PĂDUREA COLORATĂ: protest împotriva defrișărilor și spectacol de culoare

Pădurea Colorată continuă tradiția străveche conform căreia “codru-i frate cu românul.” Cândva, această expresie își găsea justificare în faptul că pădurea reprezenta un adăpost în timp de război sau un loc de relaxare după zilele obositoare de muncă. Cu toate acestea, astăzi, cu mândrie patriotică, vorbim despre Codrii Vlăsiei, din care au mai rămas doar pâlcuri răzlețe de copaci în jurul Bucureștiului.

Cu gândul la anii de școală, ne mai amintim versurile lui Eminescu, iar Pădurea Colorată din Poienari, Gorj, adaugă o notă contemporană, devenind un simbol al schimbărilor aduse de modernitate și o destinație deosebită pentru iubitorii de natură și artă.

“De treci codrii de aramă, de departe vezi albind

Ș-auzi mândra glăsuire a pădurii de argint.  ………………………………………………………  Pare că si trunchii vecinici poartă suflete sub coajă  Ce suspină printre ramuri cu a glasului lor vrajă”. (Mihai Eminescu – Călin (file din poveste) 

Dar câți dintre noi știu unde sunt codrii de aramă și pădurea de argint? Au existat; mai trăiesc încă?

Proiectul PĂDUREA COLORATĂ

A fost nevoie să apară pădurea colorată pentru a realiza că lucrurile par să fi luat o întorsătură neașteptată. Codrii și pădurile ne cam stau în cale. Dacă nu iau foc din senin, iau foc din neglijența cuiva. Mai rău, din când în când, cineva le dă foc intenționat sau se fac defrișări. Pădurile au devenit locul unde și localnicii, și turiștii aruncă gunoiul menajer.

La umbra coroanelor seculare și în aerul pur se organizează adevărate turniruri unde bărbații urbani își demonstrează calitățile de bucătari de weekend. Și pentru ca viitorul să nu le uite isprăvile, mulți își scrijelesc adânc numele pe trunchiurile copacilor.  

Nu ducem lipsă de activiști și ONG-uri care ar trebui să protejeze fondul forestier. Este greu să descurajezi comportamentul primitiv, fără noimă. La fel de greu este să atragi atenția fără să plictisești. Reușitele nu sunt multe și nici răsunătoare, însă unele inițiative chiar merită să fie menționate.

Proiectul artistului vizual Mihai Țopescu nu a trecut neobservat. „Grădina paradisului” nu a rămas doar un titlu dintr-un catalog de artă. Pădurea Colorată din Poienari, județul Gorj a fost transformată într-o operă de artă vie. Puntea dintre ecologie și actul artistic a fost doar dorința de proteja tânăra pădure de la Poenari. Nimic ostentativ, nimic bombastic. Doar copacii vopsiți în culori vesele, luminoase par să etaleze o atitudine specială. Răsfățați ca niște copii îmbrăcați în costume noi, vesele, de serbare, copacii au primit în 2017 identitate și eleganță.

Mihai Țopescu, pădurea colorată

Mihai Țopescu (împreună cu 30 de artiști și voluntari) a realizat din câteva sute de copaci un templu. A fost modul său de a protesta împotriva defrișărilor ilegale printr-un proiect ArtLand. Dar dincolo de manifestul artistic, vizitatorul va descoperi un spațiu ideal pentru reîncărcarea bateriilor, pentru meditație și reflecție. Eu am descoperit efectul pădurii colorate în 2018 cand am făcut și aceste fotografii. În august 2023 a fost nevoie de o reîmprospătare a culorilor pentru igienizare, dar și pentru ștergerea semnăturilor lăsate de turiștii „romantici”.

Nu ați ajuns în aceasta zonă încă? Nu ratați ocazia vara aceasta. Puteți să profitați de o excursie de o zi sau să planificați un weekend pentru mai multe obiective din zonă: Mânăstirea Horezu, Peștera Muierilor, Trovanții din Costești, și, nu în ultimul rănd, orașul Târgu Jiu.

  • pădurea colorată

Sursă foto

www.igj.ro

Verified by MonsterInsights