MICHAEL DINNER ȘI FOLCLORUL ROMÂNESC LA MODĂ ÎN ELVEȚIA

Michael Dinner a fost fascinat de muzică dintotdeauna și este îndrăgostit de cântecele românești.

A construit naiuri, însă a fost mai atras de activitatea de solist și profesor.

Dan Herford, cel care l-a ghidat spre scena românească, spune că: “naiul lui Michael are suflet, iar interpretarea și frazarea sa sunt rafinate… Este singurul profesor din Elveția care cunoaște secretele naiului și le poate transmite mai departe.

Apoi și-a deschis școală de muzică în Rümlang. Trei ani mai târziu, în 2000, Michael Dinner organiza împreuna cu Dan Jordan Herford primul seminar internațional de nai. Swiss Panflötenseminar este unul dintre cele mai reușite evenimente de acest gen din lume și atrage artiști de prestigiu din domeniu. Are loc de atunci anual.

Astăzi este cunoscut în țara sa natală ca ‘elvețianul care cântă folclor românesc’. Întâlnirea cu Gheorge Zamfir i-a deschis o nouă lume. Întrucât l-a învățat filozofia naiului: ‘am plutit la un metru deasupra pământului cu naiul meu”, spune el.   

“Hora Staccato”, de Grigoraș Dinicu, în interpretarea unuia dintre elevii lui Michael Dinner: https://www.youtube.com/watch?v=BVrITdtUGCk 

Michael Dinner alături de orchestra “Cununa Carpaților”: https://www.youtube.com/watch?v=hN1LmgOgIIc 

“Morărița” interpretată de cursanți adulți ai școlii din Elveția: https://www.youtube.com/watch?v=gtjWoV_zgxo 

https://volksmusik.mx3.ch/t/1gk5?fbclid=IwAR1weCTrkRbS0oyADhhluH-A0teQy4BLPIzR2G-DcRGmMQwdF35Pq88_bEA

https://www.panfloete.ch/index.html

  • Michael Dinner, Cornelia Tihon
  • Michael Dinner, Constantin Arvinte
  • Michael Dinner, Radu Simion
  • Michael Dinner
  • Michael Dinner, Cununa Carpaților
  • Michael Dinner, Gheorghe Zamfir

Michael Dinner, născut în 1974 la Zürich. Este cunoscut pentru promovarea folclorului românesc în Elveția și pe plan internațional. Influențat de înregistrările lui Gheorghe Zamfir, Dinner a fost atras de sunetul naiului, instrument tradițional românesc. Anul 1993 a fost important pentru el. Este momentul întâlnirii cu panflötistul Thierry Tutellier. De la el a învățat meșteșugul construirii naiurilor. În 1995, a fost angajat ca profesor de nai în Opfikon, iar în 1997 a preluat producția atelierului lui Tutellier, devenind muzician profesionist.

Michael Dinner a fost recunoscut pentru interpretările sale autentice ale folclorului românesc, fiind descris ca “elvețianul care cântă folclor românesc de parcă ar avea sânge românesc în vene“. A câștigat premii la mai multe festivaluri din București și a susținut concerte alături de orchestre românești.

Pe lângă activitatea concertistică, Dinner este și educator, conducând propria școală de nai și predând la Musikschule Zürcher Unterland. Este membru al Asociației Elvețiene a Profesorilor de Muzică (SMPV) și jurat la Concursul Național de Muzică pentru Tineret din Elveția (SJMW).

Discografia sa include albume precum “From Romania with Love” (2001), “Panflöte & Orgel” (2008), “Worldhits” (2015), “Romanian Folklore” (2017) și “Musique de Film” (2019), în colaborare cu Anne-Sophie Vrignaud.

Prin dedicarea sa, Michael Dinner a contribuit semnificativ la promovarea și aprecierea folclorului românesc în afara granițelor țării, consolidând legăturile culturale dintre Elveția și România.​

Verified by MonsterInsights