10 martie este a 70-a zi a anului. Mai sunt 296 zile până la finalul anului.
ZODIAC
Nativii zilei de 10 martie sunt persoane profunde și sentimentale. Au o sensibilitate deosebită, pot fi răniți ușor și suferă când sunt respinși. Sunt uneori retrași, dar sunt firi extrem de empatice și spirituale.
CUVÂNTUL ZILEI
TIRANÍE, tiranii, s. f. 1. Formă de conducere politică în Grecia antică, a unor cetăți caracteristice epocii de trecere de la oligarhia aristocratică la democrația sclavagistă; p. gener. conducere politică, guvernare sau putere despotică sau obținută prin uzurpare. 2. Caracterul a ceea ce este tiranic. ♦ Comportare, atitudine de tiran (2); faptă de tiran. 3. Stăpânire nedreaptă, bazată pe asprime și violență. Domnie despotică (conform www.dex.ro)

ȘTIAȚI CĂ…?
Monandæg
- Numele zilei de „luni” provine din engleza veche – „Monandæg”. Înseamnă „ziua lunii”. Reflectă asocierea antică a lunii cu prima zi a săptămânii, care poate fi urmărită din calendarul roman.
- În multe limbi, inclusiv spaniolă și franceză, cuvântul “luni” este derivat din expresia latină „dies Lunae”, care înseamnă „ziua lunii”.
Folclor, religie și astrologie
- În folclorul grecesc și turcesc se consideră că luni este o zi cu ghinion pentru începutul unei călătorii sau al unui proiect. Cel italian, asociază lunea este cu vrăjitoare și alte forțe supranaturale.
- Unele religii consideră ziua de luni asociată cu zeități sau practici spirituale specifice, precum venerarea lunii sau practica postului. Hinduismul consideră ziua de luni dedicată Domnului Shiva, iar credincioșii postesc și vizitează templele în această zi. În islam, ziua de luni este una dintre cele două zile recomandate pentru post, alături de joi.
- În astrologie, planeta asociată zilei de luni este Luna, despre care se crede că guvernează emoțiile, intuiția și subconștientul. Acesta poate fi motivul pentru care ziua de luni este adesea asociată cu sentimente de intensitate emoțională și mentală. Oamenii se confruntă cu începutul unei noi săptămâni și cu toate provocările care vin odată cu aceasta.
Sănătate
- Potrivit unui studiu realizat de Asociația Americană a Inimii, lunea se înregistrează o creștere cu 24% a atacurilor de cord. Cel puțin comparativ cu alte zile ale săptămânii. Stresul întoarcerii la serviciu sau la școală sau întreruperea tiparelor de somn din weekend sunt posibile cauze.
- Luni este a doua zi cea mai obișnuită zi în care oamenii se declară bolnavi. Prima este vineri.
- În unele culturi, se mănâncă anumite alimente lunea. De exemplu, mazăre (în sudul Statelor Unite) sau mese fără carne (în țările creștin-ortodoxe).
- Luni este ziua când se produc cele mai multe accidente de mașină. Printre motive se numără traficul crescut și stressul provocat de navetă.
- „Manic Monday” este o melodie a lui The Bangles, scrisă de Prince. A devenit un hit în 1986. Cântecul spune povestea unei femei care este copleșită de cerințele slujbei și tânjește după o viață mai simplă. Melodia atrăgătoare și versurile au făcut din aceasta o melodie populară a anilor 80 și nu numai.
- „Lunea albastră” este un termen care se referă la sentimentul de tristețe sau depresie care apare lunea. Sentimentul este comun în rândul multor oameni și poate fi atribuit unei varietăți de factori (lipsa de somn, stresul legat de muncă, izolarea socială).
ZILE NAȚIONALE ȘI INTERNAȚIONALE
ZIUA PROFESIONIȘTILOR ÎN HISTOTEHNOLOGIE
Ziua profesioniștilor în histotehnologie, organizată anual pe 10 martie, este o sărbătoare a acestei ramuri specifice a științei și a profesioniștilor ei. Centrându-se în jurul studiului microscopic al țesuturilor vegetale, animale și umane pentru a ajuta la detectarea anomaliilor, histotehnologia este un proces crucial pentru diagnosticarea bolii și pentru sugerarea tratamentelor.
Această zi este dedicată în principal acelor războinici eroici din laborator, fără de care identificarea bolii ar fi fost imposibilă. Ziua profesioniștilor în histotehnologie este sărbătorită în prezent de histotehnologii din întreaga lume. Este o zi recunoscută oficial în mai multe state din SUA.
FESTIVALUL VIEȚII DIN CRĂPĂTURI
Ziua Festivalului Vieții în Crăpături, pe 10 martie, sărbătorește mugurii verzi iviți în crăpăturile trotuarelor și pereților pentru a comemora venirea primăverii. Acest eveniment anual recunoaște complexitatea ciclului vieții și modul în care reînnoirea și renașterea sunt părți integrante ale acestuia. Ziua încurajează aprecierea minunilor și frumuseții naturii, precum și gloriozitatea vieții.
ZIUA PENTRU VERIFICAREA BATERIILOR
Este sărbătorită în a doua duminică a lunii martie. Poate părea creată de o companie de baterii pentru a crește vânzările. De fapt are rolul de a crește gradul de conștientizare cu privire la testarea baterii care fac aparatele să funcționeze.
ZIUA PACHEȚELULUI CU MÂNCARE
Îți amintești vremurile când mama obișnuia să-ți împacheteze prânzul pentru școala? Sa retrăim magia pe 10 martie cu National Pack Your Lunch Day!
ZIUA FUSTEI – 10 martie
Ziua Națională a Fustei este sărbătorită în fiecare an pe 10 martie. Este o zi specială în care femeile isi poarta cu mândrie fustele. Ai un dulap plin de fuste pe care ai vrut să le porți de cel mai mult timp? Acum este șansa ta. Sărbătorește ziua cu stil. Pe masură ce vara se apropie, o fustă este ținuta perfectă, ușoară și aerisită.
ZIUA TELEFONULUI FIX

Răspunde la telefon! Îți amintești când iti lasati telefonul acasă, pentru că era atașat la casa ta? Sau când a sunat iubitul tău, dar fratele tău mai mare a ajuns primul la telefon și ți-a dezvăluit secretul? Sau când știai că ai atins statutul de cel mai bun prieten – memorând numărul lor? Sărbătorită cu ocazia aniversării uimitoarei invenții a lui Alexander Graham Bell, Ziua Națională a Telefoanelor Fixe de pe 10 martie amintește de perioada de glorie a telefonului fix.
ZIUA BANCNOTELOR – 10 martie
Ziua Bancnotelor este sărbătorită cu ocazia aniversării zilei în care primele bilete din SUA (sau bilete de plată legale) au fost emise în America. În această zi, sarbatorim bancnota cea mai longevivă a Statelor Unite. Bineînțeles, acestea au fost modificate și actualizate de-a lungul timpului. Dar au ajutat la stabilirea bazei pentru banii de hârtie pe care îi folosim astăzi. Dacă mai aveți una dintre notele originale din 1962, aveți în mână o bucată neprețuită din istoria americană.
ZIUA ȘAMPONULUI USCAT
Ziua Națională a șamponului uscat este sărbătorită pe 10 martie ca un omagiu celui mai bun prieten și salvator de urgență al unei femei, șamponul uscat! În uz comercial de la începutul secolului al XX-lea, șamponul uscat adaugă viață părului mort și îmbufnat, cu un plus de aer condiționat. Această sărbătoare distractivă a fost conceptualizată de Klorane, marca emblematică de șampon uscat ca o odă pentru femeile care lucrează din întreaga țară.
MOTHERING SUNDAY- 10 martie
Este pe 10 martie și suntem încântați să sărbătorim cei mai buni oameni din lume – mamele! Duminica Mamelor a fost sărbătorită încă din secolul al XVI-lea ca zi de cult în timpul Postului Mare, perioada de post creștin. Încorporarea zilei drept Ziua Mamei este o completare a unui secol mai recent, dar profităm de orice șansă de a ne sărbători mamele.
ZIUA MARIO – 10 martie
Sărbătorim Ziua Mario pe 10 martie în fiecare an, deoarece, scrisă ca „Mar10”, arată ca numele lui Mario. Personajul prietenos cu mustață a fost lansat inițial de Nintendo în 1985 – nu te face să te simți bătrân? De atunci, Mario a apărut în aproximativ 200 de jocuri diferite. Jocurile Mario au revendicat titlul de cea mai vândută serie de jocuri video din istorie, învingând concurenți populari, precum Pokemon.
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PERUCII – 10 martie
Este sărbătorită pe 10 martie în fiecare an. Nu numai că este o oportunitate de a nu vă îngrijora cum arată părul dvs., dar este și o șansă de a vă exprima. Ceea ce este grozav la Ziua Internațională a Perucilor este că servește mai multor scopuri. În primul rând, este distractiv!
Cine nu vrea să petreacă o zi întreagă sărbătorind perucile pentru culoarea și condimentul pe care le aduc în viața noastră. În al doilea rând și mai important, își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la căderea părului cauzată de boli și tratamente împotriva cancerului. Ziua este o modalitate ușoară de a vă arăta sprijinul pentru lupta împotriva cancerului.
LA MULȚI ANI, DRAKE!
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEILOR JUDECĂTOR
Ziua Internațională a Femeilor Judecător este sărbătorită pe 10 martie în fiecare an pentru a promova participarea egală și completă a femeilor la diferite niveluri ale sistemului judiciar. Implicarea femeilor în sistemul judiciar este esențială pentru a se asigura că instanțele își reprezintă populația, răspund preocupărilor lor și emit decizii competente. Femeile judecător cresc credibilitatea instanțelor doar prin faptul că sunt prezente, oferind un mesaj puternic că sunt deschise și accesibile oricui caută dreptate.
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CIMPOIULUI
Ziua Internațională a Cimpoiului se ține anual pe 10 martie. Dateaza din 400 î.Hr. și se crede că provin din Egipt. Cimpoiul este un instrument muzical care ocupă un loc special în anumite părți ale Europei, cum ar fi Scoția și Irlanda.
10 martie 1200 – 1899
– 1291: Românii din Transilvania au fost menționați pentru prima oară ca participanți la Dieta specială convocată de regele Ungariei, Andrei al III-lea, la Alba Iulia
– 1629: Începutul celor “11 ani de tiranie” în Anglia, în care nu a existat parlament
– 1788: S-a născut scriitorul Joseph von Eichendorff (d. 1857)
– 1833: S-a născut politicianul Dimitrie A Sturdza-Miclăușanu (d. 1914)
– 1835: Teodor Diamant, socialist utopic, a pus bazele primului falanster de tip fourierist în România, la Scăieni, jud Prahova
– 1855: A fost inaugurată linia telegrafică București-Giurgiu
– 1856: S-a născut autorul de basme în versuri Petre Dulfu (d. 1953)
– 1857: A apărut la Paris, apoi la București, săptămânalul “Buciumul”, sub direcția lui Cezar Bolliac
– 1861: A murit poetul Taras Șevcenco (n. 1814)
– 1871: Carol I a convocat guvernul și a luat decizia de a părăsi țara chiar a doua zi, față de continuarea manifestărilor anti-germane. A renunțat la ideea de a abdica, cu condiția constituirii unui guvern care să obțină votarea guvernului și să rezolve problema concesionării căilor ferate. Guvernul liberal condus de Ion Ghica a demisionat. Lascăr Catargiu și-a luat răspunderea noului guvern
– 1876: Primul apel telefonic cu succes al lui Alexander Graham Bell: “Domnule Watson, vino aici; am nevoie de tine.”
– 1879: S-a născut istoricul literar Dimitrie Caracostea (d. 1964)
10 martie 1900 – 1949
– 1920: Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis ca în Ziua Înălțării Domnului să se oficieze slujba parastasului și pomenirea eroilor în toată țara. Pomenirea eroilor a fost interzisă din 1948.
- S-a născut poetul Traian Lalescu (d. 1976)
– 1921: S-a născut soprana Arta Florescu (d. 1998)
– 1927: A fost înființată Societatea de Chimie. Până la această dată, funcționase ca secție a Societății Române de Știință
– 1929: S-a născut sculptorița Lucreția Dumitrașcu Filioreanu
– 1930: S-a născut filologul Octavian Schiau (d. 2013)
– 1936: A murit dramaturgul A de Herz (n. 1887)
– 1937: A murit scriitorul Evgheni Zamiatin (n. 1884)
– 1938: S-a născut actorul Constantin Popa
– 1940: S-a născut poetul Slavco Almăjan
- S-a născut actorul Chuck Norris
- A murit prozatorul Mihail Bulgakov (n. 1891)
– 1941: S-a născut politicianul Teodor Meleșcanu
– 1942: S-a născut filoloaga Anca Sârbu
- A murit designerul Paul Follot (n. 1877)
– 1948: A murit scriitoarea Zelda Fitzgerald (n. 1900)
– 1949: S-a născut scriitorul Edvard Hoem
10 martie 1950 – 1999
– 1953: S-a născut jurnalistul Turki al-Hamad
– 1954: S-a născut matematicianul Mihnea Colțoiu
– 1955: S-a născut filosoful Mihaela Miroiu
– 1957: S-a născut șeful grupării teroriste Al Quaida, Osama bin Laden (d. 2011)
– 1958: S-a născut actrița Sharon Stone
– 1968: S-a născut actrița Cesonia Postelnicu
– 1973: S-a născut fotomodelul Eva Herzigova
– 1974: Echipa de handbal masculin a României a câștigat campionatul mondial, după ce a învins în finală echipa RDG-ului, cu 14-12 și a devenit pentru a patra oară campioană mondială
– 1977: La Observatorul Kuiper al NASA, James L Elliot și echipa sa au descoperit sistemul de inele din jurul planetei Uranus
– 1983: S-a născut cântăreața Carrie Underwood
– 1984: S-a născut actrița Olivia Wilde
– 1987: A murit matematicianul Gheorghe D Marinescu (n. 1919)
– 1992: S-a născut actrița Emily Osment
După 2000
– 2012: A murit desenatorul Jean Giraud (n. 1938)
– 2013: A murit regizorul Gheorghe Naghi (n. 1932)
– 2020: A murit actorul Mihai Donțu (n. 1937)
– 2022: A murit matematicianul Radu Miron (n. 1927)
Sursa foto
https://tokyogreenspace.wordpress.com/