Tristan Tzara – trist în țară

Tristan Tzara

Înainte să devină părintele Dadaismului și să revoluționeze arta europeană, Tristan Tzara era doar un băiețel cu un simț al umorului dezvoltat, crescut în mijlocul evreimii intelectuale din Moinești, Bacău. Născut pe 16 aprilie 1896, sub numele Samuel Rosenstock, într-o familie care îmbina valorile tradiționale cu deschiderea către modernitate, micul Sami era cunoscut în sat pentru năzdrăvăniile sale.

Tristan a continuat liceul la București, unde a început să publice poezie sub pseudonimul S. Samyro, alături de prietenii săi Ion Vinea și Marcel Janco, într-o revistă de avangardă numită Simbolul. Era fascinat de simbolism și expresionism, dar deja se întreba cum poate scăpa de „ghearele esteticului”. „Să rupi cu tot, să refuzi tot!” – părea să fie deviza lui.

Tristan Tzara s-a născut în 1913, când Samuel avea 17 ani. Pseudonimul său, de fapt. După semnătura Samyro a urmat Tristan Ruia, apoi Tzara. Samyro fusese o anagramă parțială de la Samy Rosenstock. Tristan a fost ales pentru că exprima starea sa de spirit, “trist în țară’.

S-a înscris la Universitatea Politehnică din București și a frecventat și cursurile facultăților de matematică și filosofie.

În 1915, mută la Zürich, unde înființează, alături de Janco, Hugo Ball și Hans Arp, celebrul Cabaret Voltaire – locul de naștere al mișcării Dada. Aici, Tristan recită poezii compuse din sunete fără sens, în fața unui public uluit, șocat sau amuzat. Cuvintele erau retezate, combinate, spuse pe silabe. Voia să arate că limbajul nu mai poate exprima realitatea absurdă a războiului.

Dar dincolo de masca rebelului ironic, Tristan Tzara era și un om sensibil, marcat de prăbușirea valorilor în jurul său. A fost afectat de moartea prematură a mai multor prieteni din cauza Primului Război Mondial, ceea ce l-a apropiat și mai mult de ideea că arta trebuie să denunțe, nu să înfrumusețeze.

Tristan Tzara, Greta Knutson, compoziție proprie

În anii ’20, se mută la Paris, unde devine o figură centrală în cercurile avangardiste, dar și în mișcările politice de stânga. Scrie, organizează expoziții, participă la dezbateri și manifestări artistice, păstrând mereu o notă ludică și provocatoare. A fost prieten cu André Breton, dar și rival, mai ales după ce Dada s-a divizat și s-a transformat în suprarealiști.

În 1924 a întâlnit-o pe cea care avea să-i devină soție. Cu artista modernistă suedeză Greta Knutson a avut un fiu, Christophe, viitor fizician și matematician. Au locuit în casa construită de familia Gretei până la despărțirea din 1937.

Tristan Tzara

Tzara amenajase casa ca pe un muzeu al măștilor africane și din alte zone exotice. Arhitectul gândise casa ca pe un spațiu deschis, cu cât mai puține uși. Greta suferise mult din cauza lipsei intimității. Atelierul ei era separat de sufragerie doar de o perdea. A decis la un moment dat să ridice un perete. Furios, Tristan Tzara a dispărut de acasă timp de o săptămână.

Familia Tzara locuia ocupa cele două niveluri superioare ale clădirii, de unde avea o panoramă spectaculoasă asupra Parisului. Cele trei niveluri de jos erau închiriate, ceea ce le asigura o situație financiară convenabilă. Clădirea este clasată acum ca monument istoric.

Din 1947 a făcut parte din Partidul Comunist Francez și a devenit cetățean francez. A părăsit însă partidul nouă ani mai târziu. A fost modul său de a protesta împotriva reprimării revoltelor din Ungaria de către URSS.

Chiar dacă și-a păstrat spiritul critic toată viața, bătrânul Tzara, retras în Franța după Al Doilea Război Mondial, își amintea cu nostalgie de copilăria de la Moinești. „În România am învățat să joc cuvântul ca pe o piatră sărită pe apă.” – mărturisea într-o scrisoare către un prieten.

A murit pe 24 decembrie 1963, la Paris. Nu mai avea mulți prieteni, iar cei care rămăseseră nu au ținut discursuri de adio. Este înmormântat în cimitirul Montparnasse. Dar a lăsat în urmă o lume artistică pe care a învățat-o să râdă în fața absurdului și să nu ia nimic ca fiind „de la sine înțeles”.

surse foto

www.observatorulcultural.ro

http://www.arthistoryarchive.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights