IMPORTANȚA RELIGIOASĂ A ZILEI DE 21 NOIEMBRIE: INTRAREA MAICII DOMNULUI ÎN BISERICĂ
Pe 21 noiembrie, creștinii ortodocși și cei catolici sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Este o sărbătoare cu o profundă semnificație religioasă și spirituală. Cunoscută și sub numele de Vovidenia sau Ovidenia, această zi marchează unul dintre cele 12 praznice împărătești din calendarul ortodox. Este totodată și este un prilej de reculegere, rugăciune și păstrare a tradițiilor.
ISTORICUL ȘI SEMNIFICAȚIA SĂRBĂTORII
Intrarea Maicii Domnului în Biserică amintește momentul în care Fecioara Maria a fost adusă de părinții săi, Ioachim și Ana, la Templul din Ierusalim. Avea trei ani. Acest gest a fost urmarea promisiunii acestora către Dumnezeu.
Lipsiți de copii, dar cu credință în Dumnezeu, l-au rugat pe Dumnezeu să le dăruiască cinstea de a fi părinți. Au făgăduit că, dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu si îl vor închina Lui.
Un înger le-a vestit că vor avea o fată pe care o vor numi Maria. Sfinții Ioachim și Ana nu au uitat de promisiunea făcută. La trei ani de la nașterea Maicii Domnului, și-au dus fiica la templu.
Aici a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezatorul. Acesta a dus-o în încăperea Sfânta Sfintelor, un loc accesibil doar marelui preot, o dată pe an. Acest eveniment simbolizează alegerea Maicii Domnului ca viitor locaș al întrupării lui Hristos. Maria a stat acolo până la vârsta de 15 ani. A devenit ea însăși “Sfânta Sfintelor lui Dumnezeu” și, din Ea, Iisus avea să ia trup. După acești 12 ani, a fost dată în grija bătrânului Iosif.
OBICEIURI ȘI TRADIȚII DE VOVIDENIE
În popor, sărbătoarea este asociată cu numeroase obiceiuri și credințe:
Lumina și viziunea – Se spune că în noaptea de Vovidenie, cerurile se deschid. Oamenii pot primi viziuni sau semne divine. De aici provine denumirea populară de „Vovidenie”.
Rugăciunea și lumânările aprinse – Credincioșii aprind lumânări pentru cei vii și cei adormiți, cerând protecție divină și iertarea păcatelor.
Ajutor pentru sufletele adormiților – În această zi, se obișnuiește să se împartă mâncare celor nevoiași, pentru ca sufletele celor dragi să primească alinare.
Paza gospodăriei – În unele zone din România, se pun ramuri de brad la porți sau la ferestre. Se spune că ar fi protecție împotriva spiritelor rele.
Mâncarea se împarte copiilor și celor nevoiași.
De asemenea, cei care au murit în condiții suspecte (înecați, fără lumânare etc) sunt pomeniți de cei dragi, în Biserică. Pentru ei, românii din nordul țării dau de pomană plăcinte cu dovleac și câte o lumânare albă.
Se spune că dincolo de hotarul vieții lumânarea albă nu se stinge niciodată.
Preoții îi sfătuiesc pe credincioși să se împace cu cei cu care s-au certat.
Copiii pun crenguțe de măr în vase cu apă. Aceste crengi se păstrează în casă, la căldură. Pentru că vor înflori până la Anul Nou, vor putea fi folosite ca sorcovă de sărbători, când se merge la colindat.
Fiind sărbătoare de cruce roșie, se mai spune că în această zi nu ai voie să speli, să coși, să țeși, să mături ori să folosești aspiratorul.
În această perioadă, fiind Postul Crăciunului, credincioșii respectă tradiția alimentară. Consumă mâncăruri de post, dar cu dezlegare la pește.
SUPERSTIȚII – INTRAREA MAICII DOMNULUI ÎN BISERICĂ
– Dacă ninge de Ovidenie, va veni o iarnă grea.
– Cerul senin cu Soare prevestește o vară secetoasă.
– Cerul înnorat e semn că va urma un an cu boli multe.
POVESTEA DIN SPATELE SĂRBĂTORII
Potrivit unei legende populare, în noaptea de Vovidenie, se crede că spiritele trecătoare rătăcesc pe pământ, căutând rugăciuni pentru mântuire. De aceea, gospodinele din anumite regiuni ale țării lasă pe prag vase cu apă și bucăți de pâine, pentru a le alina setea și foamea.
De asemenea, se spune că, în această noapte, sufletele curate pot avea vise premonitorii sau întâlniri cu îngerii.
BISERICA ȘI SEMNIFICAȚIA SPIRITUALĂ
Pentru Biserică, Intrarea Maicii Domnului în Biserică este un prilej de a sublinia rolul Fecioarei Maria în istoria mântuirii. Credincioșii sunt chemați să urmeze exemplul curăției și ascultării de Dumnezeu, așa cum Maria a fost aleasă să devină Născătoarea Domnului.
DENUMIRI – INTRAREA MAICII DOMNULUI ÎN BISERICĂ
Sărbătoarea de pe 21 noiembrie , Intrarea Maicii Domnului în Biserică, este cunoscută sub mai multe denumiri, fiecare având o semnificație aparte și legături cu tradițiile religioase și populare:
Intrarea Maicii Domnului în Biserică – Este denumirea oficială, care subliniază momentul în care Fecioara Maria a fost dusă la Templul din Ierusalim de către părinții ei, Ioachim și Ana. Acest act marchează începutul consacrării sale divine.
Vovidenia – În tradiția populară, sărbătoarea este asociată cu momentul în care cerurile se deschid, iar oamenii pot primi semne divine. În limba rusă, vývedenie înseamnă „intrare”.
Ovidenia – Este o variantă regională a denumirii „Vovidenia”. Este întâlnită în special în Moldova și Muntenia, având aceleași conotații legate de luminarea spirituală și primirea harului divin.
Văvedenie – Provine tot din limba slavonă. Este o altă formă arhaică folosită pentru a desemna praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică. Termenul păstrează rădăcinile liturgice ale sărbătorii.
Obrejanie – Este o denumire mai rar folosită, dar încă prezentă în anumite regiuni din România. Are sensul de „praznic” sau „sărbătoare de mare însemnătate”. Legătura cu sărbătoarea se referă la respectul deosebit acordat Fecioarei Maria și momentului consacrării sale.
Sărbătoarea Luminii – În unele locuri, sărbătoarea este numită astfel datorită obiceiului aprinderii de lumânări. Acestea simbolizeasă iluminarea spirituală, protecția divină și speranța.
Aceste denumiri reflectă bogăția și diversitatea tradițiilor creștine și populare, fiecare punând accent pe importanța spirituală a acestei zile. Fiecare nume este o invitație la meditație, luminare și comuniune cu divinitatea.
Sărbătoarea de 21 noiembrie este o zi de profundă reflecție spirituală și păstrare a tradițiilor religioase. De la slujbele solemne din biserici până la obiceiurile populare pline de semnificații, Intrarea Maicii Domnului în Biserică ne amintește de importanța credinței, a curăției sufletești și a respectării legămintelor divine.
Fie că o trăim prin rugăciune sau prin respectarea tradițiilor, această zi rămâne o mărturie vie a legăturii dintre om și sacru.
Surse foto: