6 martie este a 66 zi a anului. Mai sunt 300 zile până la finalul anului.
– 1475: S-a născut pictorul Michelangelo Buonarroti (d. 1564)
– 1521: Fernando Magellan a ajuns la Guam
– 1619: S-a născut dramaturgul Savinien de Cyrano de Bergerac (d. 1655)
– 1842: A murit văduva lui Wolfgang Amadeus Mozart, Constanze Mozart (n. 1763)
– 1866: S-a născut compozitorul Dumitru Kiriac-Georgescu (d. 1928)
– 1869: Dimitri Mendeleev a prezentat Societății Ruse de Chimie prima variantă a tabelului periodic al elementelor
– 1870: S-a născut compozitorul Oscar Strauss (d. 1954)
– 1883: A fost încheiată la Paris Legea pentru aderarea României la Convenția Internațională a metrului
– 1897: A intrat în vigoare Legea repasusului în zilele de duminică și sărbători
– 1899: Bayer a înregistrat Aspirina ca marcă înregistrată
– 1899: A murit Prințesa Ka’iulani, moștenitoarea insulelor hawaiene (n. 1875)
– 1917: S-a născut scriitorul de benzi desenate Will Eisner (d. 2005)
– 1919: Ungariei i-a fost înmânată hotărârea Consiliului Militar interaliat de la Paris privind obligativitatea retragerii trupelor maghiare din Transilvania
– 1920: S-a născut actorul Ernest Maftei (d. 2006)
– 1924: S-a născut poetul Benedict Corlaciu (d. 1981)
– 1926: S-a născut scriitorul Gabriel Garcia Marquez (d. 2014)
– 1930: A avut loc, la cinematograful Capitol din București, premiera filmului documentar “Viața unui oraș”, reintitulat ulterior “Viața începe mâine” – regizor Jean Mihail. Filmul a marcat începutul carierei de documentarist a regizorului
– 1933: S-a născut actrița Margareta Pogonat (d. 2014)
– 1933: S-a născut regizorul Dan Puican (d. 2021)
– 1937: S-a născut prima femeie cosmonaut, Valentina Țereskova
– 1941: A avut loc, la Opera Română din București, premiera operei Alexandru Lăpușneanu, de Alexandru Zirra
– 1945: A fost instaurat guvernul Petru Groza, sub presiunea militară sovietică. Regele Mihai I a fost nevoit să accepte numirea lui Petre Groza a prim-ministru. A fost format noul guvern, în care ministerele-cheie erau deținute de comuniști
– 1945: S-a născut realizatorul de emisiunie radiofonice Paul Grigoriu (d. 2015)
– 1946: S-a născut chitaristul și vocalistul formației Pink Floyd, David Gilmour
– 1948: A fost înființat Teatrul Alexandru Davila din Pitești
– 1948: S-a născut interpretul de muzică populară, Gheorghe Turda
– 1951: A început la New York procesul lui Ethel și Julius Rosenberg, care erau acuzați de spionaj atomic pentru Uniunea Sovietică
– 1953: Gheorghi Malenkov i-a succedat lui Stalin ca premier și prim secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice
– 1957: A murit filozoful Constantin Rădulescu-Motru (n. 1868)
– 1963: A murit politicianul Ion Mihalache (n. 1882)
– 1967: Svetlana Allilueva, fiica lui Iosif Stalin, a depus o cerere oficială de azil politic la ambasada americană din India
– 1967: S-a nascut politicianul Mihai Tudose
– 1972: S-a născut baschetbalistul Shaquille O’Neal
– 1973: A murit scriitoarea Pearl S Buck (n. 1892)
– 1981: S-a născut poetul Teodor Duna
– 1989: Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe sovietic a anunțat abolirea “doctrinei Brejnev”, afirmând că viitorul fiecărei țări est-europene se află “în propriile ei mâini”
– 1989: A murit istoricul Vasile Netea (n. 1912)
– 1991: A murit medicul Ionel S Pavel (n. 1897)
– 1992: Virusul “Michelangelo” a început să afecteze calculatoarele
– 1993: La Istanbul a fost semnată “Convenția privind cooperarea în domeniile culturii, învățământului, științei și informațiilor, în zona Mării Negre”
– 1994: A murit actorul Hamdi Cerchez (n. 1941)
– 1997: Tabloul lui Pablo Picasso “Cap de femeie” a fost furat de la galeria londoneză și recuperat o săptămână mai târziu
– 2018: A murit canoistul Lavrente Calinov (n. 1936)
– 2023: Formația românească de muzică pop-dance ASIA s-a reunit după 17 ani, într-un concert aniversar
ZIUA NAȚIONALĂ OREO – 6 martie
Unul dintre preferatele noastre absolute este un clasic atemporal: Oreo. Cu fursecuri crocante de ciocolată și umplutură cremoasă, aceste mici fursecuri ne-au captat inima. Oreo a fost introdus pentru prima dată în 1912.
ZIUA NAȚIONALĂ A ALIMENTELOR CONGELATE
A fost stabilită de președintele Ronald Reagan în 1984 prin Proclamația #5157: „Acum, așadar, eu, Ronald Reagan, președintele Statelor Unite ale Americii, proclam prin prezenta 6 martie 1984, Ziua alimentelor congelate și fac apel poporul american să respecte această zi cu ceremonii și activități adecvate.”
ZIUA ROCHIEI – 6 martie
Sărbătorim cel mai versatil și distractiv articol vestimentar existent – rochia! Designerul de modă Ashley Lauren a înființat ziua pentru a ajuta să aducem un omagiu rochiilor și momentelor magice care se întâmplă atunci când le purtăm. „Îmi amintesc rochiile pe care le-am purtat la balul meu de absolvire, primul interviu de angajare, prima întâlnire, concurența la un concurs, primul meu eveniment pe covorul roșu, lista poate continua”, spune ea. „Este o zi distractivă pentru a prețui și a sărbători acele amintiri.”
ZIUA STOMATOLOGULUI
Stomatologii sunt medici specializați în sănătatea orală. Este datoria lor să prevină, să diagnosticheze și să trateze bolile bucale, să monitorizeze creșterea dinților și a maxilarelor și să efectueze proceduri chirurgicale. Sănătatea dentară este parte integrantă a sănătății noastre generale, așa că astăzi îi salutăm nu doar pentru că ne mențin dinții să arate bine, ci și pentru că ne mențin corpul în formă.
ZIUA SEMNIFICAȚIEI PRENUMELUI – 6 martie
Învață semnificația prenumelui tău este sărbătorită anual miercurea din prima săptămână completă a lunii martie. Face parte din Săptămâna Sărbătoriți-vă Numele. Ziua ne încurajează să săpăm mai adânc în originile numelui nostru și să descoperim semnificația din spatele lui. Numele noastre sunt o parte integrantă a identității noastre, dar este singurul lucru pe care nu putem să-l alegem. Ca parte a campaniei lansate de onomatologia și hobbyistul american Jerry Hill în 1997, o săptămână întreagă a fost dedicată explorării frumuseții numelor noastre și istoriei lor profunde.
ZIUA TOLERANȚEI ȘI COEXISTENȚEI (IRAK)
Sărbătoarea a fost declarată în martie 2021 de premierul irakian Mustafa Al-Kadhimi. Este un mijloc de promovare a conviețuirii pașnice și de încurajare a creștinilor din țară. Premierul Al-Kadhimi a anunțat sărbătoarea de pe 6 martie după vizita Papei în țară. Papa și premierul au avut o discuție inimă la inimă pe chestiuni religioase și a dat rezultate pozitive pe măsură ce a apărut noua sărbătoare a păcii și toleranței.
ZIUA STOPĂRII SERVICIILOR DE PROASTĂ CALITATE
Lipsa manierelor, neatenția, minciuna sunt doar câteva dintre motivele pentru care Stop Bad Service Day, celebrată în prima miercuri din martie, este crucială. Atragem atenția asupra experiențelor neplăcute in cazul serviciilor unor companii sau organizații.
ZIUA FĂRĂ TEME – 6 martie
Este o sărbătoare care urmărește să ofere elevilor o pauză de la temele pentru acasă. Tema pentru acasă se referă la un set de sarcini atribuite elevilor de către profesori pentru a fi îndeplinite în afara sălii de clasă. Temele obișnuite pentru acasă pot include oricare dintr-o varietate de lecturi obligatorii, exerciții matematice care trebuie finalizate, informații care trebuie revizuite înainte de un test sau alte abilități care trebuie exersate. Problema cât de eficiente sunt temele pentru acasă a fost dezbătută de-a lungul anilor. Temele nu îmbunătățesc în mod deosebit performanța academică a studenților.
ZIUA NAȚIONALĂ A PRĂJITURII CU BRÂNZĂ ȘI CIOCOLATĂ ALBĂ
Este o zi dedicată unei versiuni unice a desertului preferat al tuturor. Cheesecake este un desert dulce făcut cu brânză moale proaspătă, cremă sau de vaci, ouă și zahăr, pe o crustă de biscuiți graham zdrobiți, prăjituri, produse de patiserie sau pandișpan. Desertul este adesea servit cu fructe, ciocolată, compot sau frișcă. Cele mai comune arome sunt afine și căpșuni, dar astăzi este vorba despre cea mai putin populara, ciocolata albă.
LA MULȚI ANI, SHIRLEY!
LA MULȚI ANI, BRIAN!
LA MULȚI ANI, FORD!
LA MULȚI ANI, DAMIEN!
Surse foto
https://www.periodsintime.com/