CONCURSUL Miss România

Concursul Miss România este organizat din anii ‘20, deși prima câștigătoare a fost în 1906: Maria Peligrad din Sibiu, care aparținea însă atunci Ungariei. În perioada interbelică au existat două concursuri Miss România: unul organizat de revista ‘Realitatea Ilustrată’ sub egida trustului Adevărul, afiliat la Miss Universe și unul organizat de revista ‘Ilustrațiunea Română’ , sub egida Universul, afiliat la Miss Europe – Miss Universe.

După o perioadă de întreruperi în timpul războiului mondial și în perioada comunistă, concursul a fost reluat în 1991 la București sub numele de Miss România. În prezent, este este marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci.

Miss România 1929 – 1989

Primul concurs de Miss din istoria României a avut loc pe 17 martie 1929. A fost organizat la „Palatul Cultural“, pe şoseaua Kiseleff, de revista „Realitatea Ilustrată”. Era afiliat concursului „Miss Universum” care se organiza la Galveston, în Statele Unite ale Americii.

Comitetul de organizare si juriul erau formate din scriitorul Liviu Rebreanu, pictorii Frederic Storck, I. Steriadi, Tzigara Samurcaş (preşedinte), Alex. Cantacuzino, Maria Giurgea, Al Mavrodi, N. Batzaria şi dr. G. Graur.

Au participat 100 concurente: 70 erau câştigătoare ale concursurilor juteţene, în timp ce restul fuseseră alese dintre tinerele clasate pe locurile 2 şi 3. Au fost conduse de 60 automobile de la hotel până la „Palatul cultural“.

Evenimentul a reprezentat o defilare pe principalele artere ale Bucureștiului (Academiei, Calea Victoriei, Kiseleff) care a atras atenția locuitorilor. Concurentele purtau eșarfe galbene inscripţionate cu numele județului de proveniență.  

… din presa vremii …

Un concurs? Nu!! Ci un mare eveniment pentru capitala ţării, cum şi pentru ţara întreagă. O desfăşurare formidabilă de public, frumuseţe şi voie bună. La orele 10 jumătate dimineaţa, juriull preliminar judecă nouile înscrieri pentru concursul de după amiază.

La 11 jumătate, strada Sărindar până în Calea Victoriei, este o mare de capete, prin care cu greu ar putea răzbate cineva, făcând chiar uz de forţă. Candidatele din provincie, şi-au primit eşarfele şi automobilele se înşiră în faţa palatului „Adevărul”, de unde urmează să pornească cortegiul. La eşirea candidatelor, aglomeraţia devine fantastică. Este imposibil de răzbit la automobile şi numai forţa jandarmilor, permite cu mare greutate formarea cortegiului.

Calea Victoriei, de la „Cercul Militar“ până după teatrul Naţional, pare un ocean agitat. Tot ceea ce a avut Capitala mai select s’a revărsat în dimineaţa splendidă  de primăvară, pe artera principală a Capitalei, ca să admire pe alesele ţării şi să le ureze izbândă pentru concursul de după amiază.

Automobilele sunt deschise forţat, mulţimea aclamă, frumuseţile României primesc felicitări şi cortegiul, compus din peste 60 automobile, — intre care 24 maşini „De Soto Six“, absolut noi, — înaintează cu foarte mare greutate. S’ar putea chiar calcula: un metru pe minut. Străzile Academiei, Calea Victoriei şi şoseaua Kiseleff, sunt  străbătute la pas în aclamaţiunile mulţimii. (…) Intrarea în salon se face cu cea mai mare greutate, din cauza publicului, care a massat  scările.

Salonul devine neîncăpător şi totuşi serviciul merge minunat. Asistă întreg  juriul, invitaţii legaţiunilor străine, precum şi d-nii consul general şi vice-consul al Americei. Un menu bogat este savurat, se ţin discursuri, aparatele fotografice şi cinematografice lucrează şi la orele 2 candidatele pornesc pe rând spre Salonul oficial, unde se va da bătălia decisivă”. (prezentarea evenimentului în presa vremii)

Miss România

Câștigătoarele Miss România înainte de cel de-al doilea război mondial au fost: 1928 – Mărioara Ganesco (Janescu), 1929 – Magda Demetrescu, 1930 – Zoica Dona/ Mariana Mirică, 1931 – Tanți Viișoreanu/ Erastia Peretz, 1932 – Lilian Delescu, 1933 – Dina Mihalcea, 1934 – Tita Cristescu/ Helene Dona, 1935 – Dorothee Christesco. Concursul nu s-a ținut în perioada 1936 – 1978.

  • Matilda Pascal Cojocărița, Miss România
  • Maria Peligrad, Miss România
  • Tița Cristescu, Miss România
  • Lilian Delescu
  • Tanți Viișoreanu (Vușoreanu)
  • Mariana Mirică
  • Zoica Dona
  • Tița Cristescu
  • Marioara Ganesco
  • Erastia Peretz
  • Magda Demetrescu
  • Hélène Dona
  • Dina Mihalcea

În 1979, concursul a fost organizat la Costinești, sub deviza ‘Muncă, Tinerețe, Frumusețe, iar câștigătoarea a fost Matilda Pascal Cojocărița.

Surse foto:

www.shtiu.ro

www.viva.ro

One thought on “CONCURSUL Miss România

Comments are closed.

Verified by MonsterInsights