AICI RADIO VACANȚA. MAMAIA SAU COSTINEȘTI?

Vă mai aduceți aminte cum a pornit?

Iarna. Cu un experiment.

Proiectul “Radio Vacanța” s-a născut în iarna 1965-1966 și a fost lansat experimental la 29 iunie 1966. Iniţial, rolul principal ţinea de propaganda comunistă, într-o perioadă în care pe litoral veneau foarte multi turişti străini. Postul şi-a câştigat popularitatea în timpul comunismului, când avea şi o latură utilitară: copiii pierduţi pe plajă erau găsiţi de părinţi prin intermediul staţiei estivale. Încet-încet însă, Radio Vacanța a devenit foarte popular pentru toți ascultătorii, iar muzica bună și filozofia postului au devenit simboluri de neuitat ale litoralului românesc, postul devenind un fel de fanion al plajei dobrogene.

“Radio Vacanța” a fost un post estival al Societăţii Române de Radiodifuziune, sub jurisdictia Redacției Emisiunilor pentru Străinătate, emițând în perioada mai – septembrie pe frecvenţa 100,1 MHz, dintr-un studio al Radio Constanţa, din sediul provizoriu aflat în vila 27, din apropierea restaurantului Albatros, din Mamaia. La început, postul de radio emitea pe unde ultrascurte, cu ajutorul unui emiţător de 4 kilowaţi (ulterior 5 kw), pe o lungime de undă de 228 m, pe frecvenţa de 1457 de kHz. Postul putea fi recepţionat în Delta Dunării, pe litoralul Mării Negre, la Galaţi, Slobozia, Călăraşi. În perioada menţionată, ..și a emis pe baza unor decizii de funcţionare, reînnoite anual.

În 1967, primul realizator al emisiunilor “Radio Vacanţa” a fost comentatorul şi realizatorul de programe radio Ion Ghiţulescu.

Aici Radio Vacanţa!

Hier Spricht Der Ferienfunk!

This is Radio Holidays!

Govorit Radiostanţia Otdîh

Ici Radio Vacances

Aşa a început transmisia “Radio Vacanţa” în 1967, pe ritmul melodiei „Valurile Dunării“ a lui Iosif Ivanovici. Cuprindea cinci ore și jumătate și era realizat de 11 colaboratori alesi de Corneliu Leu. Cei 11 realizau vara, la mare, programul pe care îl făceau pe timpul anului 175 de redactori la Radio România Actualități. Primii redactori sosiți la Radio Vacanța au fost Corneliu Leu, Puiu Mustață și Marin Traian. Pentru că veneau la mare să pornească un program radio estival dedicat turiștilor, au adus un camion plin cu benzi cu muzică străină copiată de la posturile internaționale.

În 1976, “Radio Vacanţa” a lansat concursurile cu premii, într-o emisiune specială realizată de Paul Grigoriu şi Doina Caramzulescu. Un an mai târziu, și-a mutat sediul în Vila numărul 1 Mamaia. Începând cu 1983, concursurile și transmisiunile în direct au fost interzise. Înainte de 1990, România avea o singură frecvență FM în bandă vest – 100,1 FM, pe care emitea “Radio Vacanța”, așa că din anii ’80, emiţătorul de la Eforie a fost orientat astfel încât să asigure o audiţie perfectă în staţiunea Neptun (nu e greu de bănuit de ce).

“Radio Constanţa” a fost primul post de radio care a emis dupa Revoluție (21 ianuarie 1990), în Dobrogea. La început, programul era de două ore pe zi, apoi a crescut la patru ore pe zi, primul program fiind pus în undă din Vila numărul 1 Mamaia, sediul postului estival “Radio Vacanţa”, clădire care intrase în patrimoniul Societăţii Române de Radiodifuziune. Emisia a început la ora 9:00, iar ideea a aparţinut unui grup de revoluţionari. Din 1994, emisia “Radio Vacanța” a fost coordonată de către Departamentul Informaţii, Publicistică şi Sport (DIPS) al SRR. Din 1996, “Radio Vacanța” a început să emită doar în limba română, întrucât tot mai puțini turiști străini vizitau litoralul românesc, deci emisiunile în limbi străine nu prea mai aveau ascultători. În perioada 1996 – 2002, programele au fost realizate de angajaţii “Radio Constanţa” alături de jurnalişti de la studiourile teritoriale, programele fiind difuzate pe frecvenţe separate în perioada sezonului estival (“Radio Constanţa” în unde medii, “Radio Vacanţa” în FM). Între 1999 – 2005 au fost înfiinţate subredacţii ale “Radio Vacanța” în toate staţiunile litoralului romanesc. Din 2000, “Radio Vacanţa” a avut rubrici care devenisera celebre: “Magazinul cu muzică”, “Top 10 RV”, “Radiodiscoteca vacanţei”, “Latino party”, iar între 2001 – 2004, programele “Radio Vacanţa” au putut fi recepţionate şi în Delta Dunării, în FM (103,4 Mhz – Tulcea). În 2001 a fost înființat postul de radiodificare “Radio Vacanța Copiilor”, în Tabăra de copii Năvodari, gestionat de către “Radio Constanţa”, difuzand programe realizate de către copiii aflaţi în vacanţă, sub coordonarea jurnaliştilor şi tehnicienilor postului și a cadrelor didactice. În 2004, frecvenţa FM 103,4 Mhz – Tulcea a fost cedată postului Radio România Cultural, iar emisia “Radio Vacanţa” s-a realizat în unde medii, pe frecvenţa 1530 Khz – Nufărul Tulcea. Din august 2004, “Radio Constanţa” şi “Radio Vacanţa” au reînceput să difuzeze jurnale de ştiri în limba germană, pentru vorbitorii acestei limbi, aflaţi pe litoral, în urma unui acord încheiat intre Societatea Română de Radiodifuziune şi Deutsche Welle. Între mai – septembrie 2005, s-au difuzat 40 de ore de program zilnic pe posturile “Radio Constanţa”, în AM şi “Radio Vacanţa”, în FM, iar în 2006, “Radio Constanţa” a realizat şi difuzat 11.000 de ore de programe pe postul regional şi pe cel estival “Radio Vacanţa”. 2007 a fost anul în care au fost reintroduse buletinele de ştiri în germană, engleză, franceză, rusă şi, o noutate, limba italiană, fiind parteneri cu “Radio Constanța” la 60 evenimente.

carturesti.ro%20

Ediția online a fost inaugurată pe 15 iulie 2007, odată cu lansarea noii pagini de Internet pentru programul estival “Radio Vacanţa”, iar în 2010 a fost lansată campania „Copiii nu se pierd, ajung la Radio Vacanţa”, organizată de Radio România, pentru a reduce numărul copiilor care se pierd anual pe litoral. Pe plaja din faţa postului de radio au fost organizate jocuri şi concursuri interactive pentru întreaga familie. În 2013, Radio România a instalat patru emiţători proprii în amplasamentele Constanţa (102,7 MHz şi 100,1 MHz) şi Mangalia (102,7 MHz şi 100,1 MHz), iar programul estival a început să fie difuzat și pe frecvenţa de 90,8 MHz, pe lângă cea consacrată, de 100,1 MHz.

2014 a fost extrem de bogat în evenimente: pe 1 iunie, cu ocazia celei de a 47-a ediţii, s-a dat startul cursei populare de 4,7 km pentru adolescenţi şi adulţi Crosul Vacanţei 2014 și a fost organizat concursul de tir cu arcul „Ţinteşte primul loc”, ediţia a II-a. În plus, Radio Vacanţa a dezvoltat un nou concept de distracţie, atât pentru turiști, cât și pentru localnici, „Pool party cu Radio Vacanţa”, evenimente ce au avut loc la piscinele hotelurilor din: Mamaia, Eforie, Mangalia, Neptun-Olimp, Jupiter. Spectacolul aniversar „Radio Vacanţa 47” din iulie a beneficiat de participarea a numeroși artişti români. La sfârșitul lunii august, Radio Vacanţa a organizat a doua ediţie a concursului de castele de nisip „Black Sea Sand Castles”, pe trei categorii de vârstă, pentru copii şi adolescenţi, fiind premiat cel mai frumos castel, pentru fiecare secţiune.

În 2015, prioritare au fost dezvoltarea şi promovarea site-ului RadioVacanta.ro şi a conturilor social media (FB şi Twitter), fiind realizate şi primele transmisiuni video în direct. “Radio Constanţa” a difuzat programul estival “Radio Vacanţa”, în scopul promovării litoralului ca destinaţie de vacanţă, atât în țară, cât și în străinătate, în colaborare cu Radio 3Net “Florian Pittiş”, pe frecvenţele de 100,1 MHz şi 106,2 MHz, cumulând un număr de 48 ore de emisie zilnic.

În 2017, “Radio Vacanţa” a împlinit o jumătate de secol, așa că a reînceput distracţia, atât online, pe radiovacanta.ro, cât și on air, în programul estival al “Radio Constanţa”, zilnic, între orele 10:00 – 18:00, pe frecvenţele 100,1 FM Constanţa şi Mangalia, 90,8 FM Eforie, 93 FM Tulcea şi 106,2 FM Sulina. Proiectul „Brăţara de Vacanţă” a continuat și în acest an. În 2018, “Radio Vacanţa” a primit premiul Galei Turismului de pe Litoralul Românesc 2018, la categoria “radio”, pentru longevitate în promovarea turismului românesc. 

În 2023, “Radio Vacanța” s-a reinventat sub sloganul „Ai Vacanță tot anul!”, printr-un portal modern cu 3 stream-uri muzicale (Fresh, Nostalgia și Gold) însoțite de știri, recomandări de evenimente și destinații de vacanță din întreaga țară. “Radio Vacanţa Fresh” este orientat pe hiturile momentului, “Radio Vacanţa Gold” este un stream cu “cele mai bune melodii din toate timpurile  oferind o atmosferă familiară, plină de amintiri”, iar “Radio Vacanţa Nostalgia” oferă muzică românească, cu hituri de vară.

“Radio Vacanţa” a a fost şi continuă să fie o şcoală de jurnalism în direct. I-am ascultat de-a lungul timpului pe Doina Caramzulescu si Marian Bistriceanu (emisiuni în limba engleză), Paul Grigoriu, Rodica Simonică Grigoriu și Monsenieur RV sau DD – Dan Dumitrescu (limba franceză), Ioana Niţescu (limba rusa), Alecu Marciuc (tatăl Iulianei Marciuc), Gabriela Langada (limba germană), Carmen Săndulescu, Denise Maria Teodoru, George Prodescu, Sanda Valeria Dan, Păuna Pintilie etc. Postul este unic în Europa sud-estică, unul similar funcționând la Monte Carlo.

  • Doina Caramzulescu
  • Doina Caramzulescu & Paul Grigoriu
  • Marian Bistriceanu
  • Alecu Marciuc
  • Gabriela Langada
  • Ion Ghitulescu
  • Corneliu Leu

Cândva, “Radio Vacanța” era redat mai ales prin boxele care răsunau la malul mării. Cum multe plaje sunt acum domenii private, acest trend nu mai este posibil, fiecare hotelier livrând muzica pe care o consideră potrivită. Celebrele difuzoare de pe plajă au rămas la Năvodari, Eforie și Mangalia. Dacă doriți să ascultați “Radio Vacanța”, dați click pe: https://www.radiovacanta.ro/live-radio-vacanta-fresh. Proiectul este coordonat acum din Bucureşti, având o echipă dedicată. Site-ul a fost construit de o echipă coordonată de Gusti Roman, iar conţinutul editorial va fi adaptat în funcţie de perioadele de vacanţă din timpul anului. A mai existat o tentativă similară în 2016, dar nu a continuat în anul urmator: erau tot trei streamuri online, dar erau numite altfel: Hits (actualul Fresh), Dance (actualul Nostalgia) și Lounge (actualul Gold).

“Radio Vacanța Costinești” a fost un alt proiect de radio, coordonat de Andrei Partoș. Era realizat la stația de radiodificare, pentru turiștii de pe plajă, din studioul improvizat în construcția de lângă ceas. Povestea proiectului o puteți citi în următorul interviu: https://www.lapunkt.ro/2015/09/radio-vacanta-costinesti-magie-nostalgie-libertate/ 

Surse foto:

http://presamil.ro

http://www.rador.ro

Luminița Velciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights