Apăruse prin 1939 o știre care a emoționat cititorii români: Shirley Temple ar fi fost originară din România. Articolul fusese preluat de ziarul “Curentul”, de la agenția de știri Rador, din Budapesta.
“După informațiile ziarului Az Est, mama cunoscutei artiste de cinema Shirley Temple ar fi originară din România. Ea se numește Edna Chift și a emigrat acum 12 ani în America. Shirley Temple trimite în fiecare lună bani unor rude apropiate din orașul Bistrița, din Transilvania.”
Știrea a fost verificată de jurnaliști locali: Shirley Temple nu avea rădăcini românești.
SHIRLEY TEMPLE ÎN ROMÂNIA
Totuși, actrița a vizitat România în 1970, dar nu în calitate de actriță, ci ca ambasador onorific al SUA la UNICEF. În 1969, după retragerea din activitatea artistică, președintele Richard Nixon a numit-o reprezentant al Statelor Unite la a 24-a Adunare Generală a ONU.
„Este o plăcere să fiu aici, îmi doream de foarte mult timp să vin în România. Îmi pare rău că soţul meu nu m-a putut însoţi. (…) Voi sta cel puţin patru zile. Mi-ar plăcea să întâlnesc cât mai mulţi oameni din Bucureşti, mi-aş dori să vorbesc cu unii oficiali despre problemele legate de relaţia om-mediu, pentru că asta presupune slujba mea la ONU, şi, de asemenea, aş dori să discut cu principalii neurologi din România despre scleroza multiplă, boală pe care o are unul dintre fraţii mei”, declara Shirley Temple într-un interviu acordat TVR.
Cu doi ani în urmă, “Primăvara de la Praga” o prinsese în capitala Cehoslovaciei. Trebuia să se întâlnească cu Alexander Dubček, politicianul care a încercat să reformeze regimul comunist, însă invazia trupelor sovietice au obligat-o să rămână în hotel. A urmărit de pe acoperișul clădirii o scenă pe care nu a uitat-o niciodată: o femeie neînarmată a fost ucisă. Acesta era motivul pentru care, în timpul vizitei în țara noastră, Shirley Temple a fost încântată să întâlnească familia prezidențială: “Aş dori să transmit publicului din România prietenia mea şi admiraţia pentru distinsul său preşedinte şi pentru distinsa soţie a acestuia”.
SHIRLEY TEMPLE – ȘEF DE PROTOCOL PENTRU VIZITA LUI CEAUȘESCU ÎN AMERICA
În același an, 1970, Shirley Temple avea să fie cea care s-a ocupat de protocolul vizitei lui Nicolae Ceaușescu în America. Acesta participa la lucrările sesiunii jubiliare a ONU, însoțit de Elena Ceaușescu.
“În atare situaţie, tot timpul cât doamna Temple şi soţul său, domnul Black (Charles Alden Black n.n.), s-au aflat cu şeful statului român şi soţia acestuia – zborul de la Los Angeles la San Diego şi vizitarea unor obiective -, Elena Ceauşescu se mulţumea să asculte impasibilă valul de informaţii şi explicaţii pe care le oferea cea căreia îi revenea misiunea de a-i ţine companie în ziua respectivă.
Când o vedeam obosită de atâta monolog, interveneam pentru a salva situaţia, discutând cu doamna Temple despre filmele ei, pe care le văzusem în copilărie.
Gazdă impecabilă, doamna Temple i-a mărturisit Elenei Ceauşescu că, n-o să creadă, dar era o bună bucătăreasă şi că mâncărurile pe care le pregătea ea erau foarte apreciate de prietenii apropiaţi şi dacă vizitatorii români ar fi de acord, ea ar fi foarte onorată să le fie gazdă la locuinţa sa.
Invitaţia i-a fost declinată, aşa încât doamna Temple a continuat, cu toată bunăvoinţa pe care o mai putea manifesta, să încerce să trezească într-un fel sau altul interesul celor doi, în timp ce eu mă străduiam, pe cât îmi era cu putinţă, să îi vin în ajutor.
În timpul conversaţiei, ea a mers până acolo încât a complimentat-o pe Elena Ceauşescu cât de bine arată, la care aceasta din urmă i s-a adresat soţului: „Auzi, Nicule, zice că sunt frumoasă!”, reacţia lui amuzată fiind: „Ia te uită, acesta este chiar un compliment!”
Reacţia amorfă a preşedintelui şi a soţiei sale faţă de stilul comunicativ de a stabili o relaţie, pe care îl manifesta doamna Temple, nu putea fi în întregime condamnabilă. Ei pur şi simplu nu o înţelegeau. Acest mod de a socializa le era complet străin şi ciudat şi depăşea cu totul puterea lor de înţelegere.” (Violeta Năstăsescu, translatorul Elenei Ceaușescu)
DEBUTUL LUI SHIRLEY TEMPLE
Shirley JaneTemple a debutat la numai 3 ani. Și-a încheiat cariera la 22 ani.
„Am încetat să mai cred în Moş Crăciun când aveam şase ani. Mama m-a luat să-l văd într-un magazin şi el mi-a cerut un autograf.”
Shirley Temple era atât de talentată, încât mulți credeau că e un fel de spiriduș. De altfel, Vaticanul a trimis pe cineva să o cunoască.
Deși publicul credea că micuța are părul creț, de fapt, mama sa îi crease această imagine, chiar înainte de a deveni celebră. Modelul său fusese o vedetă de la Hollywood, actriţa Mary Pickford. Shirley Temple povestea că uneori, fanii o trăgeau de păr pentru a se convinge că e real.
Mama ei, Gertrude Temple, era cea care se ocupa de coafură, astfel încât, în toate contractele cu studiourile de la Hollywood, era menționată o clauză potrivit căreia era singura care putea să o coafeze. Buclele erau create cu ajutorul a fix 56 bigudiuri pe care Shirley trebuia să le poarte noaptea, înaintea filmării. I se spăla părul cu un anumit săpun, apoi era clătit cu oţet.
Indiferent dacă avea filmări sau nu, trebuia să îndure lungi sesiuni de încreţit părul, pentru a arăta la fel tot timpul. Duminicile erau în general dedicate total acestor proceduri. Ajunsese să urască atât de mult această rutină încât, la maturitate și mai ales în diplomaţie a adoptat un look nou: părul drept, natural.
FAMILIA
S-a născut pe 23 aprilie 1928, în Santa Monica, California și a decedat pe 10 februarie 2014, la 85 ani, in Woodside, California. Tatăl ei era bancher, iar mama, casnică. Shirley Temple a avut doi frați mai mari: John Stanley și George Francis Jr. Familia sa avea într-adevăr rădăcini olandeze, germane și engleze
A avut trei copii, o nepoată (Theresa) și două stranepoate (Lily și Emma).
Toți cei trei copii au jucat alături de mama lor într-un episod din “Shirley Temple Storybook”, din 1958. Singura care a îmbrățișat o carieră în lumina reflectoarelor a fost Lory Black, dar nu a ajuns la fel de vestită (în anii ‘80, aceasta și-a schimbat numele în Lorax, fiind în industria rockului punk).
ABUZURI
În ciuda talentului său, în copilărie, a suferit abuzuri în timpul filmărilor. Dacă greșea, era izolată în “cutia pedepsei”, o cameră mică în care se afla un cub mare de gheață. A avut coșmaruri din acest motiv chiar și după ce devenise adult. Condițiile contractuale erau atat de stricte, încât a fost nevoită să joace chiar și la doar o zi după ce avusese timpanul perforat.
În perioada în care schimba dinții de lapte, a fost obligată să poarte o proteză dentară specială, pentru a nu fi observate lipsurile.
S-a măritat la doar 17 ani, pentru a scăpa de agresiunile sexuale din timpul filmărilor. Din păcate, primul soț, John Agar, s-a dovedit a fi o alegere nefericită, fiind alcoolic și violent cu ea. Shirley ajunsese să ia în calcul chiar și sinuciderea pentru a scăpa de el.
La 22 ani, când a găsit puterea să divorțeze de Agar (deși avea un copil, Linda Susan) și să renunțe la actorie, a aflat că tatăl său îi cheltuise averea (mai avea doar 30 000 dolari din cele 3 milioane câștigate de-a lungul timpului).
SUCCES
Shirley Temple s-a bucurat de cel mai mare succes în perioada 1934-1939. De la un onorariu de 25 dolari, ajunsese să câștige și 300 000 dolari pe film. A jucat în peste 40 filme.
În 1935, a devenit primul copil căruia i s-a acordat prestigiosul premiu “Oscar pentru tineret”.
În 1934, compania Ideal a obținut drepturile pentru fabricarea unei păpuși Shirley Temple. Până în 1939, au fost produse păpuși bebeluș sau copil, care reprezentau personajul ei din filmul “Rise and Shine”. Sub licența Temple au fost produse și partituri muzicale, o linie întreagă de îmbrăcăminte și accesorii pentru fetițe, veselă, oglinzi, semne de carte.
CARIERA DIPLOMATICĂ
A devenit ambasadorul Statelor Unite în Ghana și Cehoslovacia. A fost prima femeie care a ocupat postul de șef de protocol și a organizat și coordonat evenimente importante în cadrul ceremoniei de investire a președintelui Jimmy Carter. De asemenea, a făcut parte din consiliile de administrație ale unor mari companii: Walt Disney, Bank of America etc.
AL DOILEA SOȚ
S-a măritat cu omul de afaceri Charles Alden Black în 1950 și au avut doi copii: Charles Jr și Lori. Charles Black a murit în 2005 din cauza unei afecțiuni a măduvei osoase.
Shirley Temple a fost diagnosticată cu cancer la sân, la 44 ani. A supraviețuit operației și a trăit încă 42 ani. A murit din cauza unei afecțiuni pulmonare obstructive cronice. Fusese fumătoare înrăită, deși atentă mereu să nu fumeze în public sau în fața copiilor.
„Singura dată când am realizat că era o stea a fost când cineva i-a cerut un autograf. Era o persoană uimitoare. Şi normală. Obişnuiam să luăm masa împreună în fiecare seară”. (Charles Jr Black)
„Era devotată şi generoasă, dar putea fi şi puţin severă dacă nu ne comportam cum trebuia. Dar era şi foarte distractivă, foarte inventivă, cu copiii şi soţul ei” (Linda Susan Agar, fiica).
Un inel cu diamant albastru rar, o bijuterie care a aparținut actriței, a fost scos la licitație în 2016, pentru o sumă care a pornit de la 25 milioane dolari. Inelul “Fancy Deep Blue” de 9.54 carate fusese cumpărat de tatăl ei, când Shirley Temple avea 12 ani, cu 7210 dolari.
Bujorul botezat Shirley Temple are flori mari, alb-roz pal si ofera un parfum puternic.
Surse foto:
2 thoughts on “SHIRLEY TEMPLE: COMPLIMENTE ELENEI CEAUȘESCU”