CENTRUL VECHI – un muzeu în aer liber

În urmă cu vreo 20 de ani, bucureştenii ocoleau străduţele înguste din ceea ce era cunoscut drept “zona Lipscani”. Magazinele şi locuinţele vechi păreau mai curând un pericol decât o atracţie. Astăzi, turiştii în căutare de senzaţii tari cunosc bine zona. Nici studenţii nou veniţi în Bucureşti nu amână prea mult o escapadă în Centrul Vechi.

Pe o suprafaţă de 0,5 km², în spatele unor clădiri arhitectonice de o valoare deosebită, atracţiile secolului XX îşi aşteaptă petrecăreţii

Centrul Civic (Centrul Istoric) al Bucureştiului aparţine în mare măsură tinerilor, care l-au transformat într-un pol al distracţiei. Terasele cu mese înghesuite au apărut ca ciupercile în ultimii ani. De îndată ce se lasă seara, mesele sunt ocupate de grupuri gălăgioase de tineri care petrec ore întregi savurând diferite feluri de mâncare din bucătăria internaţională. Muzica tradiţională grecească, arăbească sau italienească e transmisă în surdină prin staţiile restaurantelor sau este interpretată în plină stradă de tineri artişti talentati şi dornici de popularitate.

Zona este plină de viaţă, nopţile sunt pline de bucurie, uneori prea gălăgioasă, pe cele câteva străduţe ticsite de terase. Însă Centrul Vechi nu se rezumă doar la această zonă. Centrul Istoric lărgit aşteaptă să fie descoperit: de la Piaţa Universităţii, Parcul Colţea, prin Bd. Hristo Botev, Biserica Sfântul Gheorghe (KM.0 al Bucureştiului), până la Centrul Comercial “Unirea”, de-a lungul Dâmboviţei şi a Bdului Elisabeta. Muzee, biserici, monumente, clădiri fascinante, construcţii în paragină, ruine, mici magazine cu suveniruri, fast-food-uri, cafenele si mici taverne, dar și Hanul lui Manuc, Muzeul Palatul Voievodal Curtea Veche (ignorat pentru moment, din păcate), Teatrul de Comedie, teatrul de pe Lipscani, totul poartă amintirile trecutului şi amprenta prezentului.

Centrul istoric al Bucureștiului cuprinde 48 străzi (Lipscani, Șelari, Covaci, Doamnei, Stavropoleos, Franceză, Șepcari, Bazaca, Eugeniu Carada, Hanul cu Tei, Sf Anton, Sf Dumitru, Zarafi etc), pasaje (Macca și Villacrosse fac legătura între str Eugeniu Carada și Calea Victoriei, iar Pasajul Francez între străzile Covaci și Gabroveni) și cinci piațete (Sf Anton, Roma. Sf Gheorghe, Universității și Timpului). Actuala stradă Franceză este cea mai veche stradă din București, pavată cu grinzi de stejar în 1692. Pe aproape fiecare arteră se află cel puțin un monument istoric (clădiri, biserici, statui, ansambluri arhitecturale). Specialiștii au descoperit porțiuni importante ale vechilor străzi de lemn. Astfel, în unele zone de pe Lipscani, Smârdan și Gabroveni au fost scoase la iveală porțiuni ale podurilor de lemn, din scânduri susținute de bîrne, așezate paralel cu axul străzii. Strada Lipscani este singura, din tot Centrul Vechi, unde nu se află apartamente, ci doar spatii comerciale sau sedii ale unor instituții.

Pasionat de istorie, gurmand sau amator de o beţie de pomină, aici nu poţi să te plictiseşti, indiferent de vârstă, indiferent de anotimp.

Am decis să încep acest periplu prin Centrul Vechi cu o bijuterie: biserica Stavropoleos, care a redevenit mănăstire în 2008, când a avut loc şi reînfiinţarea Mănăstirii Stavropoleos ca mănăstire de obşte cu 6 monahii, stareţa fiind monahia Mihaela Luchian şi preot duhovnic, ierom. Iustin Marchiş.

Time to read: 2 minutes

Stavropoleos – mănăstirea din inima cetăţii

Puteţi afla mai multe detalii AICI:

BISERICA STAVROPOLEOS

Time to read: 2 minutes

O altă escală ar putea fi pe strada Lipscani, la Banca Nationala a Romaniei

Time to read: 2 minutes

Verified by MonsterInsights