ȘCOLARUL NICOLAE CEAUȘESCU

Nicolae Ceaușescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918, la Scornicești, în jud Olt. Părinții săi, Lixandra și Andruță, dețineau o casă de aproximativ 50 mp, cu prispă, tindă și o încăpere, specifică zonei. „Părinţii sunt agricultori şi se ocupă cu plugăria. Au cam 10 hectare de pământ pot fi socotiţi mijlocii“, declara fiul lor în 1945. În 1949, averea acestora era declarată de doar 4 hectare. Fișa de cadre întocmită lui Marin Ceaușescu, director în Ministerul Comerțului Exterior (unul dintre frații fostului președinte), avea să menționeze în 1970: “țărani cu gospodărie mică”. În ceea ce privește originea socială a acestora, în 1960 erau “țărani mijlocași, din 1950 colectiviști”,

De fapt, Nicolae Ceaușescu, al treilea copil al familiei, s-a născut pe 23 ianuarie. A fost însă înregistrat în documente trei zile mai târziu.

În ziua de Două zeci şi trei ale curentei luni, la orele Douăsprezece amiazi, s’a născut la casa Părinţilor sei din Comuna Scorniceşti Judeţul Olt, un copil de sex bărbătesc căruia i s’a dat prenumele Nicolae, numele de familie fiind Andruţa Ceauşescu, fiu al Dlui Andruţa Ceauşescu de ani Două zeci şi cinci de profesie Agricultor, domiciliat în comuna Scorniceşti şi al Licsandra Ceauşescu născută Florea D. Militaru de ani Două Zeci şi patru“. (Registrul stării civile pentru nașteri)

NICOLAE CEAUȘESCU ȘI FRAȚII SĂI

Nicolae a avut 9 frați și surori, născuți la câte doi ani distanță: Niculina (născută în 1914), Marin (1916), Maria (Rița, 1920), Florea (1922), Nicolae (Nicu, zis și Andruță 1924), Ilie, Elena (Lina), Ion și Constantin. Se pare că al unsprezecelea copil al familiei nu a supraviețuit. Abundența de Nicolae în rândul fraților se datora poate nașului Nicolae Alexandru. Viitorul președinte nu avea să țină legătura cu nașul său.

SITUAȚIA ȘCOLARĂ

NICOLAE CEAUȘESCU, 15 ani

Elevul Nicolae Ceaușescu a fost înscris la școală, în 1925,  ca: fiul lui Andruță Ceaușescu, de profesie plugar, domiciliat în cătunul Tătărăi, comuna Scornicești, plasa Potcoava, jud Olt. S-a clasat al treilea, absolvind cu media 8.26. Coroniță a luat însă doar colega sa, Ioana Ionescu, cea care terminase cu media 9.20. În clasa I, Nicolae a terminat primul semestru cu media 7 la toate materiile (cu excepția Purtării, unde a avut  9). În semestrul al doilea a avut 8 la toate materiile, iar la Purtare 10. A terminat clasa a II-a cu media 8.18 și clasa a III-a cu media 8.95. Documentele școlare dezvăluie însă și notele modificate la Religie: inițial primise 10, însă notele au fost schimbat în 8, 6 și 7. Catalogul fiind expus în Muzeul din Scornicești, este posibil ca notele să fi fost corectate ulterior, în scop ideologic. A terminat clasa a IV-a cu media 7.60 (al șaselea din clasă). De fapt, media i-a fost mărită de nota la Purtare, întrucât restul rubricilor au fost completate cu 7. În clasa sa erau 35 elevi (15 băieți și 20 fete). însă doar 24 au promovat (13 băieți și 11 fete). Până în clasa a treia, au fost conduși de învățătorul Buzătescu, iar în clasa a patra a venit învățătorul Ion Bărăscu. La 11 ani, Nicolae Ceaușescu a întrerupt studiile, plecând la sora sa, la București.

OCUPAȚII

Sora lui Nicolae, Maria, pare să fi fost cea mai silitoare la școală. A terminat clasa I cu media 9.50. După ce s-a căsătorit, Maria Agachi (fostă Ceaușescu) a fost muncitoare în București, ca și Niculina. Marin și Florea nu au fost prea atrași de studiu, situându-se în a doua jumătate a clasei din care făceau parte. Elena a ajuns profesoară de istorie la liceul din localitatea natală. Ilie a ajuns doctor în istorie și profesor la Academia Militară, Ion a obținut doctoratul în științe agricole, iar celălalt frate Nicolae a fost ofițer de miliție în Capitală.

Sursă foto:

www.wikipedia.org

5 thoughts on “ȘCOLARUL NICOLAE CEAUȘESCU

  1. I just could not leave your web site before suggesting that I really enjoyed the standard information a person supply to your visitors Is gonna be again steadily in order to check up on new posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights