În inima României, la Corabia, se găsește o comoară istorică de o importanță deosebită: podul lui Constantin cel Mare, de la Sucidava. Acest pod impresionant este o mărturie a ingeniozității și măiestriei arhitecturale din vremea Imperiului Roman. Fiind o legătură între trecut și prezent, monumentul istoric este o atracție ce nu trebuie ratată de către iubitorii de istorie și arhitectură.
Legătură între două lumi, podul lui Constantin cel Mare (denumit și Podul lui Traian), a fost construit în secolul al IV-lea d.Hr și a avut o importanță strategică majoră în perioada respectivă, intrucât traversa fluviul Dunărea, legând orașul Sucidava (astăzi Corabia, jud Olt) de provincia romană a Daciei Inferior. Podul era construit din piatră și lemn și a servit ca arteră vitală de comunicare și comerț între cele două maluri ale Dunării.
Podul de la Sucidava este o dovadă clară a ingeniozității și experienței inginerești românești. Construit pe piloni masivi de piatră, podul era susținut de arcuri din lemn, care asigurau rezistența și stabilitatea structurii. Această combinație de materiale și tehnici de construcție a permis podului să reziste cu succes trecerii timpului și schimbărilor naturale ale mediului.
De-a lungul secolelor, podul a suferit distrugeri și reparații, iar în prezent, o parte a sa a fost reconstruită și restaurată, oferindu-le vizitatorilor o perspectivă autentică asupra acestui monument istoric. Arhitectura sa impresionantă și locația pitorească înconjurată de frumusețea naturală a fluviului Dunărea fac din podul lui Constantin cel Mare un punct de atracție remarcabil pentru turiști și pasionații de istorie.
Vizitarea podului lui Constantin cel Mare de la Sucidava este ca o călătorie în timp, într-o perioadă în care România era parte integrantă a Imperiului Roman, reprezintând un simbol al puterii și influenței romane în regiune, iar prezența sa este azi o mărturie a bogatei culturi românești. Vizitatorii au ocazia să admire măiestria arhitecturală a podului și să se conecteze cu moștenirea istorică a locului. Este o oportunitate unică de a explora si a întelege mai bine trecutul regiunii.
De o valoare inestimabilă, podul de la Sucidava nu doar conectează două maluri ale Dunării, ci leagă și două epoci, ca simbol al ingeniozității romane și a moștenirii istorice.
Potrivit unui comunicat al Universitătii din București, o echipă de cercetare de la Facultatea de Istorie, coordonată de conf. univ. dr. Ioan Carol Opriş, a identificat 27 de posibile urme (piloni) ale Podului lui Constantin cel Mare, pe o lungime de circa 210 m. Măsurătorile au fost efectuate în 2017, cu sonare multibeam.
“Urmele pilonilor se disting clar pe fundul Dunării, pe un traseu liniar de 820 m, cu o distanţă medie de aproximativ 30 m între ele. Datele disponibile până acum sunt astfel cu mult depăşite: Grigore Tocilescu aflase de la pescarii locali despre existenţa a “7 vâltori” în 1893, în vreme ce o primă batimetrie a Serviciului Hidraulic Român din 1933 detectase doar trei dintre pilonii podului”.
Potrivit comunicatului, se pare că inaugurarea podului (Pons per Danuvium Ductus) ridicat în 328 s-a petrecut, foarte probabil, la 5 iulie 328, atunci când prezenţa împăratului la Oescus este menţionată de surse literare antice. Podul se întindea prin albia Dunării şi peste lunca din faţa Sucidavei pe o distanţă de peste 2.400 m.
Studiul despre podul peste Dunăre ridicat de împăratul Constantin cel Mare, unul dintre cele mai lungi poduri ale antichităţii, poate fi consultat în revista Cercetări Arheologice nr. 29/2, 2022, publicată sub egida Muzeului Naţional de Istorie a României, însă cercetările continuă pentru a documenta întregul traseu al podului.
Sursa foto: istorie-pe-scurt.ro
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.