Lavinia Fălcan – The Queen of Color

Lavinia Fălcan

Talent și modestie. Probabil aceasta ar putea fi definiția pictoriței Lavinia Fălcan. Nu a fost dintotdeauna conștientă de măiestria ei artistică. A fost nevoie de un profesor care a crezut în ea și niște premii pentru ca artista să devină cu adevărat conștientă de arta sa.

A fost cu carioca, pe tapetul din sufrageria părinților. Avea doar patru ani. Ea știa ce îi place, iar ei au încurajat-o. Au simțit că acela avea să fie drumul ei. Tata și-ar fi dorit să aibă un veterinar în familie, iar mamei i-ar fi plăcut să se facă actriță. Dar au lăsat-o să decidă ea. Și bine au făcut.

„Am știut dintotdeauna că asta vreau să fac, iar părinții mei mi-au oferit libertate maximă și nu mi-au impus nimic referitor la viitorul meu. M-au lăsat de fiecare dată să fac ce îmi spunea inima”

Toți colegii știau că se pot baza pe ea când nu le iese vreun desen. Așa că Lavinia desena și pentru ei. Ceea ce a adus-o la un pas de corigență taman la desen. Deh, uneori nu prea mai rămâne timp și pentru tine. Dar a fost ambițioasă și și-a refăcut portofoliul.

A doua zi, când trebuia să primească nota de la profesor, Lavinia Fălcan a fost destul de emoționată. Numai că dascălul Theodor Drăghicescu a înțeles, nu a comentat, i-a dat nota meritată (maximă, evident). Și i-a trimis desenul la un concurs. Fără să îi spună. Avea 14 ani și a luat locul I la un concurs internațional de pictură, la care participau copii din 80 țări.

Admiterea la Liceul de Arte Plastice “Nicolae Tonitza”, din București, a venit natural. Oricum matematica nu era materia ei preferată. Următorii trei ani s-au concretizat în alte premii, la diferite concursuri.

Lavinia Fălcan își amintește cu drag de acei ani. “Am intrat cu brio și acolo am petrecut cei mai frumosi ani, adolescenta mea. A fost cea mai productiva si nestresanta perioada. Am simtit un echilibru atunci, echilibru ce m-a ajutat să îmi dezvolt mai bine abilitatile.”

Lavinia Fălcan

A absolvit Universitatea de Artă din București, unde a terminat și masterul. A urmat un doctorat în Spania. Timp de trei ani a făcut cursuri de fotografie și amenajări interioare. S-a specializat în picturi murale și tablouri la comandă pentru diverse spații: restaurante, baruri, cluburi, saloane de coafură, hoteluri, showroom-uri, birouri, gradinițe și reședințe private. Însă primul tablou l-a vândut la 17 ani. Iar primul proiect de pictură murală a venit după douar un an.

„Prin clasa a 11-a am fost recomandată să fac o pictură murală – un prieten care zugrăvea un restaurant din Centrul Vechi mi-a oferit șansa să mă desfășor acolo. Și așa a început nebunia. M-am ’mutat’ dintr-un restaurant în altul, dintr-un pub în altul, ani de zile. Oamenilor le-a plăcut, au întrebat, m-au căutat și mi-au oferit șansa să îmi dezvolt stilul. În plus, mi-au permis să-mi expun și să încep să îmi vând tablourile”

Din joaca ei cu pictura murală și amenajările interioare s-a născut Madonia Art. Este brandul pe care Lavinia Fălcan îl dezvoltă an de an. A fost și voluntar la Hospice Casa Speranței, fiind coordonator de proiecte artistice pentru ajutorarea pacienților.

A găsit timp și pentru a fi pictoriță într-o trupă de improvizație, dar și actriță în trupa Teatrul Nostrum afiliat UZPR (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România). Este membru al UAP (Uniunea Artiștilor Plastici). A pictat și pentru Greenpeace. A expus într-o galerie de artă la New York. În 2018 a expus în Monaco. Iar în 2022 a participat la Bristol la Upfest, cel mai mare festival de pictură murală din Europa.

„Pe la finele lui 2016 m-a contactat o galerie de artă din New York, m-au invitat să expun acolo. Așa am ajuns ca în 2017 să stau o lună în SUA. Pe lângă experiența senzațională, m-am bucurat și de recunoaștere – am mai avut încă o expoziție în același an și încă una anul următor”

Culorile ei își găsesc rostul oriunde: pe sticlă, pânză, mobilă. A experimentat și design vestimentar. A pictat în peste 2.000 de localuri din București, Cluj, Oradea, Iași și Brașov. Sigur că Lavinia Fălcan nu s-a oprit aici. Este și ilustrator de cărți. A înființat și o fundație, “Arta învinge autismul”, introducând arta sa în spitale, în scop terapeutic.

 „Am realizat o pictură despre Aron, fiul meu cel mare. Aron este un pic diferit, are o formă din spectrul autist. Într-o zi, m-am gândit să pictez un fundal albastru. Fiul meu abia primise diagnosticul și, fără a mă gândi, am ales culoarea albastră, care semnifică autismul. Din acel moment mi-am redefinit stilul și albastrul a fost mereu prezent în pânzele mele.

Se vorbeşte mult despre autism, de copiii afectaţi, dar mi se pare că se vorbeşte puţin despre părinţii copiilor care trec prin asta. Nu vreau să fac diferenţe, dar trăiești experienţe diferite cu copiii. Am o experiență de mamă a unui copil tipic şi o experiență de mamă de copil atipic. Mulțumesc lui Dumnezeu că mi le-a oferit pe amândouă!” 

“Cum se vede lumea prin ochiul unui autist. Nici în culoare nu mă pot exprima destul dar: e ca un zgomot constant. Toate cele 5 simțuri multiplicate de o sută de ori. Multe persoane cu autism nu au experimentat liniștea niciodată.

Țin minte când îmi legănam copilul în brațe și mă rugam să vină ziua aia în care va vorbi, nu știam prea multe rugăciuni pe atunci, dar am străbătut cale lungă până am aflat că trebuie să mă cunosc cu acest autism și să facem treabă bună împreună. Prin artă.”

Lavinia Fălcan este și mamă: are doi băieți. Și îi plac câinii. S-a născut în București, în 1988. Locuiește în Marbella, Spania.

  • Lavinia Fălcan
  • Lavinia Fălcan
  • Lavinia Fălcan
  • Lavinia Fălcan

“Pictura devine o posibilă realitate în imagini, care însă prinde cu adevărat viață doar dacă pui suflet!”

Surse foto

https://www.facebook.com/LaviniaIuliaFalcan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights