Se cânta mult în casa copilăriei lui Tiberiu Ceia.
“Era ca în poveşti. Doi părinti tineri, veseli, cu mulţi prieteni, care ne umpleau casa în care domnea iubirea. Mama venea din Bihor şi era o bună cântăreaţă, iar tatăl meu era de la Oraviţa şi cânta superb. Primele cântece le-am auzit în casă.
„Frumoasă vecina noastră”, îl cântau părinţii la petrecerile lor. Eu am transformat textul, influenţat fiind de poezia populară, de cea din perioada de început a literaturii noastre, şi a ajuns un cântec foarte iubit. Talentul l-am moştenit de la ambii părinţi, dar şi de la bunici. Bunicul din partea mamei avea un glas superb, iar cel din partea tatălui era corist şi cânta în fanfara Vărădiei de lângă Oraviţa.”
COPILĂRIA LUI TIBERIU CEIA
Tiberiu Ceia s-a născut pe 16 iulie 1940 la Timișoara. Era fiul lui Aurel (funcționar, originar din Oravița) și al Solomiei (casnică, venită din Bihor). Avea doar 4-5 ani când cânta prin casă piesele Ioanei Radu și ale Mariei Lătărețu, auzite la Radio. A urcat pe scenă pentru prima oară la cinci ani, la Grădina Capitol din Timișoara. A cântat “Cruce albă de mesteacăn”, învățat de tatăl său. Însă nu a studiat niciodată cu adevărat muzica.
STUDII
„Nu am studii muzicale. Mi-am menținut glasul nefăcând ceva special niciodată, nu m-am păzit de frig sau de curenți, nu m-am păzit să nu beau rece sau să mănânc o înghețată, să nu fac curent în mașină când era cald. Poate că tocmai această lipsă de grijă pentru glasul meu m-a determinat să-l păstrez. Deci, am început la 4 ani, în 1944, spre 1945, și ultima apariție mai frumoasă în public a fost Strugurele de Aur al Alba Iulia, în 2016 când am fost primit chiar cu urale”.
A urmat Liceul C D Loga din Timișoara, apoi Școala Tehnică Financiară. A absolvit Universitatea din Timișoara.
ACTIVITATE
Din 1967 a fost profesor de limba română. Timp de 12 ani a predat la gimnaziu și la liceu, a fost director de școală. Începuse să fie invitat în spectacole, așa că în 1978 a renunțat la învățământ. De atunci a cântat alături de ansamblul Doina Oltului și a colaborat cu majoritatea orchestrelor din țară. A făcut duet și cu Ion Dolănescu.
FAMILIA LUI TIBERIU CEIA
Tot în 1967 s-a însurat cu Anca, cea care avea să-i fie soție timp de 52 ani. A murit cu patru ani înaintea lui, în urma unei boli necruțătoare. Avea un fiu, Cristian, stabilit în Statele Unite de mulți ani și o nepoată, Julia.
Tiberiu Ceia a încetat din viață pe 29 martie 2023, din cauza unor probleme de sănătate care se agravaseră în ultima vreme.
„Mi-au fost alături soţia mea, iar când trăia, mama mea. În afară de famile, în momentele grele ale vieţii mă susţinea Ion Dolănescu, care-mi era ca un frate. În rest, aproape toţi realizatorii din televiziune şi din radio m-au sprijinit tot timpul. Nu am nicio stea pe caldarâm, dar am o stea în cer şi una-n inima publicului. Şi acestea îmi surâd de vreo 60 de ani. Sunt la vârsta la care îmi doresc să fiu sănătos şi să continuu să fac ceva frumos pentru oameni.”
Sursa foto