30 Martie – Ziua Nationala a Brandusei

Branduse

Delicatele branduse au legende mai putin cunoscute: se spune ca ar fi fost doua surori gemene frumoase, alungate din casa de mama vitrega, una primavara devreme, alta toamna tarziu si preschimbate apoi de Dumnezeu in flori. Cele doua surori ar fi umblat mult prin padure, plangand si jelind, pana cand toamna le-a auzit si le-a transformat in flori. Una avea sa infloreasca primavara, cealalta, toamna. De atunci se cauta mereu, dar nu se intalnesc niciodata.

O alta legenda spune ca Brandusa era fata cea mica a imparatului Florilor, pe vremea cand un zmeu ameninta imparatia, cerand jertfa barbateasca in fiecare an. Dupa ce Brandusa s-a casatorit cu un print, zmeul l-a rapit si l-a dus la castelul lui. Fata a pornit singura in cautarea zmeului si l-a provocat la duel, biruind dupa 7 zile si 7 nopti. De atunci, numele Brandusa sugereaza putere si curaj, pasiune, loialitate si puterea de a face orice pentru a-si atinge scopurile.

Ultima legenda spune ca Brandusa era o fata de la palat, frumoasa cum nu se mai vazuse, buna la suflet si harnica foc. Aceasta salva animalele din padurea apropiata, prinse în capcanele vanatorilor si le ingrijea pana se faceau bine. Intr-o zi, fermecata de frumusetea naturii renascute s-a ratacit, nu a mai gasit drumul si noaptea tarziu a cazut intr-o prapastie si a murit. A fost gasita dimineata de animalele padurii, care de atunci o jelesc in fiecare primavara, iar lacrimile lor se transforma in branduse care impanzesc padurile, campurile si vaile luminoase.

Brandusele de primavara sunt inrudite cu ghiocelul si isi fac aparitia imediat dupa acesta. Sunt flori de camp ce pot fi plantate cu usurinta si in gradini sau ghivece. Perioada de plantare a bulbilor este octombrie-noiembrie, cu cateva saptamani inaintea primului inghet. Sunt flori foarte rezistente si deloc pretentioase. Necesita udare doar in perioadele foarte secetoase. Brandusa de munte este o planta perena cu originea in Europa si Asia. Ca si ghiocelul, scoate capul din zapada in lunile friguroase si infloreste pana in luna mai, dar si toamna tarziu. Floarea de culoare mov, violet, galbena, portocalie sau albǎ se gaseste în grupuri mari si dese in zona paduroasa, prin pasuni sau locuri ierboase. In Romania, cele mai intalnite sunt brandusele lila.

Advertisement