 1914, transportul la New York al lucrărilor pentru expoziţia acestuia la Photo-Secession Gallery. Tot în 1914, una dintre fiicele acesteia, Florence, a venit la Paris, încercând să-si construiască o carieră de dansatoare. Mama ei a dus-o în atelierul lui Brâncuşi, iar lucrarea „Miracle” se pare ca ar fi fost inspirată de ea.
Eileen Lane s-a bucurat de invitația sculptorului de a vizita România, în 1922. Dacă diferența de vârstă (20 ani) a împiedicat căsătoria celor doi, frumoasa americancă de origine irlandeză i-a servit ca inspirație.
“Madam L.R” s-a vândut la Londra, cu 20 mil lire și a fost o lucrare inspirată de Leonie Ricou, o doamnă bogată din înalta societate pariziană, o cunoscută susținătoare a artiștilor.
Începând cu 30 septembrie 2023, Muzeul de Artă din Timișoara va găzdui cea mai mare expoziție Brâncuși din România ultimilor 50 ani. Expoziția va fi deschisă până pe 28 ianuarie 2024 și va fi organizată în condiții exceptionale de securitate. Vor fi expuse 20 – 25 sculpturi din colecții private și de stat, din Anglia, Elveția, Franța și România, desene, guașe și fotografii realizate de artist. Curatorul expoziției este Doina Lemny, doctor în istoria artei și unul dintre cei mai apreciați specialiști în arta lui Brâncuși. Ultima expoziție Brâncuși din România a avut loc în 1970.
„Brâncuși: surse românești & perspective universale” este cea mai importantă expoziție dedicată marelui sculptor în ultima jumătate de secol în România. Proiectul a beneficiat de împrumuturi excepționale de la Muzeul Național de Artă Modernă, Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă din București și Muzeul de Artă din Craiova, dar și din colecții particulare. Expoziția nu a expus doar sculpturi, ci și o selecție inedită de fotografii și fragmente filmate chiar de către Brâncuși.
Reamintim că în 2023, Timișoara este Capitala Europeană a Culturii.
7 thoughts on “BRÂNCUȘI – ÎNTRE NEW YORK ȘI TIMIȘOARA”
Comments are closed.