26 februarie este a 57-a zi a anului. Mai sunt 309 zile până la finalul anului.
ZODIAC
Nativii zilei de 26 februarie au un simț deosebit al ironiei și al satirei, fiind și destul de critici uneori. Sunt persoane altruiste, cu efect linistitor, chiar magnetic asupra celorlați. Nu sunt extroverți în general. Adesea sunt tăcuți, serioși și pașnici. Pot deveni vulnerabili din cauza sensibilității excesive. La slujbă pot fi serioși sau chiar severi. Sunt apreciați pentru firea lor înțelegătoare.
CUVÂNTUL/ EXPRESIA ZILEI
AREIC, -Ă, areici, -ce, adj. (Geol.; despre regiuni, soluri) Lipsit de apă, uscat, arid (conform www.dexonline.ro)
ȘTIAȚI CĂ…?

Australia a fost numită inițial New Holland (Hollandia Novae). Denumirea a apărut pe hărțile continentului după ce navigatorul olandez Abel Tasman a cartografiat coasta de vest a continentului în 1644. Tasman a fost primul european care a explorat coastele de vest și de nord ale Australiei. Numele provine de la Olanda și a fost folosit până la începutul secolului al XIX-lea. Cu toate acestea, olandezii nu au revendicat niciun teritoriu din Australia ca fiind al lor și nu s-au stabilit acolo.
Mai târziu, în 1770, James Cook a revendicat coasta de est a Noii Olande pentru coroana britanică. El a numit-o New South Wales. Deoarece olandezii nu exploraseră niciodată Coasta de Est, a fost ușor pentru Marea Britanie să revendice această parte a continentului. A mai fost numită și Terra Australis (Southland).
Numele Australia a fost sugerat de exploratorul englez Matthew Flinders. A fost primul care a circumnavigat continentul în 1803. A folosit numele Australia pentru a descrie continentul pe o hartă desenată de mână în 1804. Numele Australia provine din cuvântul latin australis, care înseamnă sud. Australia a înlocuit treptat New Holland în uzul oficial și popular (care a dispărut total până în anii 1850). Numele a fost folosit oficial începând cu 1824.
ZILE NAȚIONALE ȘI INTERNAȚIONALE
ZIUA TERMOSULUI – 26 februarie
De la fondarea companiei, la începutul anilor 1900, numele Thermos a devenit sinonim cu balonul de vid. Acum toate produsele cu utilizări similare vin sub eponimul „termos”. Sticlele termos sunt baloane special concepute pentru a se asigura că lichidul fierbinte rămâne fierbinte și lichidul rece rămâne rece.
Thermos produce acum o varietate de articole (borcane pentru alimente, căni, pahare, frigidere și cutii de prânz). Thermosul este format din două compartimente, unul în interiorul celuilalt. Există un spațiu din care aerul este parțial evacuat, lăsând un vid. Acest lucru previne scăparea frigului sau a căldurii. Astfel, lichidele pot rămâne calde sau reci pentru perioade lungi de timp.
HAI SĂ SPUNEM O POVESTE
Este o ocazie perfectă de a scoate copilul din noi și de a avea o zi fericită în timp ce scăpăm de monștrii și relele lumii. Când eram copii, eram expuși basmelor. De obicei, era momentul nostru de fericire, mai ales înainte de culcare, când eram încântați să ascultăm povești. Basmele descriu personaje folclorice încântătoare (zâne, spiriduși, troli, vrăjitoare, animale vorbitoare și obiecte neînsuflețite care se mișcă, eroi și răufăcători implicați în comploturi legate de viața reală și cu final fericit). Cine nu și-ar dori să facă parte din această festivitate plină de bucurie?
LA MULȚI ANI, SAUL!
ZIUA LEVI STRAUSS- 26 februarie
Probabil ca toată lumea a purtat o pereche de blugi Levi’s la un moment dat în viață. Însă nu toată lumea știe despre Ziua Levi Strauss, sărbătorită pe 26 februarie. O zi dedicată, desigur, fondatorului mărcii de blugi – Levi Strauss. Levi Strauss & Co. este prima companie care a produs blugi albaștri. Istoria acestui brand emblematic se întinde pe peste două secole.
TONGUE TWISTER CONTEST DAY
Ziua Internațională a Concursului de Încurcări de Limbă este sărbătorită în ultima sâmbătă a lunii februarie a fiecărui an. Concursul a fost organizat prima oara în 2008, la Muzeul Logic Puzzle din Burlington, Wisconsin. De atunci este o tradiție anuală. Este deschis participanților cu vârste cuprinse între 6 și 106 ani.
Încurcările de limbă sunt fraze greu de pronunțat. Funcționează ca un joc de cuvinte menit sa îmbunătățeasca pronunția și articularea. Aceste expresii au câștigat popularitate în secolul al XIX-lea. Atunci, John Harris și-a publicat cartea „Principiile practice ale pronunției simple și perfecte ale lui Peter Piper”. Volumul includea un joculeț de acest fel pentru fiecare literă a alfabetului.
Scopul inițial al cărții a fost să-i ajute pe copii să stăpânească limba engleză. În timp, transformările plăcute ale expresiei au strâns un mare interes din partea restului publicului. Emblematicul „Peter Piper” s-a bazat pe un horticultor francez care se numea Pierre Poivre.
Termenul “tongue twister” a fost inventat în 1895. O parte considerabilă a jocurilor de acest tip se bazează pe alternarea fonemelor similare, dar distincte, pentru a crea dificultatea articulației. Unele folosesc aliterații și rime. Altele folosesc cuvinte compuse și tulpinile lor corespunzătoare. Unele sunt cuvinte sau fraze scurte care devin dificil de pronuntat atunci când sunt rostite în mod repetat.
SĂ TRĂIM CLIPA – CARPE DIEM DAY
Cei mai mulți dintre noi suntem ocupați cu regrete, amintiri și îngrijorări. Între toate acestea, uităm că singurul moment pe care îl avem este prezentul. Acest moment, chiar acum, este tot ce există! Expresia „carpe diem” (traieste clipa) ne amintește să sărbătorim fiecare bucurie și oportunitate pe care ne-a oferit-o viața și să trăim viața cât mai bine. Este ziua în care să reflectăm asupra vulnerabilității vieții, simțindu-ne, de asemenea, recunoscători pentru aceasta.
BLACK LIVES MATTER DAY
Este sărbătorită anual pe 26 februarie, în amintirea lui Trayvon Martin, un adolescent afro-american ucis de un american alb. Achitarea ucigașului, George Zimmerman, a provocat un val de furie larg răspândită. A condus la campanii centrate pe corectitudine și dreptate pentru oamenii de culoare. Black Lives Matter militeaza împotriva discriminării rasiale și a violenței față de oamenii de culoare.
ZIUA FISTICULUI
Uneori, lucrurile grozave chiar vin în pachete mici. Fisticul are o formă unică, mică, dar este un puternic nutritiv. Face parte dintr-o familie de plante veșnic verzi, care include mango, fistic, caju și da… iedera otrăvitoare!
ZIUA SCRISORII CĂTRE O PERSOANĂ ÎN VÂRSTĂ – 26 februarie
Este o sărbătoare celebrată prin expedierea unei epistole scrise de mână către o persoană în vârstă. A fost creată de Love For Our Elders. Este o organizație nonprofit dedicată luptei cu singurătatea cu dragoste în rândul comunităților de seniori.
26 februarie 1800 – 1899
– 1802: S-a născut scriitorul Victor Hugo (d. 1885)
– 1815: Napoleon Bonaporte a evadat de pe insula Elba unde fusese exilat cu un an în urmă
– 1869: S-a născut soția lui Lenin, Nadejda Krupskaia (d. 1939)
– 1880: S-a născut pictorul Apcar Baltazar (d. 1909)
– 1891: A fost înființată Societatea Arhitecților Români
26 februarie 1900 – 1949
– 1903: S-a născut cântărețul Jean Moscopol (d. 1980)
– 1928: S-a născut muzicianul Fats Domino (d. 2017)
– 1932: S-a născut cântărețul Johnny Cash (d. 2003)
– 1935: Adolf Hitler a semnat un decret prin care autoriza înființarea Reich Luftwaffe, al treilea serviciu militar german, alături de armata și marina Reich-ului
– 1940: S-a născut actorul Alexandru Repan
- A murit pictorul Nicolae Tonitza (n. 1886)
– 1947: S-a născut actrița Irina Gărdescu
– 1948: S-a născut cântărețul Moni Bordeianu (d. 2024)
26 februarie 1950 – 1999
– 1954: S-a născut politicianul Recep Tayyip Erdogan
– 1955: S-a născut compozitorul Virgil Popescu
– 1962: S-a născut cântăreața Elena Cârstea
– 1969: S-a născut actrița Maria Buză
– 1971: A murit actorul Fernandel (n. 1903)
– 1972: S-a născut cântărețul Ionut Dolănescu
– 1991: A murit matematicianul Dimitrie Ioan Mangeron (n. 1906)
– 1993: Primul atentat cu bombă la baza unuia dintre cele două turnuri ale ansamblului arhitectural “World Trade Center”. Au fost înregistrate 5 victime
După 2000
– 2003: A murit istoricul George Togan (n. 1910)

– 2006: Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă, de la Torino, Italia
– 2013: A murit cântăreața Naarghita (n. 1939)
– 2015: A murit poetul Sergiu Adam (n. 1936)
– 2020: Primul caz de infectare cu Coronavirus, înregistrat în România
- A murit scriitorul George Anca (n. 1944)
CITATUL ZILEI
Într-o țară comunistă
când ești fire arivistă
și-ai și-un caracter sinistru,
ajungi repede ministru!… (Jean Moscopol)
Sursa foto
www.ductchaustralianculturalcentre.com.au