2 martie este a 61-a zi a anului. Mai sunt 305 zile până la finalul anului.
ZODIAC
Nativii zilei de 2 martie sunt oameni de încredere, extrem de loiali, pasionați, implicați și devotați. Uneori se pun pe planul doi, uitând de propriile nevoi sau interese. Chiar dacă se întâmplă să fie inflexibili, sunt perseverenți și beneficiază de o extraordinară imaginație.

CUVÂNTUL/ EXPRESIA ZILEI
DRAVIDIAN, -Ă, dravidieni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte dintr-o populație cu caractere intermediare între negroizi și albi și care locuiește în unele regiuni din India, Sri Lanka și Pakistan sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține dravidienilor (1), privitor la dravidieni. ♦ (Substantivat, f.) Limba vorbită de dravidieni (conform www.dexonline.ro)
ȘTIAȚI CĂ…?
Luminile de la Phoenix sau Luminile Phoenix reprezintă un pretins incident OZN care a avut loc în Phoenix, Arizona și Sonora, Mexic la 13 martie 1997. Au fost raportate de mii de oameni între orele 19:30 – 22:30 MST. Au fost observate de-a lungul a 480 km, din Nevada, prin Phoenix, până la marginea orașului Tucson, Arizona.
Oamenii vorbeau despre două presupuse evenimente distincte.
Primul era o formațiune triunghiulară de lumini care trecuse pe deasupra statului Arizona. Al doilea era o serie de lumini staționare observate în zona Phoenix. Acesta fusese identificat mai târziu de către Forțele Aeriene ale SUA ca rachete de semnalizare aruncate de aeronave A-10 Warthog care realizau exerciții de pregătire. Cu toate acestea, mulți experți resping asemenea explicații pe baza analizei video. Luminile au rămas la o înălțime constantă păstrând mereu aceeași distanță relativă între ele. De asemenea, caracterul stabil al emisiilor nu se observă în cazul rachetelor de semnalizare.
Martori
Martorii susțineau că au observat un OZN întunecat. Stelele ar fi dispărut la trecerea lui, reapărând apoi după ce acesta trecea. Spuneau că era imens, în formă de V, de mărimea câtorva terenuri de fotbal. Se deplasa fără niciun sunet și avea cinci lumini sferice (posibile emisii luminoase ale motoarelor). Fife Symington, guvernatorul statului Arizona în acel moment, a fost martor al acestui incident. În calitatea sa de guvernator a ridiculizat ideea originii extraterestre. Dar, câțiva ani mai târziu, a numit luminile văzute ca ceva “nelumesc” , după ce a recunoscut că a mai văzut un OZN similar.
Într-un interviu acordat cotidianului The Daily Courier din Prescott, Arizona, Symington a afirmat: “Sunt pilot și cunosc fiecare mașină care zboară. Era mai mare decât orice am văzut vreodată. Rămâne un mare mister. Alți oamenii l-au văzut, oameni responsabili. Nu știu de ce oamenii ar ridiculiza așa ceva”. Spusese anterior că “era enorm și inexplicabil. Cine știe de unde a venit? O mulțime de oameni l-au văzut și l-am văzut și eu. A fost dramatic. Și nu puteau fi rachete de semnalizare, deoarece era prea simetric. Avea un contur geometric, o formă constantă.“
O explicație dată de reporterul Phoenix New Times Janet Gonzales care a urmărit o casetă video a obiectului masiv întunecat a fost că erau mai multe avioane în formație care formau un contur iluzoriu, dar asta nu explică dispariția stelelor dintre cele cinci lumini.
ZILE NAȚIONALE ȘI INTERNAȚIONALE
ZIUA NAȚIONALĂ A LUCRURILOR VECHI
Ziua Națională a Lucrurilor Vechi este momentul perfect pentru a curăța dulapurile și garajele, a redescoperi comori. La țanc pentru curățenia de primăvară. Dar nu este vorba doar despre lucruri – putem schimba și obiceiuri vechi.

EGG McMUFFIN DAY
Un mic dejun sățios cu un ou cu brânză topită și o felie de șuncă în mijlocul unei brioșe calde cu unt este o modalitate excelentă de a combate o zi dificilă
ZIUA NAȚIONALĂ A PLĂCINTEI CU BANANE
Dacă sunteți în căutarea unui desert delicios pe care să îl împărtășiți cu prietenii și familia, o plăcintă cu cremă de banane este delicioasă.
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A SALVĂRII PISICILOR
Există o mulțime de pisici fără adăpost care abia așteaptă o zi ca aceasta, pentru a fi adoptate. Oamenii însă nu trebuie să aștepte o zi specială. Vă puteți umple casa de torsul elegant al unei mici feline oricând.
ZIUA CETĂȚENIEI AMERICANE – 2 martie
Ziua Cetățeniei Americane este sărbătorită pe 2 martie în fiecare an în Puerto Rico. Este o sărbătoare publică pentru a comemora ziua în care portoricanii au primit cetățenia americană în 1917. În această zi, președintele Woodrow Wilson a semnat Actul Jones-Shafroth și a acordat cetățenia americană rezidenților din Puerto Rico.
ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII MINTALE A ADOLESCENȚILOR
Ziua Mondială a Sănătății Mintale a Adolescenților este marcată pe tot globul pe 2 martie în fiecare an. Este o zi care își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la problemele de sănătate mintală cu care se confruntă adolescenții. Totodată face forturi pentru a educa și a destigmatiza o realitate care devine din ce în ce mai comuna. Există materiale informaționale și utile pe acest subiect disponibile pe diverse platforme.
ZIUA INDEPENDENȚEI TEXASULUI – 2 martie
ZIUA LECTURII ÎN AMERICA
Este o sărbătoare a activității noastre preferate. A fost stabilită de Asociația Națională pentru Educație (NEA) în 1998 pentru a ajuta copiii să fie entuziasmați de lectură. Are loc în fiecare an de ziua de naștere a iubitului autor de cărți pentru copii, Dr. Seuss. Așa că, o modalitate perfectă de a sărbători este să purtați o pălărie similara Dr Seuss. Puteți și să citiți una dintre poveștile sale celebre (de exemplu “Un pește, doi pești, pește roșu, pește albastru”).
ZIUA ȚĂRANULUI – 2 martie
Este o sărbătoare în Myanmar care apreciaza munca grea și dăruirea țăranilor și fermierilor, precum și contribuția lor la dezvoltarea economică a țării. O mare parte a populației din Myanmar este formata din fermieri. Inutil să spunem, sursa majoră de creștere economică a țării depinde de agricultură și practicile agricole. Ziua Țăranului a fost creată ca o zi dedicată fermierilor pricepuți care se chinuie la soare în fiecare zi pentru ca cetățenii să aibă de mâncare, iar națiunea să se dezvolte.
LA MULȚI ANI, WALTER!
2 martie 1700 – 1899
– 1716: A apărut lucrarea lui Dimitrie Cantemir, “Descriptio Moldaviae”. Este prima monografie geografică la români, scrisă în limba latină, la cererea Academiei din Berlin. Lucrarea era alcătuită din trei părți și era însoțită de prima hartă a Moldovei
– 1836: Statul Texax și-a declarat independența față de Mexic, sub denumirea de Republica Texas
– 1870: A apărut la București, revista “Columna lui Traian”, condusă de Bogdan Petriceicu Hașdeu
2 martie 1900 – 1949
– 1901: S-a născut inginerul Tudor Tănăsescu (d. 1961)
– 1905: S-a născut poetul Radu Gyr (d. 1975)
– 1916: A murit Regina Elisabeta (n. Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied), soția regelui Carol I al României (n. 1843)
– 1919: La Moscova a avut loc Conferința Internațională a Partidelor și Organizațiilor Comuniste. A fost creată Internaționala a III-a Comunistă
– 1930: A murit prozatorul D H Lawrence (n. 1885)
– 1931: S-a născut politicianul Mihail Gorbaciov (d. 2022)
– 1932: S-a născut poetul Petre Ghelmez (d. 2001)
– 1935: Regele Rama al VII-lea al Thailandei a abdicat. Noul conducător, nepotul său în vârstă de nouă ani, Rama al VIII-lea, a trăit cea mai mare parte a vieții în străinătate
– 1936: A murit prozatorul Alexandru Ciura (n. 1876)
– 1940: S-a născut lingvistul Sanda Golopenția-Eretescu
– 1945: S-a născut basistul și omul de afaceri Corneliu Bibi Ionescu (d. 2002)
– 1946: Ho Chi Minh a fost ales președinte al Vietnamului de Nord
– 1949: A fost adoptată legea de expropriere a moșiilor mai mari de 50 ha, în România
2 martie 1950 – 1999
– 1962: S-a născut muzicianul Jon Bon Jovi
– 1964: A murit inventatorul Nicolae Vasilescu-Karpen (n. 1870)
– 1966: S-a născut actrița Emilia Popescu
– 1968: A murit filologul Grigore Nandris (n. 1895)
– 1969: Primul zbor, pe 1 octombrie, al supersonicului franco-britanic de călători, Concorde, care a depășit viteza sunetului
– 1972: A fost constituită Asociația Scriitorilor din București
– 1977: S-a născut muzicianul Chris Martin
– 1989: Brașoveanul Liviu Corneliu Babeș și-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Brașov, în semn de protest față de regimul comunist
– 1996: În orașul Nederweert (Olanda) s-a deschis Galeria Christiana, pentru artă plastică românească
CITATUL ZILEI
„Nu răsturna fără să poţi înlocui; nu dărâma fără să poţi clădi; nu tăgădui fără să poţi crea.” – Nicolae Iorga
Sursa foto
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.