Biblioteca Metropolitană București lansează în premieră un colț dedicat culturii din Nepal.
Începând cu 1 februarie, cititorii vor avea la dispoziție o secție dedicată literaturii nepaleze. Proiectul este realizat în colaborare cu România EduCaB, Nepal EduCaB, IOM Romania, JCI Kathmandu, Cold Feet Foundation Nepal, precum şi comunitatea nepaleză din Bucureşti.
Inaugurarea va avea loc pe 1 februarie, la ora 10:30, la Filiala „Dimitrie Cantemir” a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, din Strada Viitorului 52, sector 2. Bucureştenii vor avea acces la o colecţie diversificată de cărţi, în limba nepaleză şi la alte materiale culturale.
Cultura din Nepal accesibilă românilor
„Este un moment important care ne reamintește că bibliotecile sunt spații ale întâlnirii și ale înțelegerii interculturale. Prin acest colț dedicat diversității culturale, ne dorim să oferim acces la cultura și literatura Nepalului atât pentru comunitatea nepaleză din București, cât și pentru toți cei interesați să exploreze această cultură fascinantă.” (Ramona Mezei, Directorul General al Bibliotecii Metropolitane București)
„Ne dorim ca acest proiect să fie un exemplu de respect și deschidere către toate comunitățile care trăiesc și contribuie la dezvoltarea orașului nostru. Indiferent că este vorba de turiști, muncitori sezonieri, studenți sau refugiați, bibliotecile sunt pentru toți”, au declarat reprezentanții România EduCaB.
Biblioteca Metropolitană București continuă să promoveze accesul liber la cultură, devenind un spațiu al dialogului intercultural și al înțelegerii reciproce. Acest proiect se alătură numeroaselor inițiative derulate de BMB pentru sprijinirea diversității și incluziunii, printre care se numără și crearea unor spații culturale dedicate comunității din Ucraina, refugiată în România, alături de alte proiecte menite să faciliteze integrarea și accesul la educație și cultură pentru diverse comunități.
Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității.
Despre literatura nepaleză
Dintre cei cunoscuți scriitori nepalezi în viață îi amintim pe Suman Pokhrel și Sanu Sharma. Cei mai faimoși scriitori nepalezi decedați includ Bhanubhakta Acharya și Laxmi Prasad Devkota.
“Scrierile literare în limba nepaleză au început de-abia în secolul XIX. Înainte, literatura nepaleză se scria în sanscrită. Prima operă literară scrisă în nepaleză a fost Ramayana de Bhanubhakta (1883). În acest sens, literatura nepaleză are o istorie de mai mult de o sută de ani.
În această perioadă s-a publicat literatură de diferite genuri, iar în secolul XXI numărul publicațiilor crește rapid. Și nu numai că numărul crește, dar și calitatea scrierilor literare nepaleze se îmbunătățește. Mai mult, se publică anual cărți versatile din diferite genuri, care încorporează o gamă largă de stiluri și abordări inovatoare. Cum majoritatea sunt scrise în nepaleză, lumea de afară nu știe mare lucru despre cât de bogată este literatura nepaleză.
În acest sens, literatura nepaleză pare a fi puțin izolată de lumea exerioară. Totuși, în prezent situația este în curs de schimbare. Nu numai numărul scriitorilor nepalezi care scriu în engleză crește încetul cu încetul, dar și traducerea operelor literare din nepaleză în alte limbi ia avânt. Cred că datorită acestei tendințe de schimbare oamenii vor afla despre literatura nepaleză și ea va avea mai multă vizibilitate în lumea de afară.” (dr. Sangita Swechcha, interviu Global Voices)
Sangita Swechcha și romanul din Nepal
Este o personalitate literară nepaleză cu reședința în Anglia. Poezii, povestirile și articolele ei au fost publicate atât în Nepal, cât și în Regatul Unit. Câteva dintre poeziile sale au fost de asemenea difuzate la radio și televiziunea locale. Ea a publicat de asemenea o colecție comună de povestiri, „Asahamati ka Pailaharu” și „Gulafsangako Prem” în limba nepaleză.
Primul său roman, „Pakhalieko Siundo”, a fost scris la doar 18 ani. A primit recenzii excelente de la criticii literari. Romanul se concentrează pe călătoria emoționantă a unei femei nepaleze, Sandhya. Vorbește pe larg despre durerea, suferința și hotărârea ei de a-și depăși trecutul. Dar scoate în evidență și problema traficului uman în țara de origine.
Limba nepaleză
Nepaleza este o limbă indo-europeană vorbită și în Bhutan și unele părți din India. Are statut de limba oficială în Nepal. Aici este limbă maternă pentru aproximativ jumătate din populație. Este limbă oficială și în statul indian Sikkim, unde nepalezii formează majoritatea populației.
Scrierea devanagari (देवनागरी)
Foloseste scrierea devanagari (देवनागरी). Este un sistem de scriere folosit exclusiv sau împreună cu alte sisteme de scriere pentru a reprezenta câteva limbi din India (sanscrită, hindi, marathi, sindhi, bihari, bhili, marwari, konkani, bhojpuri, nepaleză cașmiriană și romani). Alfabetul este scris și citit de la stânga la dreapta. Unele limbi au adaptat scrierea. De exemplu, pentru scrierea în gujarati se folosește dewanagari fără linia orizontală ce unește partea superioară a literelor.
Devanagari face parte din familia de sisteme de scriere care derivă din scriptul antic brahmi: indiene, nepaleze, tibetane și sud-est asiatice. Devanagari e un descendent al scrierii gupta, împreună cu scrierea siddhaṃ și scrierea śāradā.
Muncitorii din Nepal în România
Formează majoritatea muncitorilor străini aflați în prezent în România. Sunt peste 20 000 persoane. Țara lor nu are o misiune oficială în România. Ambasada Nepalului la Berlin supraveghează afacerile bilaterale din România, iar consulul său onorific Nawa Raj Pokharel, „singurul nepalez din România până în 2008”, este singurul reprezentant oficial al țării.
Mic dicționar român – nepalez
- România = रोमानिया
- București = बुखारेस्ट
- literatură = साहित्य
- carte = पुस्तक
- Mulțumesc = धन्यवाद
Surse foto