Made IN ROMANIA (2) – Vidra (Favior), Orăştie şi Haţegana

Alain Delon și Vidra Orăstie.

O să vă întrebați ce legătură poate să existe între cele două nume. Niciuna. Doar că, separat, fiecare au fost branduri ale județului Hunedoara, în anii 70’.

Într-o postare anterioară am menționat perdelele de Pașcani. Cum am putea uita cojoacele și covoarele realizate la Orăștie? Și neapărat, berea produsă la fabrica din Hațeg.

An de an, la „Vidra Orăștie”- fostul “Favior”- se produceau circa 300.000 de cojoace. Nu imbrăcai un cojoc marca Vidra fără relații sus-puse. Altfel, așteptai câteva luni. Nu erau ieftine, dar bărbații VIP din epoca socialistă nu puteau suporta gândul de a nu purta un alendelon. Cojocul era botezat după cel mai frumos actor al anilor 70’- 80’, care purtase unul în “Rocco și frații săi”. Puteai să cumperi faimoasele cojoace în Canada, Italia sau Rusia. Mai puțin în România. Doar dacă dețineai legal valută le găseai în shop-urile vremii. Astăzi, design-ul cojoacelor pentru femei poate părea mai “ciobănesc”, dar materialele erau de o calitate excepțională.

Hațegana. Berea Hațegana!

Berea Hațegana nu a trecut granițele țării, dar era “băutura răcoritoare” pentru minerii din Județul Hunedoara, și nu numai, înainte de 1989. Nimeni nu-și bătea capul cu campaniile de marketing pentru faimoasa băutură pentru că nimeni nu era deranjat de sticlele urâte în care era ambalată, aceleași ca pentru uleiul alimentar. Era ieftină și potolea setea. Marca mai există și astăzi în portofoliul Heineken, dar se fabrică în alte puncte de lucru: Miercurea-Ciuc, Târgu Mureș și Constanța. Fabrica din Hațeg s-a “evaporat”. Păcat. Totuși, avem în continuare câteva mărci românești apreciate.

Photo credit:(https://images.pressone.ro/…/06/09161348/alain-delon-3.jpg)[https://img.digitalag.ro/][https://s3.amazonaws.com/]https://www.mesagerulhunedorean.ro/…/10/02-hategana-83.jpg

Advertisement