Acest articol deschide seria de amintiri despre câteva vechi mărci de produse şi servicii româneşti, cele mai reprezentative inovaţii şi creaţii care s-au bucurat de un succes răsunător în ţară şi în lume. Unele rezistă încă, câteva au dispărut pentru scurte perioade de timp, altele însă au rămas doar în amintirile celor mai în etate.
De la încălţăminte sau confecţii, dulciuri, cosmetice sau detergenti, până la automobile, lista de mărci româneşti dispărute este lungă. Greu de decis care este cea mai mare pierdere, iar mâhnirea nu repară greşelile comise şi nici mânia nu pedepseşte neglijenţa şi indiferenţa. Să începem aşadar într-o notă de romantism controlat.
Nu cred că există vreun român trecut de 40 de ani pe care cuvântul CICO să nu-l ducă rapid cu gândul spre copilarie, adolescenţă, vacanţă.
Dulcegării de vară interbelică
“Ieşim la un Cico?” Celebra băutură românească a fost vedetă din 1938 până prin anii ’80. Pentru tinerii de azi invitaţia poate părea inocentă sau poate şmecherească, o încercare de apropiere timidă sau poate o strategie indrăzneaţă. In realitate, întrebarea suna aproape patriotic. Asta aveam, asta serveam. Erau produse sănătoase? Ceea ce ştim este că majoritatea concentratelor din care se produceau băuturile răcoritoare proveneau din Grecia sau RDG. Vara, băutura ţâşnea din sticlă ca o şampanie, dar nu pentru că era acidulată, ci pentru că nefiind un produs pasteurizat, fermenta. Când s-a aflat că zahărul în exces este dăunător, s-a folosit cu “dărnicie” zaharina. Mai sănătoasă? Hmmm! Ce-i drept, am avut şi produse naturale, gustoase. Au dispărut şi ele.
Tot din zona amintirilor păstrate de papilele gustative este şi povestea “Ursului de Dorna”. Şi acesta s-a încheiat repede. Ciocolateria “Regina Maria” „o întreprindere pur românească”, cu 400 de angajaţi şi un capital de 25 milioane de lei, producea anual un milion de kilograme, adică 100 de vagoane de marfă” (Jurnalul Antena). Bazându-ne pe rafinamentul recunoscut al românilor din perioada interbelică, ne putem imagina aromele subtile, încântătoare ale boabelor de cacao, cafea, alune. Yummy! Delicious!
Mulţumită regizorului Tudor Posmantir, astăzi avem imagini şi detalii in documentarul Fabrica de ciocolată şi produse zaharoase “Regina Maria” (1939).
https://www.cinemagia.ro/filme/fabrica-de-ciocolata-si-produse-zaharoase-regina-maria-34569/