VALEA CERBULUI

Situată în NV stațiunii Bușteni, Valea Cerbului este locul perfect pentru cei care doresc să viziteze o zonă sălbatică, fără a fi complet izolați. Se pare că de aici a început Bușteniul. Valea Cerbului a rămas una dintre zonele nemodificate prea mult de turiști. Respectarea regulilor și relaxarea responsabilă oferă o experiență unică. A fost sursă de inspirație și pentru “ambasadorul Bucegilor”, Nestor Urechia. Recomand lucrările lui (“Zânele din Valea Cerbului”, “Vraja Bucegilor”, “Robinsonii Bucegilor”, “Bucegii duioși” etc.) dacp sunteți pasionațișsi de istoria locurilor.

Farmecul zonei a fost umbrit mult timp de sutele de rulote, majoritatea din Capitală și din județul Ilfov. În 2020, autoritățile locale au decis interzicerea campării pe termen lung. Din păcate, zona a avut mult de suferit, întrucât gunoaiele și decibelii poluau strident peisajul.

Primele așezări din Bușteni au luat ființă pe Valea Cerbului, în jurul anului 1800. De-a lungul timpului stațiunea a fost numită “Capitala alpinismului românesc”, datorită primilor “bucegiști” care s-au încumetat pe traseele din zonă.

“Înainte, dar, cu Dumnezeu! Străbătură luncile Cerbului, un şir de micuţe poieni presărate, ca nişte insule, de lumină şi căldură, prin aninişul des. Andrei îndrepta pe Mircea, păşind, când pe urmele unei poteci, cu şerpuituri frânte prin patul neastâmpărat al râului, când încercuind lumânările de anini roşii, adunaţi în pâlcuri, ce parcă stau la sfat frăţesc. Călcau pe un petriş răsleţit de viiturile apelor, ori alunecau pe un pământ pâslit de muşchi, sau de putregaiuri de plante şi frunze, pe care veacurile le schimbase în pământ vegetal.” (Nestor Urechia, “În Bucegi”).

Mai multe imagini, aici:

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fziardebusteni.ro%2F2013%2F02%2F02%2Feliseul-din-valea-cerbului-1900-1910%2F%3Ffbclid%3DIwAR13BILI_WdPfGIkmufMOUe-FAkj2Bh44SyYmlOR7L8jXNFqk_ZWspv0Z8c&h=AT2TrADNdgM9CS9unDoGm9DdPbMEPikEW2MguNMA3JhJOdV9nHseNFOCXG1fz1omOOcnq0Kw4ZvK3GrRG-YKBO0nRWTir0X_Egy9arPvW1iFxLidEcYAzOvXIDS1IMaJdjjlUYhsQqKqLh3O_WwS&tn=-UK-R&c[0]=AT2_zpHkjbQDtC2uI4JjoyQxW5ANyZAzeI_Z5lnHpsBsI0maBKiTd8Tm4_ZQkMbkpc5tHwgY6NT3G5KjKvWXgBGU_U7HjlA9tMz7I3vx5G7N2hqANOmgaL5h_xqEKvM5TKzDEbmSESCQ1oARbNRsmORIdf-IfUHKCSQ

Advertisement