28 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

28 februarie este a 59-a zi a anului. Mai sunt 307 zile până la finalul anului.

1754: S-a născut istoricul Gheorghe Șincai (d. 1816)

1785: Horea, Cloșca și Crișan, conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784, au fost executați prin tragere pe roată

1835: A apărut primul volum al epopeii națională finlandeze Kalevala

1849: A fost inaugurată Catedra de Limba și Literatura Română pe lângă Institutul de Studii Filosofice din Cernăuți

1859: A apărut la București, prima revistă umoristică românească, “Țânțarul”, până la 15 august 1859, editată de C A Rosetti și N T Orășanu

1863: S-a născut medicul Gheorghe Marinescu, fondatorul școlii românești de neurologie (d. 1938)

1869: A murit scriitorul Alphonse de Lamartine (n. 1790)

1907: S-a născut scriitorul Mircea Eliade (d. 1986)

1913: S-a născut sculptorul Geza Vida (d. 1980)

1914: Prima apariție a personajului Charlot, interpretat de Charlie Chaplin (în “Charlot și umbrela”)

1916: A murit scriitorul Henry James (n. 1843)

1922: S-a născut politicianul Radu Câmpeanu (d. 2016)

1926: S-a născut pictorul Virgil Almășanu (d. 2009)

1939: S-a născut pictorul Gheorghe Vrăneanțu (d. 2006)

1944: Premiera comediei “Iată femeia pe care o iubesc”, de Camil Petrescu, la Teatrul Național din București

1945: Primul ministru, generalul Nicolae Rădescu, și-a prezentat demisia după două luni de guvernare, sub presiunea Armatei Roșii

1953: James Watson și Francis Crick au descoperit structura chimică a ADN-ului. Anunțul oficial a apărut în numărul din 25 aprilie al revistei “Nature”

1953: S-a născut Principesa Irina a României

1954: S-a născut actorul Doru Ana (d. 2022)

– 1957: S-a născut regizorul John Torturro

1967: S-a născut canotorul Dragoș Neagu

1968: S-a născut politicianul Marian Vanghelie

1970: Membrii echipajului navetei spațiale americane Apollo 12, împreună cu soțiile, au făcut o vizită la București, în perioada 28 februarie – 2 martie

1972: S-a născut istoricul Dorin Dobrincu

1980: S-a născut pugilistul Lucian Bute

1983: A murit pictorița Magdalena Rădulescu (n. 1902)

1986: Primul ministru suedez Olof Palme a fost asasinat pe stradă, la Stockholm

1993: Premiera spectacolului “Richard al III-lea”, la Teatrul Odeon din București, regizor Mihai Mănuțiu

1997: Mihai I al României a revenit din exil, pentru prima oară după 1989. A primit din nou pașaport românesc

2011: A murit regizoarea Luminița Cazacu (n. 1940)

– 2011: A murit actrița Annie Girardot (n. 1931)

2022: A murit pictorul Viorel Mărginean (n. 1933)

ZIUA PROTECȚIEI CIVILE (România) – 28 februarie

FASCHING

Fasching, 28 februarie

Este un festival religios care aduce bucurie, distracție, parade, costume. Începând de la jumătatea lunii noiembrie, Fasching continuă până în februarie. În ziua Carnavalului, poți să te îmbraci elegant și să porți o mască, să dansezi pe străzi, să faci parte dintr-o scenetă comică sau să participi la un bal mascat! Ideea este să te ridici împotriva conducătorilor pe care îi simți că te asupresc în orice fel, bucurându-te de zi cât poți de mult.

ZIUA CHEILOR DE LA MAȘINĂ și a MĂRUNȚIȘULUI

Nu este o zi pentru a sărbători cheile mașinii și marunțișul. Este o sărbătoare a locului în care sunt depozitate acele obiecte aparent fără legătură: buzunarele. Această parte necesară, dar adesea subevaluată a hainelor noastre a existat inca din 3300 î.Hr.

ZIUA CLĂTITELOR

Produsul perfect pentru micul dejun perfect!

ZIUA SUFLEULUI DE CIOCOLATĂ

Pregătiți-vă lingurițele. Sufleul de ciocolată este culmea decadenței franceze – și a deliciului. Desertul este adesea asociat cu ocazii importante, așa că se cuvine să aibă propria sa zi pentru a fi sărbătorit. Așa că haideți să ne punem șorțurile, să ne pregătim cuptoarele ingredientele (sau să mergem la restaurantele noastre franțuzești preferate) și să ne bucurăm de Ziua Națională a Sufleului de Ciocolată!

ZIUA TRAUMATISMELOR REPETITIVE – 28 februarie

Ziua este sărbătorită de profesioniștii din domeniul sănătății și îngrijitorii pentru a-și ajuta pacienții să prevină și să se recupereze de astfel de leziuni. Leziunile prin deformare repetitivă sunt un tip de leziune care apare atunci când un organ este rănit din cauza mișcărilor constante și a suprasolicitarii. Aceste tipuri de leziuni sunt frecvente la sportivi și este puțin probabil să fie întâlnite la alte persoane. Cu grijă și atenție, astfel de leziuni pot fi recuperate și prevenite complet.

ZIUA DESIGNULUI FLORAL

Sărbătoarea vine în sprijinul artei, istoriei și semnificației desenelor florale. Știați că desenele florale sunt una dintre formele importante de artă culturală din lume? De mii de ani, designul floral a fost folosit în multe forme în întreaga lume.

US SNOWSHOE DAY

Este una dintre cele mai distractive și mai obscure zile. Este vorba despre un anumit articol de îmbrăcăminte/ accesoriu, onorat pentru ingeniozitatea sa în a permite oamenilor să mearga prin zăpadă. Chiar dacă pantoful are o istorie relativ bogată, U.S. Snowshoe Day este încă destul de nouă.

ZIUA BOLILOR RARE – 28 februarie

Cu atât de multe lucruri care se întâmplă în lumea din jurul nostru, este foarte ușor să amânăm lucruri importante precum sănătatea. În medie, 1 din 20 de oameni trăiesc cu o boală rară cel puțin o dată în viață, dintre care puțini văd vreun semn de vindecare.

ZIUA CĂMĂȘILOR ROZ

Are loc în ultima miercuri a lunii februarie. Oamenii poartă cămăși roz pentru a-și semnala atitudinea împotriva agresiunii. Această zi a început în Canada și s-a extinsa în întreaga lume. În 2012, Națiunile Unite au declarat ziua oficială pe 4 mai, dar unele țări preferă să o sărbătorească acum: Statele Unite, Franța, Australia, Noua Zeelandă. , Liban și Regatul Unit.

ZIUA NAȚIONALĂ A ȘTIINȚEI

Marchează o sărbătoare specială pentru indieni. Este aniversarea zilei în care fizicianul indian Sir C. V. Raman a făcut o descoperire științifică semnificativă. Astăzi, Ziua Națională a Științei prezintă importanța științei în viața de zi cu zi și oferă oamenilor obișnuiți ocazia de a vedea cum inovația științifică poate îmbunătăți viețile și poate încuraja dezvoltarea societății.

ZIUA NAȚIONALĂ A SOMNULUI

Somnul ne fentează uneori în timpul nopții, așa că, dacă aveti nevoie de puțină odihnă astăzi, chiar dacă sunteți în public, este perfect pentru că este Ziua Națională a Somnului. Da, dacă simțiti nevoia de un pui de somn pe banca din parc sau pe plajă, nimeni nu vă va judeca. Vă puteți pregăti o pernă pentru acel moment magic în care puteți ațipi în public.

ZIUA NAȚIONALĂ A ESEULUI – 28 februarie

Are loc chiar de ziua de naștere a lui Michel de Montaigne, autorul primelor scrieri numite „eseuri”. Această zi încurajează studenții să-și exerseze talentul scriitoricesc și să compună eseuri pe diferite subiecte. Acest lucru le permite să exploreze idei și stiluri în mod liber, fără linii directoare și restricții academice severe.

ZIUA NAȚIONALĂ A ROȚILOR ȘI ANVELOPELOR PERSONALIZATE – 28 februarie

A fost stabilită cu gândul la iubitorii de mașini. Să recunoaștem – iubitorii de mașini depun atât de mult efort și bani pentru a se asigura că vehiculele lor reflectă personalitatea și dragostea incontestabilă pentru automobile. Această zi îi onorează și aduce un omagiu originii anvelopelor, felului în care s-au dezvoltat de-a lungul anilor. Roțile și anvelopele sunt unul dintre numeroasele elemente care alcătuiesc o mașină. Am putea spune chiar că sunt cele mai importante (în afară de motor) și cele mai scumpe de întreținut.

Sursa foto

https://germana-copii.ro/

One thought on “28 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights