Începând cu 1990, România a avut patru președinți.
Ne pregătim de noi alegeri, asa că este timpul să ne reamintim mandatele fiecăruia dintre cei care s-au aflat în fruntea țării până acum. Iată care au fost primii patru președinți ai României post-comuniste.
ION ILIESCU (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004)
Ion Iliescu a fost primul președinte al României după căderea regimului comunist, fiind ales în 1990, în contextul post-revoluționar. Provenind din Frontul Salvării Naționale (FSN), Iliescu a câștigat alegerile din mai 1990 cu o majoritate covârșitoare. Principalii contracandidați au fost Radu Câmpeanu (PNL) și Ion Rațiu (PNȚCD). Mandatul său a fost caracterizat de o perioada de tranziție economică și politică. Numele său este legat și de o serie de controverse legate de mineriade.
– În 1992, după o divizare în FSN, Iliescu a candidat din partea noului partid, FDSN (Frontul Democrat al Salvării Naționale). A câștigat din nou alegerile, avându-l ca principal contracandidat pe Emil Constantinescu (Convenția Democratică din România – CDR).
– În 2000, după o pauză de patru ani, Ion Iliescu a revenit în politică. A candidat din partea PDSR (Partidul Democrației Sociale din România). A câștigat alegerile într-un tur secund controversat împotriva lui Corneliu Vadim Tudor (PRM), o figură populistă.
În timpul mandatelor sale, guvernul a fost condus de Petre Roman, Theodor Stolojan și Nicolae Văcăroiu.
Ion Iliescu avea 60 ani când și-a început primul mandat. A studiat mecanica fluidelor la Institutul Politehnic din București și Institutul Energetic al Universității din Moscova. Este căsătorit cu Elena (Nina) Iliescu și nu au copii.
Emil Constantinescu (1996-2000)
Al dintre președinți, Emil Constantinescu a fost candidatul Convenției Democrate din România (CDR). A câștigat alegerile din 1996 în fața lui Ion Iliescu, marcând astfel prima schimbare democratică de putere din istoria României postcomuniste. Alegerea sa a fost văzută ca o victorie a dreptei și a promisiunilor de reformă.
La finalul mandatului, el a decis să nu mai candideze, dezamăgit de incapacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupției și a sistemului birocratic. Pe 17 iulie 2000, președintele Emil Constantinescu a anunțat într-un discurs televizat că se retrage din cursa pentru un nou mandat prezidențial. Decizia a luat prin suprindere conducerile partidelor și ale organizațiilor civice din cadrul Convenției Democratice din România, care nu au fost consultate în prealabil.
Prim-miniștrii din timpul mandatului său au fost Victor Ciorbea, Radu Vasile și Mugur Isărescu.
În urma Revoluției din 1989, s-a angajat împreună cu colegi universitari și intelectuali reputați în efortul de democratizare a României, în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și în constituirea societății civile. A fost una dintre personalitățile care au protestat împotriva acțiunilor antidemocratice ale noilor autorități în cadrul unui miting de 42 de zile, în aprilie–mai 1990, în Piața Universității din București.
După violențele sângeroase comise de minerii care, la chemarea președintelui Iliescu au invadat Bucureștiul în iunie 1990, a fondat împreună cu colegii săi, profesori și studenți, asociația Solidaritatea Universitară. A fost de asemenea membru – fondator și vicepreședinte al Aliantei Civice (AC) și președinte al Academiei Civice.
Emil Constantinescu avea 57 la ani la alegerea sa ca președinte al României și era profesor la Facultatea de Geologie din cadrul Universității din București. S-a născut la Tighina (astăzi, în Republica Moldova). A absolvit liceul “Nicolae Bălcescu” din Pitești, apoi Facultatea de Drept și cea de Geologie-Geografie, din București. A fost judecător stagiar la Tribunalul Pitești și profesor universitar, prorector și rector la Universitatea din București.
Este căsătorit cu jurista Nadia Ileana și are doi copii: Norina și Dragoș. După mandatul de președinte, Emil Constantinescu s-a întors în viața universitară și este membru sau fondator al multor organizații naționale și internaționale, civice, politice sau universitare: Institutul pentru Cooperare Regională și Prevenirea Conflictelor, Clubul Politic Balcanic, Fundația Memorialul Victimelor Comunismului (Washington), Înaltul Consiliu al Francofoniei, Academia Mondială de Știință și Artă (SUA), World Justice Project, Oslo Freedom Forum, Institutul pentru Diplomație Culturală (Berlin), International Habitat for Humanity, World University Consortium etc.
Traian Băsescu (2004-2014)
– Traian Băsescu a fost ales pentru primul mandat în 2004, reprezentând Alianța Dreptate și Adevăr (ADA), formată de PNL și PD. În turul al doilea, l-a învins pe Adrian Năstase, candidatul PSD, într-o campanie marcată de un discurs anticorupție și pro-european. În mandatul său, România a aderat la Uniunea Europeană în 2007, un eveniment major care a accelerat reformele.
– Băsescu a fost reales în 2009, într-o competiție strânsă cu Mircea Geoană (PSD). Victoria sa a fost una dintre cele mai contestate în epocă. Cel de-al doilea mandat al lui Băsescu a fost marcat de criza economică globală, care a afectat și România, și de măsuri de austeritate severe, dar și de numeroase conflicte politice interne, inclusiv cu premierii Victor Ponta și Călin Popescu-Tăriceanu. Traian Băsescu a supraviețuit unei tentative de suspendare în 2012, rămânând una dintre cele mai controversate figuri politice ale României.
În timpul mandatelor sale, guvernul a avut șase prim-miniștri: Eugen Bejinariu, Călin Popescu-Tăriceanu, Emil Boc, Cătălin Predoiu, Mihai Răzvan Ungureanu și Victor Ponta.
A fost ministru al transporturilor în perioada 1991-1992 și 1996-2000 și primar al Bucureștiului (2000-2004).
Traian Băsescu avea 53 ani la începutul primului său mandat. Născut în județul Constanța, Traian Băsescu a absolvit Institutul de Marină “Mircea cel Bătrân”. Este căsătorit cu Maria Băsescu și au doua fiice: Ioana și Elena.
4. Klaus Werner Iohannis (2014-2024)
– Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului și candidat al Alianței Creștin-Liberale (ACL), a câștigat primul său mandat de președinte în 2014, învingându-l în mod surprinzător pe Victor Ponta, candidatul PSD. Iohannis și-a construit campania pe un mesaj pro-european.
– A fost reales în 2019, de data aceasta în fața candidatei PSD Viorica Dăncilă.
În timpul celui de-al doilea mandat al său la primărie, Sibiul a devenit Capitala Europeană a Culturii (2007).
Klaus Werner Iohannis avea 55 ani la alegerea sa, în primul mandat. Născut la Sibiu, a absolvit liceul “Samuel von Brukenthal” din localitate și Facultatea de Fizică din cadrul Universității Babes Bolyai din Cluj Napoca. Este căsătorit cu Carmen Iohannis și nu au copii.
surse foto: