DAKTARI – EXPLORÂND UNIVERSUL SERIALELOR TV ÎN ROMÂNIA COMUNISTĂ

Daktari

După serialul “Linia Maritimă Onedin”, despre care am povestit săptămână trecută, explorăm acum un alt capitol fascinant al televiziunii din perioada comunistă, “Daktari”. Trecem din lumea mărilor și a corăbiilor “Onedin” în atmosfera captivantă și plină de mister a unui alt serial ce a definit epoca comunistă.

Serialul “Daktari” (“doctor” în limba swahili) era o producție americană, realizată în perioada 1966-1969. Ne-a delectat cu povestea doctorului veterinar Marsh Tracy, care trăia într-o rezervație africană. Wameru era în realitate un parc safari din L.A și conducea un centru de studii pe animale din Africa.

Fiica sa, Paula, americanul Jack Dane și Mike, un localnic african, îl ajutau să trateze animalele bolnave. Dr Tracy a avut parte, alături de fiica sa și ajutoarele lor de tot felul de aventuri în junglă.

Sarea și piperul îl constituiau leul sașiu Clarence și cimpanzeul Judy. Clarence fusese protagonist, cu câțiva ani înainte, al unui film artistic care a pus bazele serialului. Iar Judy juca, în paralel, și în serialul “Pierduți în spațiu” (“Lost in Space”). Judy, cimpanzeul răutăcios, juca rolul lui Debbie. Se spunea că era atât de năbădăioasă încât a trebuit să i se scoată câțiva dinți pentru a nu mai răni actorii.

Drama de familie “Daktari” era bazată pe filmul din 1965 ”Clarence, leul cu ochi încrucișați”. Era o comedie ușoară filmată la Soledad Canyon, lângă Los Angeles, California și în Miami, Florida. Paula Tracey (Cheryl Miller ), o tânără aventuroasă și neînfricată, era fiica medicului veterinar Dr. Marsh Tracey (interpretat de acelasi Marshall Thompson), directorul spitalului de animale din Africa de Est și al rezervației naturale. 

Dr Tracey încerca să protejeze viața sălbatică africană. În același timp, studia și îngrijea animalele rănite și speciile pe cale de dispariție. Paula și tatăl ei l-au găsit pe Clarence, un leu african sălbatic care avea ochii încrucișați. L-au adoptat pentru a deveni un nou membru al rezervației lor, întrucât defectul ochilor îl împiedica să vâneze în sălbăticie. Clarence era sașiu și în viața reală și era atât de blând încât torcea când era scărpinat pe spate.

Daktari

În serial, Clarence a avut un înlocuitor. Leul Leo era un animal mai puțin prietenos, cunoscut anterior ca Zamba. Fusese necesară această opțiune întrucât Clarence nu putea face toate cascadoriile. Nu putea nici să participe la filmări când era implicat vreun camion, fiind prea speriat de vehicule.

Leo era machiat și i se aplicau cicatrici cosmetice similare cu ale lui Clarence, când se filmau prim-planuri și scenele cu mârâieli. Clarence nu prea se pricepea să mârâie autentic. În schimb, Leo era cu adevărat feroce, în urma abuzului fizic suferit la foștii săi proprietari).

Daktari, poster 1928
poster 1928
Daktari

De fapt, Leo a fost mascota studioului de film de la Hollywood, Metro Goldwyn Mayer, începând din 1957. De-a lungul timpului, MGM a folosit mai mulți lei. Iar în 2021, a introdus un nou logo, bazat doar parțial pe Leul inițial.

De la dramă la comedie, aceste producții au fost piatra de temelie a divertismentului într-o perioadă plină de schimbări. Să privim cu nostalgie către aceste creații care au modelat gusturile și preferințele televizuale ale unei întregi generații. Au oferit emoții, personaje memorabile și povești care rezistă trecerii timpului.

Surse foto:

www.wikipedia.org

3 thoughts on “DAKTARI – EXPLORÂND UNIVERSUL SERIALELOR TV ÎN ROMÂNIA COMUNISTĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights