„De la o anumită vârstă … Gerovital”
Dacă sunteți trecut de 20 de ani ați folosit cu siguranță această expresie cu gândul la Gerovital. După această aniversare, aproape toți (dar mai ales femeile), începem să ne gândim la „schimbarea prefixului”. Deși este greu de imaginat, „o anumită vârstă” poate să capete sensuri diferite în funcție de vârsta interlocutorului și tonul cu care este rostit: mămos, ironic, îngrijorat, jignitor etc. Expresia este urmată de o părere, o constatare, un sfat etc, în general, un exemplu de gândire matură.
Lăsând gluma la o parte, și trecând rapid peste analiza lingvistică, de la o anumită vârstă începem să fim bântuiți de gândul că, inevitabil, încep să apară primele semne ale maturității cu adevărat enervante: primele fire de păr alb, primele riduri, relaxarea musculaturii. Într-un cuvânt, „vârstă” nu mai este doar o definiție din dicționar, ci dovada procesului normal și ireversibil al îmbătrânirii.
Îmbătrânirea, proces normal sau boală?
Problema ne preocupă pe toți. Ideea îmbătrânirii nu este de loc amuzantă, ba din contră. Motiv pentru care, medici, biologi, folozofi, au căutat explicații și soluții pentru stoparea efectelor înaintării în vârstă. Teorii există, preocupări, și mai multe. Cei care cred în ideea că îmbătrânirea este o boală sunt în primul rând cei preocupați de semnele externe care însoțesc înaintarea în vârstă: deteriorarea pielii, căderea părului, modificarea siluetei.
Găsirea unor metode de prevenție sau de încetinire a acestor modificări au fost preluată de cosmeticieni, în colaborare cu biologi, chimiști și geneticieni. Răspunsul nu a venit încă, dar multe încercări s-au soldat cu rezultate interesante.
Știință sau mit?
Piața de cosmetice, medicamente și remedii naturiste este sufocată de produse care promit miracole. Lanțuri de cabinete și săli de fitness recomand tehnicide remodelare corporală care promit crearea pe bandă rulantă de exemplare umane care să concureze cu Venus și Adonis. Există produse bune și producători onești, dar nu lipsesc nici fake-uri si farsorii.
Personal am trăit înainte de Revoluție o experiență extrem de plăcută cu un produs pentru păr. M-am confruntat la un moment dat cu o problemă hormonală pe care am combinat-o cu niște cure de slăbire făcute după ureche și … într-o bună zi … surpriză: rărirea părului devenise jenantă. Un medic mi-a recomandat un produs Gerovital pe bază de plante și rezultatul a fost spectaculos.
Sticluța era identică cu una folosită și acum. Nu știu dacă efectul de densificare a părului este la fel de spectaculos, dar fără îndoială am avut și avem importanți inventatori, biologi si medici. Am avut și ne mai mândrim încă cu produse cosmetice și medicamente care egalează sau chiar depășesc branduri de fițe. Așadar, să menționăm câteva.
Aslavital, Gerovital & Polidin (Facial cream/ medicine/ vaccine)
BRINGING HISTORY TO LIFE (1)Today’s story is about three famous Romanian brands: Polidin, Gerovital and Aslavital and two female scientists.
Polidin is a medicine invented in Romania at the Cantacuzino Institute and licensed in 1966. Some people consider it a vaccine. It was not, but it was highly recommended to children and elderly with a decreased immune resistance of the body, for prophylactic purposes in acute respiratory tract infections and viral infectious diseases (influenza). Everybody remembers the “miracle” medicine, but few know the name of the inventors. SYLVIA HOIŞIE (aged 93) was one of the researchers who created Polidin.
ANA ASLAN (1897 – 1988), biologist and physician, a pioneer of social medicine in Romania. Although the medical field was not a desirable field for women at that time, Ana Aslan decided that she wanted to attend the Faculty of Medicine. Her mother did not support her decision, so Ana Aslan went on a hunger strike until her mother accepted her career. During the First World War, she worked as a nurse. She is well-known for the discovery of Gerovital and Aslavital, two “fountains of youth”, both aimed at delaying the ageing process.
There were rumours her drugs were used by many famous politicians and celebrities around the world, including John F. Kennedy.
Myth or fact? Still a mystery.
More: http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Ana_Aslanhttps://www.cotidianul.ro/…/Aslan-Ana-e1526016994768…https://adevarul.ro/…/58c25dfb5ab6550cb830af75/646×404.jpg
Surse foto:
One thought on “MADE IN ROMANIA (4) – Aslavital, Gerovital, Polidin”
Comments are closed.