15 aprilie este a 105-a zi a anului. Mai sunt 260 zile până la finalul anului.
ZODIAC
Nativii născuți în această zi se află sub semnul Berbecului, fiind recunoscuți pentru energia lor debordantă, inițiativă și spiritul de lider. Sunt persoane directe, pasionale și uneori impulsive. Cei născuți pe 15 aprilie dau dovadă de o creativitate aparte, dorind mereu să fie pionieri în domeniile în care activează. Deși pot părea încăpățânați, reușesc adesea să deschidă drumuri noi și să inspire pe cei din jur.
CUVÂNTUL/ EXPRESIA ZILEI
LUPANAR, lupanare, s. n. Bordel (conform www.dexonline.ro)
ȘTIAȚI CĂ…?

În Japonia, un ritual tradițional de primăvară, cunoscut sub numele de Hanami, presupune contemplarea florilor de cireș (sakura), fiind un simbol al fragilității vieții? Această tradiție se practică de peste o mie de ani și aduce împreună familii și prieteni în parcuri, pentru picnicuri sub pomii înfloriți.
ZILE NAȚIONALE ȘI INTERNAȚIONALE
- Ziua Mondială a Artei – Sărbătorită începând cu 2012, la inițiativa UNESCO, în onoarea zilei de naștere a lui Leonardo da Vinci, această zi evidențiază importanța artei în dezvoltarea umană și culturală.
- Ziua Internațională a Taxei pe Venit (Tax Day) – Marcată în SUA, este ultima zi în care contribuabilii americani pot depune declarațiile fiscale.
- National Laundry Day
- Declaration of Malacca as a Historical City
- Holy Tuesday
- McDonald’s Day
- National Anime Day
- National ASL Day
- One Boston Day
- National Keaton Day
- National Rubber Eraser Day
- Purple Up Day
- National That Sucks Day
- Take a Wild Guess Day
- Titanic Remembrance Day
- Universal Day of Culture
- World Art Day
15 aprilie 1400 – 1899
- 1452 – S-a născut Leonardo da Vinci (†1519), geniu renascentist italian: pictor (Mona Lisa, Cina cea de taină), arhitect, inginer, anatomist, inventator.
- 1755 – A fost publicată prima ediție a „Dicționarului limbii engleze” de Samuel Johnson, operă de referință pentru lexicografia britanică.
- 1762: Prin decret imperial, semnat de împărăteasa Maria Terezia, se înființează regimentele grănicerești românești: I la Orlat și II la Năsăud.
- 1779: Astronomul francez Charles Messier descoperă o galaxie spirală în constelația Fecioara, pe care o listează cu numărul 58 în catalogul său. Galaxia este situată la aproximativ 68 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ.
- 1865: Președintele Abraham Lincoln moare după ce a fost împușcat în seara precedentă de actorul John Wilkes Booth. Vicepreședintele Andrew Johnson devine președinte la moartea lui Lincoln.
- 1874 – S-a născut Johannes Stark (†1957), fizician german, laureat al Premiului Nobel în 1919 pentru descoperirea efectului Stark (despărțirea liniilor spectrale în câmp electric).
- 1875: Francezii Joseph Crocé-Spinelli și Théodore Sivel au murit din cauza lipsei de oxigen la o altitudine de aproximativ 8.000 de metri în timpul unui zbor cu balonul în scopul investigațiilor spectroscopice. Al treilea participant, Gaston Tissandier, a supraviețuit și a reușit să aterizeze, dar a rămas surd.
- 1896: Ceremonia de închidere a primei ediții a Jocurilor Olimpice Moderne, Atena, Grecia.
15 aprilie 1900 – 1949
- 1912 – Se scufundă vaporul Titanic în Atlanticul de Nord, la ora 2:20, după ce a lovit un aisberg în noaptea de 14 spre 15 aprilie. Au murit peste 1.500 de oameni.
- 1918: Bojdeuca din Iași a lui Ion Creangă a fost declarată muzeu, devenind prima casă memorială din România.
- 1923 – Insulele italiene din Marea Egee sunt anexate oficial de Italia, după înfrângerea Imperiului Otoman.
- 1928: Dirijabilul semirigid Italia proiectat de inginerul și exploratorul italian Umberto Nobile își începe expediția către Polul Nord de la baza din Milano, Italia. Prăbușirea sa din 25 mai duce la una dintre cele mai extinse operațiuni de salvare din istoria expedițiilor către Polul Nord. La finalul operațiunilor de salvare au fost 17 morți (echipaj și salvatori).
- 1941: Începe greva minerilor din Valea Jiului, care îngreunează aprovizionarea armatei antonesciene și a trupelor germane aflate în țară.
- 1944: Al Doilea Război Mondial: Primul bombardament de noapte al aviației britanice asupra României: 83 de bombardiere Wellington atacă Turnu-Severin.
- 1944: Al Doilea Război Mondial: Al doilea mare bombardament anglo-american asupra Bucureștiului. Universitatea e distrusă parțial.
- 1945 – Forțele britanice eliberează lagărul de concentrare Bergen-Belsen, unde au fost descoperite condiții inumane și mii de victime. Printre cei decedați se află și Anne Frank.
- 1947 – Jackie Robinson devine primul jucător afro-american care joacă într-o echipă de baseball din liga majoră americană (Brooklyn Dodgers), depășind barierele rasiale ale vremii.
- 1947: Înființarea Filarmonicii “Banatul” din Timișoara.
- 1949: Înființarea Filarmonicii “Gheorghe Dima” din Brașov.
- 1949: Are loc premiera dramei “Bălcescu” de Camil Petrescu.
15 aprilie 1950 – 1999
- 1957: Se încheie un acord româno-sovietic privind statutul juridic al trupelor sovietice staționate încă din 1944 pe teritoriul României.
- 1964: Plenara lărgită a CC al PCR adoptă Declarația cu privire la poziția PCR în problemele mișcării comuniste și muncitorești internaționale. Declarația condamnă pretențiile PCUS de a domina mișcarea comunistă internațională sub pretextul internaționalismului proletar. Declarația marchează începutul oficial al politicii independente a României în cadrul “lagărului comunist”.
- 1971: La Porțile de Fier, este conectat la sistemul energetic național primul hidroagregat de producție românească.
- 1980 – Moare Jean-Paul Sartre (n. 1905), filozof, scriitor și activist francez, părintele existențialismului.
- 1989 – În timpul semifinalei Cupei Angliei dintre Liverpool și Nottingham Forest, are loc dezastrul Hillsborough, unde mor 97 de suporteri, una dintre cele mai grave tragedii din istoria sportului.
După 2000
- 2019 – Catedrala Notre-Dame din Paris este grav avariată într-un incendiu devastator, care a șocat întreaga lume.
CITATUL ZILEI
„Simplitatea este suprema sofisticare.” (Leonardo da Vinci)