SFÂNTUL ARDEALULUI ŞI BODYGUARZII 

A fost ieromonah (călugăr cu funcţie de preot), teolog şi artist plastic. A fost considerat făcător de minuni şi profet. Arsenie Boca, cel care a stârnit controverse atât în timpul vieţii, cât si după deces, nu pare să scape de efectele faimei nici la câteva decenii de la deces. Mormântul său din incinta mănăstirii Prislop, Hunedoara este un binecunoscut loc de pelerinaj. Dacă vreţi să vă bucuraţi de frumuseţea naturii, de liniştea şi energia sănătoasă a locului, trebuie să ajungeţi aici pentru a vă încărca bateriile. Nu este necesar să faceţi o călătorie rituală pentru a simţi liniştea pe care o emană zona împădurită, biserica austeră, aleile largi, pavate cu marmură, gazonul bine întreţinut, spaţiile locuite de călugăriţe.

Dincolo de legendele privind vindecările miraculoase sau profeţiile sumbre, Zian Vălean a dus o viaţă cu destule evenimente triste, eşecuri şi dezmăgiri. Sărăcia l-a împiedicat să-şi urmeze visul de a deveni pilot şi nici în viaţa sentimentală nu a avut mai mult noroc. După liceu, a urmat cursurile Academiei Teologice din Sibiu unde i-a fost descoperită înclinaţia către artă. Este trimis ca bursier la Bucureşti pentru a urma cursurile Academiei de Arte Frumoase. Aici are şansa de a-şi desăvârşi personalitatea sub îndrumarea unei pleiade de somităţi ale intelectualităţii din perioada 1934 -1938 (Alexandru Tzigara Samurcaş, profesor de Istoria Artelor, G.M.Cantacuzino la desen, Cornel Medrea la sculptură sau Horia Teodosiu, arhitectură). Tot în această perioadă începe şi cariera duhovnicească a tânărului Arsenie Boca, dar şi o intensă muncă de propovăduire a credinţei ortodoxe. Aceste campanii l-au făcut cunoscut în tot Ardealul, dar i-au atras şi antipatia din partea regimului comunist proaspăt instalat. A trăit experienţe dure în închisoare şi muncind la Canalul Dunăre- Marea Neagră. Dar pentru că nici el nu a vorbit despre această perioadă, nici în arhive nu există prea multe documente, imaginaţia oamenilor a creat tot felul de situaţii controversate. Se spune că a îndurat tortura rugându-se pentru torţionari, că a părăsit celula prin teleportare pentru a participa la înmormântarea mamei sale etc. .

A dus o viaţă demnă de un scenariu de film şi stârneşte la fel de mult interes şi acum. Numele său a devenit brand comercial. De când marca ”Părintele Arsenie Boca” a fost înregistrată la Oficiul European de Proprietate Intelectuală, imaginea sa a declanşat noi scandaluri şi procese, dar continuă să aducă venituri considerabile. A fost aleasă o fotografie din tinereţe care, digitalizată şi colorată, scoate în evidenţă ochii albaştri, privirea rece, aproape hipnotizantă. În realitate, după alungarea de la mănăstire şi având domiciliu forţat în Bucureşti, Arsenie Boca s-a adaptat vieţii de mirean şi majoritatea fotografiilor din acea perioadă îl înfăţişează ca pe un bărbat matur, robust şi relaxat. Constituţia atletică, costumele albe, ochelarii de soare, o geantă ţinută sportiv pe umăr, şortul şi rucsacul îi dau un aer de bărbat mondern, pasionat de drumeţii.

Şi controversele continuă și în zilele noastre: va fi oare “sfântul Ardealului” canonizat? Mitropolitul Sibiului a cerut acest lucru în 2019. Referatul de analiză a personalităţii şi activităţii Pr. Arsenie Boca a fost finalizat, dar … suspans: s-a cerut un nou referat pentru că primul a fost pierdut(!?).

https://www.capital.ro/de-ce-este-amanata-canonizarea-lui-arsenie-boca-o-atitudine-politicianista-care-nu-ar-avea-ce-sa-caute-in-consolidarea-credintei-ortodoxe.html

Pentru turişti sau pelerini, nimic din toată această agitaţie nu se resimte la Mănăstirea Prislop, acolo unde se află mormântul lui Arsenie Boca. Doar prezenţa bodyguarzilor care supraveghează respectarea interdicţiei de a face fotografii la mormânt deranjează armonia şi pacea locului. Oricum, indiferent dacă vă atrage genul acesta de obiectiv turistic sau nu, în cazul în care ajungeţi în zona Haţegului, vă recomand o escală la Mănăstirea Prislop. Drumul este bun, parcarea spaţioasă. Singura surpriză nedorită sunt bodyguarzii care te întâmpină la mormânt pentru a te informa că fotografiatul este interzis. Nu mi-am bătut capul să înţeleg de ce. Întreaga regiune merită timpul şi banii.  GPS :
N 45°37’58.2672” E 22°51’16.2468”
45.632852, 22.854513

      

GPS :
N 45°37’58.2672” E 22°51’16.2468”
45.632852, 22.854513

Verified by MonsterInsights