Vă aduceţi aminte de “Mihaela”? Serialul a fost difuzat ȋn perioada 1970-1985. Nu avea voce, pentru că trebuia vȃndut și ȋn străinătate, iar dublarea ar fi fost un procedeu tehnic prea dificil. Muzica serialului se pare că a fost compusă de Margareta Pȃslaru, iar personajul a fost creat de caricaturistul și regizorul Nell Cobar.
Primul episod a fost difuzat însă în 1968. Este vorba despre “Mulțumesc, Mihaela”, peliculă ce a fost premiată ȋn 1971 la Festivalul de Film pentru Copii (Veneţia).
Mihaela, fetiţa blondă, cu codiţe și căţelușul ei Azorel sunt personajele filmului realizat de Studioul Animafilm și difuzat de Televiziunea Romȃnă zilnic, la 19.20, ȋnaintea Telejurnalului, în cadrul rubricii 1001 seri, inițiată chiar de către creatorul micuței.
- NELL COBAR
Succesul primelor episoade a dus la cooptarea unor membri noi în echipa de producție. Așa a apărut Victor Antonescu, care mai colaborase cu Cobar la primul său film de animație, în care personajul principal era Mitică. Antonescu povestea despre exigența lui Nell Cobar: “… nu toate scenele realizate de mine au fost aprobate de Cobar de la prima vizionare. Şi asta din două motive. Primul motiv era exigenţa regizorului în respectarea personajului din punct de vedere grafic, şi al doilea, din vina mea, care, «furat» de animaţie, am ignorat obligativitatea respectării canoanelor de construire a eroului, denaturând desenul inadmisibil de mult. A trebuit să înghit observaţiile lui Cobar şi am corectat toată animaţia greşit desenată. Avea dreptate. Cu timpul, fiecare dintre noi şi-a văzut de calea sa, dar după mulţi ani, când deja Cobar lansase «Mihaela», drumurile noastre s-au apropiat din nou datorită unei cerinţe imperioase a «România-Film»-ului de a face tot mai multe episoade din serialul cu acest personaj, întrucât ritmul de două episoade pe an, atâtea câte putea face un regizor, nu mai era avantajos. Aşa am ajuns să realizez patru episoade din serialul sus-amintit. Cobar, văzându-mi filmele, a avut numai cuvinte de laudă pentru calitatea lor artistică şi, cu umoru-i cunoscut, mi-a zis: «Ia spune-mi, Victore, cum de nu ai mai modificat desenul??? (…) A fost un om de o sensibilitate deosebită și de un calm inimaginabil. Chiar și atunci când își apăra punctul de vedere în Consiliul Artistic o făcea întotdeauna cu glasul coborât, dar pertinent și hotărât în același timp “
Difuzarea serialului de desene animate “Mihaela” a încetat o dată cu scurtarea programului TV, iar creatorul a realizat ultimul desen al seriei în 1989. Din 1990, creatorul Mihaelei, caricaturistul Nell Cobar a dedicat personajului său paginile unei reviste lunare pentru copii, care a fost publicată pȃnă la moartea sa, ȋn 1993 („A început școala pentru Mihaela“, „Mihaela și al șaptelea pitic“, „Prietenii Mihaelei“, „Mihaela are probleme“).
- MIHAELA DUPĂ 1990
În 2016. Victor Antonescu a luat legătura cu fiul lui Nell Cobar si a facilitat editarea unei noi ediții a Mihaelei, la editura Diana, din Pitești.
„Deși televiziunile de la noi preferă să difuzeze filme de animație străine care de multe ori, calitativ, sunt sub producțiile autohtone, să știți că Mihaela a rămas un personaj îndrăgit de către cei mici. Mi s-a întâmplat la Călărași, acum câțiva ani, la o întâlnire cu copii din clasele I-IV, să desenez în fața lor acest personaj foarte cunoscut până în ’89. Iar toată sala a început să scandeze: «MI-HA-E-LA, MI-HA-E-LA». Am rămas surprins că, deși acei copii s-au născut după mai bine de zece ani de când filmele noastre au dispărut de pe micul și marele ecran, au recunoscut personajul“ (Victor Antonescu).
- Iată cȃteva dintre titlurile episoadelor “Mihaela”:
“Mihaela și vioara ei minunată”
“Mihaela și săniuţa de argint”
“Mihaela ȋn vacanţă”
“Mihaela iubește culorile”
“Bravo, Mihaela”
“E primavară, Mihaela”
“Curaj, Mihaela”
“La mulţi ani, Mihaela”
“Mihaela ȋn cetatea de zăpadă”
“Mihaela și Scufiţa Roșie”
“Flori pentru Mihaela”
“Prietena noastră, Mihaela”
Genericul emisiunii “1001 de seri”: https://www.youtube.com/watch?v=KpucmSer2O0 și fragmente muzicale din serial https://soundcloud.com/margareta-paslaru-1/margareta-paslaru-mihaela-fragmente?in=user-224467930%2Fsets%2Fjazz
Surse foto:
One thought on “POVESTEA SERIALULUI DE DESENE ANIMATE “MIHAELA”: DE LA INOVAȚII TEHNICE LA AMINTIRI”
Comments are closed.