Sâmbătă, 12 aprilie, bucureștenii și turiștii sunt invitați la sărbătoarea florilor de cireș – Hanami. Are loc și anul acesta în Grădina Japoneză din parcul Regele Mihai I (Herăstrău). Vizitatorii vor avea parte de numeroase ateliere, între orele 13-15.
Evenimentul este organizat de Ambasada Japoniei și Primăria Municipiului București. Este dedicat atât persoanelor pasionate de cultura japoneză, cât și celor care doresc să vizioneze un adevărat spectacol al culorilor și al muzicii. Totul se va desfășura într-un cadru presărat cu petale de flori de cireș.
Sunteți invitați să luați parte la ateliere de: ceremonia ceaiului, origami, caligrafie, yukata și experimentarea culturii japoneze sub diverse forme. Organizatorii evenimentului au pregătit și un program de scenă variat: tobe japoneze, demonstrații de arte marțiale și ikebana.
Intrarea este liberă.
În caz de vreme nefavorabilă, evenimentul va fi anulat. Anunțul privind anularea evenimentului se va face pe paginile de Facebook si Instagram ale Ambasadei Japoniei.

Hanami se află la a VI-a ediție. Prima ediție a avut loc în 2018.
Hanami este un străvechi obicei japonez care celebrează înflorirea cireşilor. Reprezintă un moment de bucurie şi contemplare în cultura japoneză.
În această perioadă, japonezii se adună în parcuri şi grădini pentru a admira frumuseţea şi delicateţea petalelor de cireş.
Organizator: Ambasada Japoniei în România și Primăria Municipiului București
Colaboratori: Asociația Chado Urasenke Tankokai România, Asociația Chado Urasenke Tankokai România-Luminiș, Asociaţia Română de Kendo, Asociaţia Română de Kyudo, Centrul de studii japoneze al Universității din București, Centrul de studii japoneze ASE, Centrul de Studii Româno-Japoneze “Angela Hondru” – Universitatea Româno-Americană, Tenshin, Colegiul Național “Ion Creangă”, Ikueikan Karate Dojo, Școala Japoneză din București, Școala Japoneză Sakura, Lucian Muntean, Manabu Dojo, Ikenaba International Bucharest.
Eveniment organizat cu sprijinul Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB).
Grădina Japoneză din Parcul Herăstrău este unul dintre cele mai vizitate locuri ale Capitalei.
Se află pe Șoseaua Kiseleff, în incinta Parcului Herăstrău. A fost amenajată în 1998 de către Asociația Culturală Româno-Japoneză, cu sprijinul Fondului Comemorativ al Expoziției Mondiale din Japonia. Evident că este amenajată în stil japonez.
Hanami (花見) înseamnă “privitul florilor”.
Este obiceiul tradițional japonez de a privi florile ume ( Prunus mume, cais japonez) sau sakura (Prunus x yedoensis etc., cireș japonez). Poate însemna simplul privit al florilor sau un picnic sub cireșii înfloriți.
Perioada ideală depinde de regiune. Se întinde de la sfârșitul lunii martie până la începutul lunii mai. Durează în fiecare regiune una sau două săptămâni.
Sakurazensen este un alt concept japonez (lit. “frontul sakura”).
Se referă la prezicerea perioadei ideale pentru hanami. Este anunțată în fiecare an de către Institutul Meteorologic japonez. Evident că este urmărită cu atenție de către cei care planifică picnicuri hanami. Acestea pot avea loc atât în timpul zilei cât și în timpul serii. În acest caz se numesc yozakura. În unele parcuri sunt atârnate temporar lanterne de hârtie pentru yozakura.
Se pare că obiceiul a început în perioada Nara (710-794), la început fiind florile de ume care erau mai populare. Începând cu perioada Heian (794-1185), sakura a devenit obiectul principal al hanami-ului. În literatură, termenul hanami în sensul de privire a florilor de sakura a fost folosit pentru prima dată în cap. 8 al romanului “Genji Monogatari” (Povestirea lui Genji). În acea perioadă, obiceiul era urmat doar de către curtea imperială. Din perioada Edo (1600-1867) și cetățenii de rând au început să urmeze obiceiul.