11 martie este a 71-a zi a anului. Mai sunt 295 zile până la finalul anului.
– 1851: Premiera operei “Rigoletto” de Giuseppe Verdi, la Teatrul La Fenice, din Veneția, Italia
– 1867: Premiera operei “Don Carlos” de Giuseppe Verdi, la Opera din Paris
– 1871: Începe guvernarea cabinetului conservator prezidat de Lascăr Catargiu
– 1902: S-a dat sentința în procesul Caion-Caragiale. Caion a fost condamnat la 3 luni închisoare, 500 lei amendă către stat și 10 000 lei despăgubiri către Caragiale, pentru calomnie, după ce afirmase că drama “Năpasta” ar fi un plagiat
– 1908: A murit scriitorul Edmondo de Amicis (n. 1846)
– 1916: A murit exploratoarea Florence Baker (n. 1841)
– 1931: S-a născut actorul Ion Besoiu (d. 2017)
– 1932: S-a născut dramaturgul Iosif Naghiu (d. 2003)
– 1952: S-a născut caiacistul Larion Serghei
– 1953: S-a născut fotbalistul Ladislau Boloni
– 1954: S-au desființat coloniile de muncă, prin HCM nr 337. Deținuții, cu excepția celor care au slujit interesele burgheziei, au fost eliberați
– 1955: A murit bacteriologul Alexander Fleming (n. 1881)
– 1967: S-a născut floretista Reka Szabo-Lazăr
– 1975: A murit fizicianul Eugen Bădărău (n. 1887)
– 1985: Mihail Gorbaciov a fost ales Secretar General al Comitetului Central al PCUS. Alegerea sa a marcat începutul destinderii între Est și Vest, debutul pentru perestroika și glasnost
– 1987: A murit bizantinologul Ioan Coman (n. 1902)
– 1988: A murit etnomuzicologul Harry Brauner (n. 1908)
– 1990: Manifestația populară din Piața Operei din Timișoara, la care a fost adoptată Proclamația de la Timișoara, pe 12 martie 1990
– 1993: A murit bibliologul Dan Simonescu (n. 1902)
– 1996: A murit regizorul Jean Rânzescu (n. 1909)
– 1997: Paul McCartney, fost membru al formației Beatles, a fost înnobilat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii
– 1997: A murit criticul de artă Radu Negru (n. 1933)
– 2000: A murit geograful Victor Tufescu (n. 1908)
– 2001: A murit poetul Zahu Pană (n. 1921)
– 2003: A fost fondată la Haga Curtea Penală Internațională
– 2005: A murit criticul de film Mircea Dumitrescu (n. 1926)
– 2006: A murit Slobodan Milosevic, fostul președinte al Serbiei și al Republicii Federale Iugoslavia (n. 1941)
– 2011: Un cutremur de 9 grade pe scara Richter, cu epicentrul în Oceanul Pacific, a lovit coasta de est a Japoniei. Cutremurul a fost urmat de tsunami. Evenimentul a declanșat al doilea cel mai mare accident nuclear din istorie și unul din singurele două evenimente clasificate la nivelul 7 pe scara internațională a eveniementelor nucleare
– 2016: A murit atleta Iolanda Balaș (n. 1936)
– 2016: A murit muzicianul Keith Emerson (n. 1944)
– 2018: A murit sculptorița Geta Caragiu (n. 1929)
– 2020: Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial pandemia de coronavirus.
ZIUA EUROPEANĂ A VICTIMELOR TERORISMULUI
ZIUA ZEILOR PĂMÂNTULUI
Ziua de naștere a Zeilor Pământului cade în a 15-a zi a celei de-a 8-a luni lunare conform calendarului chinez și este sărbătorită în principal în Taiwan. Zeul Pământului, cunoscut și sub numele de Tudi Gong sau Tudi Shen, se numără printre diferitele zeități pământești ale taoismului.
El este „Stăpânul solului și al pământului”. Tudi Gong este cunoscut pentru generozitatea sa, motiv pentru care mulți devoți vizitează templele dedicate lui de ziua lui pentru a-i căuta binecuvântările. Devotații se închină la Tudi Gong aprinzând bețișoare de tămâie și oferind mâncare, vin și flori.
Se crede că binecuvântarea lui Tudi Gong aduce armonie și abundență unei comunități.
ZIUA DEZMINȚIRII
Într-o lume mare in viteza, ca a noastră, este ușor ca informațiile să fie interpretate greșit. O astfel de zi ne ajută să obținem puțin mai multă claritate asupra unora dintre miturile și știrile false pe care le auzim în fiecare zi. Inițiatorul, Rob Brezsny, se consideră un maestru al curiozității, care are misiunea de a salva oamenii de genocidul imaginației.
ZIUA COMMONWEALTH-ului – 11 martie
Cade în mod regulat în a doua zi de luni a lunii martie. Ziua este marcată de o slujbă la care participa familia regală britanică la Westminster Abbey. Evenimentul istoric este o sărbătoare publică în unele dintre statele sale și onorează istoria grupului. Promovează un mediu global pașnic.
ZIUA CUPEI ADELAIDE – 11 martie
Ziua Cupei Adelaide (Australia) este sărbătorită în a doua zi de luni a lunii martie în fiecare an. Această sărbătoare publică din Australia de Sud este ziua în care are loc Cursa de Ziua Cupei Adelaide și a fost o parte importantă a peisajului Australiei de secole. Ziua Cupei Adelaide este o cursă organizată de Jockey Clubul din Australia de Sud pentru cai pursânge din Grupa 2. Această cursă este a doua cea mai veche cursă de cai din Australia, lângă Cupa Melbourne. O cursă importantă, reunește cei mai buni jochei de curse și cai din Australia de Sud și uneori chiar din unele state din nord.
ZIUA SISTEMULUI IMUNITAR
Gândește-te: de îndată ce ai intrat în această lume, sistemul tău imunitar și-a preluat funcția de bodyguard. Cu toate acestea, în ciuda serviciului său necruțător, nu a primit niciodată concediu plătit sau concediu. A fost de serviciu 24/7, non-stop, lucrează în trei ture zilnice și rareori primește un simplu Mulțumesc.
Și să fim sinceri, când a fost ultima oară când i-ați recunoscut existența? Astăzi, asta se schimbă. Bine ați venit la Ziua Națională a Sistemului Imunitar, o zi în care deschidem covorul roșu pentru sistemul nostru imunitar. Este o zi dedicată sărbătoririi prietenului tău indispensabil, dar tăcut, suprasolicitat, dar prost plătit, vigilent, care nu renunță niciodată la tine!
11 martie este o zi care ar trebui să fie amintită pentru totdeauna, deoarece a modelat cursul umanității pentru totdeauna. Acesta marchează ziua în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat COVID-19 o pandemie globală, subliniind rolul critic al sistemului nostru imunitar în viața de zi cu zi.
ZIUA NAȚIONALĂ A VISULULUI
Urmărește-ți visele de Ziua Națională a Visului, sărbătorită anual pe 11 martie. Sărbătoarea a fost creată pentru a-i face pe toți, atât bătrâni, cât și tineri, să realizeze că pot să construiască și să-și urmeze visele. Este inspirata de „The Millennium Man”, Robert Muller, și este sărbătorita de ziua lui în fiecare an.
ZIUA COVID 19
Ziua Națională a COVID-19 cade pe 11 martie a fiecărui an, deoarece aceasta a fost ziua în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat-o pandemie globală. Scopul stabilirii acestei zile este de a lua un moment pentru a ne opri, reflecta, aminti și aduna împreună ca o comunitate. Nimic nu vorbește mai puternic despre spiritul uman decât reziliența – iar reziliența este ceea ce strălucește prin toată tristețea și epuizarea uluitoare a pandemiei de COVID-19.
ZIUA DE 8 ORE – 11 martie
Ziua de opt ore în Australia este sărbătorită în a doua zi de luni din martie în unele părți ale Australiei. Este un alt nume pentru Ziua Muncii, care este sărbătorită în diferite zile din întreaga lume pentru a onora toți oamenii care lucrează care și-au susținut în mod colectiv drepturile.
Ziua de opt ore este o comemorare a Mișcării Muncitorilor din Australia, care a început în anii 1800 și a inclus sindicate, precum și grupuri politice. A fost propusa de meseriașii pricepuți care au refuzat să muncească ore lungi și au cerut o zi de lucru de opt ore. Au protestat până când angajatorii lor au venit la masa de negocieri și și-au atins obiectivele.
FESTIVALUL ZONGHE AL DRAGONULUI ALBASTRU
Festivalul Zhonghe este o tradiție chineză care a fost sărbătorită de multe secole. Acest festival are loc în prima zi a celei de-a doua luni a calendarului lunar chinezesc. Cade în februarie sau martie după calendarul gregorian și în funcție de an. Festivalul, cunoscut și sub numele de Festivalul Dragonului Albastru, datează din dinastiile Tang și Song, care au domnit în perioada medievală a Chinei. Este o sărbătoare tradițională care sărbătorește primele semne ale primăverii și sfârșitul iernii și un sentiment de trezire agricolă.
ZIUA UNELTELOR- 11 martie
Ziua Uneltelor este sărbătorită anual pe 11 martie. Uneltele sunt cu adevărat eroii necunoscuți. Din păcate, nu le lăudăm suficient. Există atât de multe tipuri diferite de unelte. Actualizați-le, organizați-le sau cumpărați altele noi. Sunt foarte utile atunci când trebuie să construiți sau să reparați ceva.
ZIUA MONDIALĂ A INSTALAȚIILOR SANITARE
Ziua mondială a instalațiilor sanitare este sărbătorită anual pe 11 martie pentru a onora rolul critic pe care îl joacă instalațiile sanitare în sănătatea societății. La urma urmei, instalațiile sanitare sunt motivul pentru care orașele și orașele noastre sunt atât de curate. Fără instalații sanitare adecvate, toate deșeurile ar rămâne în oraș.
Acest lucru nu numai că ar face o zonă neobișnuită din cauza mirosului urât, dar ar duce și la răspândirea bolilor fatale care ar putea pune capăt vieții așa cum o cunoaștem. Prin urmare, în această zi, ocazia este marcată cu evenimente în întreaga lume pentru a evidenția importanța unei instalații sanitare și salubritate bune.
ZIUA MONDIALĂ A CULTURII, PĂCII, DIALOGULUI ȘI FILMULUI MUSULMAN
Ziua Mondială a Culturii, Păcii, Dialogului și Filmului Musulman este sărbătorită pe 11 martie. Această sărbătoare este o sărbătoare specială folosită pentru a evidenția cultura musulmana. Ziua Mondială a Culturii, Păcii, Dialogului și Filmului Musulman încearcă să ofere o perspectivă pentru a înțelege mai bine islamul. Evenimentul își propune să construiască punți de înțelegere între credințe, indiferent de confesiune, și să ajute la portretizarea cu acuratețe a culturii musulmane.
ZIUA SPĂLĂRII NASULUI – 11 martie
Ziua Spălării Nasului, un eveniment important pentru sănătate și igiena personală. A fost creat de Xlear, o companie lider pe bază de sinusuri pe bază de xilitol și de îngrijire dentară, pentru a evidenția importanța înroșirii sinusurilor. Xlear dorește să încurajeze publicul larg să-și ia puțin timp liber astăzi și sa acorde aceeasi atentia nasului ca și mâinilor sau feței.
ZIUA TARANAKI – 11 martie
Sărbătorim aniversarea Taranaki pe 11 martie. Sărbătoarea celebrează ziua înființării provinciei Taranaki din Noua Zeelandă. Aniversarea Taranaki este în a doua zi de luni a lunii martie. Ziua este aleasă să nu coincidă cu Paștele. Provincia Taranaki nu mai exista, deoarece autoritățile au desființat provinciile în 1876. Zonele care erau provincii sunt acum denumite regiuni. Așezarea în provincia Taranaki a fost facilitată de Compania Plymouth, în 1841. Atunci, zona a fost cunoscută ca provincia New Plymouth. Mai târziu a fost redenumită provincia Taranaki.
RAMADAN
Ramadanul, a noua lună a calendarului islamic, este Luna Sfântă a postului și anul acesta se va desfășura între 11 martie și 10 aprilie. Numele provine de la rădăcina arabă „ar-ramad”, care înseamnă căldură arzătoare. Datele de început și de sfârșit ale Ramadanului variază anual, deoarece momentul se bazează pe apariția semilunii. Aceasta înseamnă, de asemenea, că diferite țări pot avea date de început și de sfârșit diferite. Anul islamic este mai scurt decât anul gregorian, ceea ce înseamnă că Ramadanul începe cu 10-12 zile mai devreme în fiecare an, permițându-i să cadă în fiecare anotimp pe parcursul unui ciclu de 33 de ani.
ZIUA NAȚIONALĂ PAYTON SLAYMAKER – 11 martie
Ziua Națională Payton Slaymaker are loc în fiecare 11 martie și este numită în onoarea lui Payton Slaymaker, originara din Claypool, Indiana, care a cedat unei forme rare de cancer la creier la vârsta de 10 ani în 2021. Ea a fost diagnosticată cu gliom pontin intrinsec difuz (D.I.P.G.) în 2019, o formă agresivă de cancer care a dus la creșterea unei tumori inoperabile. Starea ei și lupta împotriva bolii au atras sprijin în Statele Unite, mulți fiind inspirați de curajul ei împotriva șanselor imposibile. Povestea ei a contribuit la creșterea gradului de conștientizare a D.I.P.G.
ZIUA NAȚIONALĂ A SEMINȚELOR DE MERE
Appleseed a fost un erou popular care a jucat un rol esențial în introducerea merilor în mari părți ale Statelor Unite. Povestea lui a fost mitologizată în mod obișnuit ca o poveste populară pentru copii, mulți întrebându-se dacă a existat sau nu. A făcut-o, totuși, și este venerat ca o figură care a ajutat la modificarea peisajului natural și agricol al Americii cu câmpurile sale de meri.
Surse foto
https://publicdomainvectors.org/