25 NOIEMBRIE

Este a 329-a zi a anului.

1715: începutul domniilor fanariote în Țara Românească, prin instaurarea la domnie a lui Nicolae Mavrocordat

* Fanarioții (grecii fanarioți) (în limba greacă Φαναριώτες) erau membri ai familiilor artistocratice grecești care locuiau în Fanar (Φανάρι), principalul cartier al grecilor din Constantinopol (Turcia). Unii aveau o puternică influență politică, beneficiau de averi considerabile, ocupau înalte funcții administrative în Imperiul Otoman și, până în 1821, au servit ca dragomani (translatori) ai Porții Otomane și ai ambasadelor străine. Între 1711 și 1821, unii fanarioți au fost numiți domni (voievozi) ai Moldovei și Țării Românești.

1795: a avut loc împărțirea Poloniei, Stanisław August Poniatowski, ultimul rege al Poloniei independente. Forțat să abdice a fost exilat în Rusia.

1864: Este promulgată „Legea instrucțiunii publice”, ce avea să stea la baza învățământului românesc modern. Se stabilesc trei grade de învățământ: primar, secundar și superior, din care „instrucțiunea primară este obligatorie și gratuită”.

1867: A intrat în vigoare prima Convenție poștală a României, cea cu Rusia, conform căreia pe teritoriul României serviciul de poștă urma să fie efectuat numai de către Poșta Română.

1884: a fost patentat laptele praf (John B. Meyenberg din Missouri, SUA)

1905: primul anunț prin radio-telegrafie

1915: Albert Einstein a prezentat Academiei de Științe din Prusia ecuațiile de câmp ale relativității generale

1932: “Pact de neagresiune electorala” între Partidul Național Țărănesc și Garda de Fier, la care aderă ulterior și “georgiștii” (gruparea liberală condusă de Gh Brătianu), Uniunea Agrară și Partidul Evreiesc din România.

1947: prima listă neagră a Hollywood-ului, “Hollywood Ten”, prin care se refuza angajarea profesioniștilor americani din divertisment din cauza presupuselor legături sau simpatii comuniste.

1952: s-a jucat cea mai longevivă piesă de teatru din istoria scenei londoneze: “Cursa de șoareci” (“The Mousetrap”), de Agatha Christie, la “Ambassadors Theatre”

1963: înmormântarea lui John F Kennedy, la Cimitirul National Arlington, eveniment la care au participat 1 mil oameni (după estimarea făcută de “New York Times”)

1992: decizia guvernului Cehoslovaciei de împărțire a țării, începând cu 1 ianuarie 1993, în: Republica Cehă și Slovacia

2001: clonarea primului embrion uman din lume, la Advanced Cell Technology, Worcester, Massachusetts, SUA

2013: a fost lansat “Frozen”

2016: a murit Fidel Castro (Cuba)

2021: criză politică în România: guvernul PNL – PSD – UDMR a fost votat cu 318 voturi „pentru” și 126 „împotrivă

– Ziua Națională a statului Surinam (aniversarea proclamării independenței față de Olanda, 1975)

–  Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

– Ziua internațională a nonviolenței

– Shopping Reminder Day (SUA) – mai este doar o lună până la Crăciun, așa că americanii se gândesc la cumpărăturile tradiționale

  • Citatul zilei

Numai în gândire omul este un Dumnezeu; în acţiune şi dorinţă suntem sclavii împrejurărilor.”  (Bertrand Russell, matematician britanic)

  • ZODIAC

Ziua de 25 noiembrie este adesea asociată cu multe contradicții. Cei născuți pe 25 noiembrie pot avea așteptări nerealiste în ceea ce privește relațiile romantice și standardele lor înalte. Au caracteristici pozitive (inteligența și simțul umorului spiritual). De asemenea, au capacitatea de a comunica deschis. Deși sunt amabili și plini de compasiune din fire, pot fi, de asemenea, pretențioși sau dominatori.

One thought on “25 NOIEMBRIE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights