Dor de soare

Ultimele săptamâni ne-au coplesit cu un soare torid în Bucuresti. Vara pe asfaltul citadin e un bun exercitiu de rezistenţă şi o dovadă de tenacitate. Inspiri abur fierbinte şi expiri abur fierbinte. Treci printre cazemate de beton încins, calci pe trotuare acoperite cu bitum care clocoteşte. Cauţi din ochi o pată de umbră, dar umbra se dovedeşte o Fata Morgana. Când crezi că cei câţiva copaci rămaşi în picioare te vor întâmpina cu puţin aer respirabil, constaţi că totul a fost o iluzie. Ne-a fost dor de vară şi acum căutăm orice soluţie ca să fugim de ea.

În fiecare zi îmi vin în minte senzatiile trăite în timpul pribegiilor de vis din verile trecute. Aproape obsesiv m-am gândit zilele acestea la un loc tare drag mie, semn că trebuie neaparat să-l revizitez: Geoagiu – Băi. Am refăcut deja în gând drumul până acolo.

Am obiceiul să plec din Bucureşti cu noaptea-n cap. Îmi place să traversez oraşul înainte ca primii concetăţeni să pornească spre locurile lor de muncă. Oricum, drumul până la autostradă nu este chiar lipsit de actiune, dar e bine. Urmează apoi drumul spre Piteşti, puţin monoton, dar care se parcurge destul de repede. Valea Oltului curge când liniştită, când sălbatică şi presarată cu evenimente şi blocaje neplăcute. Drumul se parcurge mereu sub semnul căderilor de pietre care se desprind din stâncile pline de riduri adânci. Doar Oltul curge impasibil, uneori plictisit, alteori mai alert. Într-un cuvânt, un drum care merită să fie parcurs cu maşina sau autocarul.

Mi-am propus să vă duc direct la Geoagiu, dar tot drumul este presarat cu locuri unde merită să opreşti sau să înnoptezi: oraşele Piteşti şi Râmnicu Vâlcea, staţiunile balneare cu vile cochete sau mai îmbătrânite de la Valea Oltului. Drumul înseamnă şi adrenalină activata pe serpentinele de pe Dealul Negru sau la traversarea Munţilor Cibin, apoi emoţia întâlnirii cu oraşele Sibiu, Sebes, Si in sfarsit, drum întins spre destinatie.  Sigur, dacă sunteţi mâncăcioşi, o pauză de masă la Popasul Topolog sau la Hanul Şibot sunt bine-venite. După trecerea munţilor, e o plăcere să vezi câmpiile cu pământ fertil unde alternează culturile de cartofi şi porumb, livezile, viile şi terenurile pe care se cultivă hameiul cu plantele aliniate geometric şi înălţate spre soare pe stâlpi înalţi de până la 10 m.

După ce aţi trecut de Şibot şi aţi lăsat Cugirul şi Vinerea pe partea stangă, veţi fi însoţiţi o bucată de drum de Râul Mureş şi în mai puţin de 20 de minute aţi ajuns la destinaţie. Mai trebuie sa depăşiti urcuşul cu serpentine şi curbe în ac de păr. Deodata, luminisul vă deschide drumul spre cocheta aşezare cu case arătoase care se înşiră de-a lungul şoselei. De câte ori am ajuns în staţiune, totul era curat şi bine marcat, aşa încât nu veti rata intrarea în Băile Daco-Romane, complexul format din câteva bazine cu apă termală.

Sigur, puteţi să alegeţi statiunea Geoagiu doar pentru o escapadă de o zi, dar nu vă veţi plictisi nici dacă optaţi pentru un sejur petrecut cu copiii pentru odihna sau pentru tratament*. Zona muntoasă este perfectă pentru plimbări şi drumeţii.

Nici transportul până la Geoagiu nu este o mare problemă. Vă puteţi deplasa pe calea ferată, nu doar cu maşina. Oricum, efortul este răsplătit din plin de aerul curat şi temperaturile blânde în toate anotimpurile asigurate de vegetaţia bogata si de pădurile de pini, fag, gorun şi brad.

Cu siguranţă, ceea ce aţi citit a fost doar o sugestie. Unii vă veţi simţi minunat, altii veţi căuta locuri mai spectaculoase şi, în România, avem de unde alege. În ceea ce mă priveşte, voi reveni la Geoagiu cu siguranţă!

*Indicații terapeutice și afecțiuni tratate la Geoagiu Băi:

  •  afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, artroze, poliartroze);
  •  afecțiuni reumatismale;
  •  afecțiuni postraumatice;
  •  afecțiunile ginecologice;
  •  afecțiunile neurologice periferice, boli de nutriţie și metabolice ;
  •  afecţiuni dermatologice etc.

Notă: Nu uitaţi că mineralele din ape și anumite componente ale balneoterapiei ar putea avea efecte adverse și v-ar putea declanșa probleme de sănătate. Este important să solicitaţi sfatul medicului pentru a afla dacă procedurile aplicate la Geoagiu vă sunt recomandate şi dvs.

Daca va este doar dor de soare, acolo, la Geoagiu, la aproape 400 m altitudine, va veti bucura de cele mai prietenoase raze.

Imagini şi recomandări: https://www.gohunedoara.com/rasfat-si-relaxare-la-complexul-baile-daco-romane/?fbclid=IwAR3j1oiDbLVwmkZEu46UTCLexOMwW4BXVASAJcg5GTnwQF-6pjbRMCKsAeQ

Sursa foto:

https://servuspress.ro/baile-daco-romane-din-goagiu-bai-isi-redeschid-portile-din-acest-weekend_185569.html

Verified by MonsterInsights